Előfizetés

Felrobbantotta magát egy nő Tuniszban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.29. 17:24
A robbantás helyszíne, a Habib Bourguiba sugárút Tuniszban.
Fotó: Khaled Nasraoui / DPA
A sérültek nagy része rendőr, a belügyminisztérium szerint terrortámadás történt. Ugyanakkor az elkövető jelenleg nem köthető egyetlen terrorszervezethez sem.
Felrobbantotta magát egy nő Tunézia fővárosának, Tunisznak a központjában hétfőn - írja a Reuters. A belügyminisztérium szerint terrortámadás történt, ami során 9-en sérültek meg.
A sérültek közül 8-an rendőrök.

A támadóról nem ismert, hogy kötődne bármely militáns szervezethez, derül ki a TAP tunéziai állami hírügynökség tájékoztatásából.
Tunézia azon arab országok egyike, ahol - az "arab tavasz" részeként - 2011-ben úgy sikerült megdönteni egy autokratikus rezsimet, hogy azt demokratikus átalakulás követhette. Ugyanakkor a terroristáknak sikerült elijeszteniük a befektetőket és a turistákat, így jelenleg is komoly gazdasági nehézségekkel néz szembe az ország.

Párizsból a grúz elnöki székig?

Népszava
Publikálás dátuma
2018.10.29. 17:04
Szalome Zurabisvili leadja szavazatát
Fotó: VANO SHLAMOV / AFP
Ahhoz képest, hogy a 3,7 milliós Grúziában már csak formális szerepe van az elnöknek, parázs hangulatú kampány után 25 jelölt mérettette meg magát a vasárnapi választásokon. Felülkerekedni azonban senkinek nem sikerült. A kormányzó Grúz Álom párt által támogatott független Szalome Zurabisvili fölülről, a jobbközép ellenzéki Grigol Vasadze alulról csípte a 38 százalékot, így a december elsejéig megrendezendő második fordulóban ők mérkőzhetnek meg egymással.
Az eredmények alapján még semmi nem dőlt el, de kérdés, hogy végül mi dönthet? Hiszen alapvetően mindkét jelölt hasonló témákkal kampányolt: céljuk a mielőbbi uniós és NATO-tagság, a gazdasági fellendülés és természetesen mindketten oroszellenesek. Sőt, olyannyira egy húron pendülnek, hogy előbb Zurabisvili majd Vasadze is Miheil Szaakasvili grúz elnök alatt szolgált külügyminiszterként. A befutónak számító Zurabisvili egyébként nem mindennapi módon pottyant a grúziai politikába, a 66 esztendős nő emigrált szülők gyermekeként még Franciaországban látta meg a napvilágot, és francia nagykövetként érkezett Tbiliszibe. Később a grúz állampolgárságot és miniszteri pozíciót éppen Szaakasvili intézte el neki, ám karrierje rövidnek bizonyult, menesztése után saját ellenzéki pártot alapított, majd egy időre visszatért Franciaországba. 
Mellette szól, hogy ismeri és érti az Európai Uniót, szemére hányják viszont például, hogy máig akcentussal beszéli a grúz nyelvet, és hogy bíráló megjegyzései voltak az Oroszországgal folytatott 2008-as háború kapcsán. Bár függetlenként indult, ellenzéki oldalról azzal is támadják, hogy a kormányzó Grúz Álom támogatja, a párt mögött pedig Bidzina Ivanisvili milliárdos üzletember áll, és valójában ő mozgatja a szálakat. Az ellenzéki Vasadze pontosan azzal próbál mozgósítani, hogy azt ígéri, megválasztása esetén előrehozott választásokat irat ki. Az elnökválasztás  valódi tétje tehát, hogy a Grúz Álomnak megvan-e még a kellő támogatottsága a kormányzáshoz? Az elnök mandátuma egyébként hat évre szól majd, és ez az utolsó alkalom, hogy közvetlenül választanak államfőt. Egy tavalyi alkotmánymódosítás értelmében 2024 január elseje után egy 300 fős kollégium szavaz majd az államfő személyéről.

WHO: százezrével öli a gyerekeket a légszennyezés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2018.10.29. 16:57
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A világ gyermeklakosságának nagyjából 93 százaléka szív minden nap az egészségére és a fejlődésére is komoly kockázatot jelentő szennyezett levegőt. Csak 2016-ban körülbelül 600 ezer gyerek halálát okozta légszennyezettségből eredő fertőzés.
A kültéri és háztartásbeli levegőszennyezettség gyermekegészségére gyakorolt hatását vizsgálta egy tanulmánnyal az Egészségügyi Világszervezet (WHO), írja az MTI. A fókusz a szegényeken, az alacsony és közepes jövedelmű országok gyermeklakosságán volt. Az eredményeket a WHO által első ízben megrendezett Global Conference on Air Pollution and Health (Globális konferencia a légszennyezettségről és egészségről) elnevezésű, kedden kezdődő genfi találkozóhoz kapcsolódva ismertették.
Mint kiderült, a világon élő 15 éven aluli gyerekek 93 százaléka szív olyan levegőt, amely meghaladja a WHO levegőminőségi irányelveit a - 2,5 mikron részecskeátmérőjű - szálló por határértékére vonatkozóan.
A világ alacsony és közepes jövedelmű országaiban az öt éven aluli gyerekek 98 százaléka, míg a magas jövedelmű országokban az 52 százaléka van kitéve a határérték feletti szálló por mennyiségnek.

A mutatók szerint majdnem minden tizedik öt éven aluli gyermek haláláért a légszennyezettség a felelős. A tanulmány szerint a szennyezett levegőnek kitett várandós nők nagyobb valószínűséggel hozzák világra koraszülötten a gyermeküket.
A légszennyezettség befolyásolja a gyerekek idegrendszeri fejlődését és a kognitív képességeiket, továbbá károsíthatja a tüdőfunkciót, kiválthat asztmát és rákot. A nagyfokú légszennyezettségnek kitett gyerekeknél idősebb korban fokozottabb lehet a kockázata szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.
A szakemberek szerint az egyik ok, amiért a gyerekek különösen sérülékenyek a légszennyezettség hatásaival szemben az, hogy gyorsabban lélegeznek, mint a felnőttek és ezáltal több szennyező anyag jut a szervezetükbe. Emellett közelebb vannak a talajhoz, ahol a legmagasabb bizonyos káros anyagok koncentrációja, ráadásul mindennek akkor vannak kitéve, amikor az agyuk és a testük még fejlődik.
A világ népességének több mint 40 százaléka van kitéve nagyfokú háztartásbeli levegőszennyezettségnek.

Ezért általában a sütéshez, fűtéshez és világításhoz használt káros anyagok, valamint technológiák a felelősek. Az újszülöttekre és a kisgyermekekre fokozottabb fenyegetést jelent a háztartásbeli légszennyezettség is.