Merkel fenntartaná az Oroszország elleni szankciók

Publikálás dátuma
2018.11.01. 17:42

Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
A kancellár azt is támogatja, hogy ENSZ békefenntartó missziót küldjön a kelet-ukrajnai Donyec-medencébe.
Németország támogatja az Oroszországgal szembeni európai uniós gazdasági szankciók meghosszabbítását – jelentette ki a német kancellár csütörtökön Kijevben, azon a sajtótájékoztatón, amelyet Petro Porosenko ukrán elnökkel közösen tartott megbeszélésük után.  „Mi mindig azt mondtuk, hogy a szankciók összefüggnek a minszki megállapodások teljesítésével. Ha lesz valamilyen előrehaladás, akkor lehet beszélni bizonyos mérséklésről. Jelenleg viszont az látszik, hogy a minszki megállapodások nem teljesülnek, ezért Németország a szankciók folytatása mellett van” – szögezte le Angela Merkel. A kancellár hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az ENSZ békefenntartó missziót küldjön a Donyec-medencébe. Az Európai Unió a Krím elcsatolása és a Donyec-medencei agresszió miatt vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben. 
Szerző

Putyin ösztönözné a bevándorlást, hiszen érdekében áll

Publikálás dátuma
2018.11.01. 17:37

Fotó: Aleksey Nikolskyi / AFP
Oroszország komoly demográfiai problémákkal néz szembe, ezért a külhoni oroszokat csábítanák haza, illetve ukrán és fehérorosz vendégmunkásokat is várnak.
Moszkvában várják az oroszajkú embereket, a következő hat évben meg is könnyítenék a betelepülésüket. Mindezt az az új bevándorlás-politikai koncepció tartalmazza, amit a héten írt alá az elnök. Vlagyimir Putyin közölte, eltöröltek több olyan bürokratikus akadályt, amely megnehezítette a betelepülést és az állampolgárság megszerzését. Emlékeztetett rá, hogy már 12 éve ösztönzik az önkéntes áttelepülést és ez idő alatt mintegy 800 ezren költöztek Oroszországba. A tendencia pedig az utóbbi hónapokban erősödött. Putyin az idegenben élő oroszok világkongresszusának moszkvai tanácskozásán beszélt. A mintegy 17 oldalas dokumentum olyan külföldiek érkezésével is számol, akik nem kívánják ugyan felvenni az orosz állampolgárságot, de ideiglenesen „készek hasznot hajtani maguknak és az orosz társadalomnak”. Főleg azonban Ukrajnából és Fehéroroszországból származókra várnak, nekik még a kötelező orosz nyelvvizsgát is elengedik. Az új szabályozás célja, hogy munkaerőt vonzzon az országba. A bevándorlást ugyanis eszköznek tekintik a népesedési és az azokból fakadó gazdasági problémák megoldására. Putyin a moszkvai tanácskozáson arról is beszélt, hogy „az orosz világ” egyesíti azokat, akik „úgy érzik, hogy lelkileg kötődnek Oroszországhoz, és akik az orosz nyelv, kultúra és történelem hordozóinak érzik magukat”. Később viszont elutasította a ruszofóbiát és a primitív nacionalizmust. Egy másik moszkvai nemzetközi tanácskozáson úgy vélte, ha ezeket hagyják terjedni, az komoly következményekkel járhat. Úgy fogalmazott, „a megosztott, emlékezetüktől megfosztott, vazallusi szintre süllyesztett népeket kényelmesebben és egyszerűbben lehet kormányozni” és önös célok érdekében felhasználni. Sajnálkozását fejezte ki, hogy ez a szándék a posztszovjet térségben is megjelent. 
Szerző

Nem érzi magát bűnösnek a tizenegy embert kivégző pittsburghi mészáros

Publikálás dátuma
2018.11.01. 17:16
Robert Bowers, a 11 ember meggyilkoló pittsburghi támadó
Fotó: AFP
Robert Bowers tudja, mivel vádolják, csak éppen tettét nem tartja bűnnek. Abban hisz, amit a magyar kormány is sugall: az Egyesült Államokba tartó menekültkaravánt Soros György emberei indították – Bowers ezért viszont amerikai zsidókon akart bosszút állni.
Nem vallotta bűnösnek magát csütörtöki bírósági meghallgatásán az az amerikai férfi, aki október 27-én 11 embert megölt az Élet Fája nevű pittsburghi zsinagógában.    A 46 éves Robert Bowers keveset beszélt pittsburghi bíróságon, csak annyit mondott: megértette, hogy mivel vádolják és akár halálbüntetést is kaphat, majd közölte, nem érzi magát bűnösnek. Mivel a támadás során tűzharcba keveredett a rendőrökkel és megsebesült, tolószékben, bekötött karral jelent meg a bíróságon. 
AZ Élet Fája nevű pittsburghi zsinagógában elkövetett támadást az amerikai hatóságok az Egyesül Államok története legsúlyosabb antiszemita merényletének nevezték. Bowers elég egyértelművé tette: azt akarta, hogy minden zsidó haljon meg.

Donald Trump elnök és a first lady, Melania Trump kedden Pittsburghbe látogatott, lerótta kegyeletét a zsinagógában, és felkereste a kórházban a sebesülteket is. Az elnök kíséretében volt a lánya, Ivanka, a veje és tanácsadója, Jared Kushner és Steve Mnuchin pénzügyminiszter is -írja az MTI.

Konteóból mészárlás

Mint az Index emlékeztet rá, pontosan tudható, hogy az antiszemita Bowersnél a Soros György háttérmunkájáról terjedő szélsőjobbos konspirációs teória (konteó) volt az utolsó csepp a pohárban: az amerikai republikánusok között elterjedt, hogy a Hondurasból Mexikón keresztül az Egyesült Államok felé tartó menekültsereget valójában Soros emberei bujtották fel a venezuelai kormánnyal együttműködve – a cél pedig az, hogy a bevándorlók minél nagyobb káoszt okozzanak az Egyesült Államokban, még a november 6-i félidős választások előtt. A republikánus sajtó által emlegetett Soros-karaván vagy Soros-expressz szófordulat tökéletesen illet a magyar kormány gyűlöletpropagandájába is, így hamarosan már Hollik István és Németh Szilárd is előszeretettel ismételgette ezeket sajtótájékoztatóikon.  Bowers őszintén hitt a feltételezett összeesküvésben: az Amerikára nehezedő migrációs nyomást egy zsidó háttérhatalom aknamunkájának tartotta – a vérontás előtti utolsó posztja is azt vizionálja, hogy zsidó szervezetek (konkrétan a Hebrew Immigrant Aid Society) támogatják a migrációt – mindezt pedig egy amerikai zsidó közösségen akarta megtorolni. Pennsylvania államban van halálbüntetés – 1990 óta méreginjekcióval hajtják végre – de 2015-ben a kormányzó moratóriumot hirdetett a végrehajtására. Bowersre tehát kiszabhatják a legsúlyosabb büntetést, de feltehetően végzik ki – hacsak nem lesz később egy olyan kormányzója az államnak, aki meggondolja magát a mészáros kedvéért.
Szerző