Bejelentette lemondását az ukrán főügyész a savval leöntött aktivista halála miatt

Publikálás dátuma
2018.11.06. 13:42

Fotó: Sergii Kharchenko / AFP
A parlament alelnöke szerint a kormánykoalíció nem fogja megszavazni Jurij Lucenko távozását.
Jurij Lucenko ukrán főügyész kedden, a parlament plenáris ülésén bejelentette, hogy lemond posztjáról a Katerina Handzjuk herszoni civil aktivista nő halála kapcsán a bűnüldözési rendszert ért bírálatok miatt. Az MTI összefoglalója szerint Lucenko közölte: még aznap benyújtja lemondását Petro Porosenko államfőnek, és kérte a parlamentet, hogy még a héten szavazzon róla. Irina Herascsenko, a parlament Porosenko-párti alelnöke viszont kijelentette, hogy a kormánykoalíció nem fogja megszavazni a főügyész távozását posztjáról. A helyi oroszbarát szervezetek ellen fellépő, Majdan-párti, az utóbbi időben viszont főleg állami, rendőrségi korrupciós ügyek feltárásával foglalkozó 33 éves aktivistát – aki a herszoni polgármester tanácsadója is volt – július végén kénsavval öntötte le egy férfi a lakása előtt. A támadás következtében testének több mint 30 százalékán szenvedett égési sérüléseket. Vasárnap, az előzetes vizsgálatok szerint trombózis következtében meghalt abban a kijevi kórházban, ahol a támadás óta ápolták.
A különös kegyetlenséggel elkövetett merénylet nagy visszhangot váltott ki Ukrajnában, egyúttal ráirányította figyelmet arra, hogy a hatóságok gyakran félvállról veszik a civil aktivisták elleni támadásokat, és nem sietnek felkutatni a tetteseket. A rendőrség először ez esetben is csak garázdaságnak minősítette az esetet, majd súlyos testi sértésnek, később viszont a társadalmi felzúdulás és a sajtó hatására már különös kegyetlenséggel elkövetett bérgyilkossági kísérletté minősítette át. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) csak azt követően kapcsolódott be az ügy vizsgálatába, hogy Jurij Lucenko személyesen kereste fel Handzjukot a kórházban.

Öt embert elfogtak

Augusztus 20-án Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök bejelentette, hogy öt személyt vettek őrizetbe az aktivista ellen elkövetett támadás végrehajtásában való részvétel gyanújával, köztük a támadót és azt a férfit, aki a nyomozóhatóságok szerint megvásárolta a kénsavat. A rendőrség szerint a csoportot egy 41 éves herszoni férfi irányította, aki korábban a kelet-ukrajnai konfliktus övezetében szolgált és egy helyi veteránszervezetet alapított – írta az UNIAN ukrán hírügynökség. A gyanúsítottak nem árulták el, ki volt a támadás megrendelője. Jurij Lucenko még augusztus elején a Facebookon nyilvánosságra hozott egy részletet az SZBU vizsgálati anyagából, amely szerint valamilyen „rendőrségi, illetve állami szervek” állnak az aktivista ellen elkövetett támadás mögött. Ennél konkrétabb azonban azóta sem derült ki. Katerina Handzjuk szeptember 26-án a kórházi ágyában felvett videofelvételen keresztül arra hívta fel a közvélemény figyelmét, hogy az elmúlt évben rajta kívül még negyven civil aktivistát ért különböző súlyosságú támadás Ukrajnában, de még egyetlen eset megrendelőjét sem nevezték meg a hatóságok.
Szerző
Témák
Ukrajna lemondás

Hősként tisztelték: magyar hajléktalant gyászol egy angol város

Publikálás dátuma
2018.11.06. 12:58

Fotó: Artur Lesniak / Reach plc
A helyeik gyűjtést szerveztek Kakas István emléktáblájára.
Gyűjtést szerveztek a helyiek, hogy az Avon folyó hídján elhelyezhessék egy magyar hajléktalan férfi emléktábláját – írta a BBC. A cikk szerint Kakas István a Bath-i Halfpenny-hídon árulta a Big Issue-t, a helyi hajléktalan-újságot. A férfi október elején, 52 éves korában hunyt el leukémiában, utolsó napjait a Dorothy House Hospice-ban töltötte. Kakas István 2014-ben díjat kapott a polgármestertől, miután seprűjével kimentett egy folyóba esett hatéves kislányt, valamint édesapját, aki utánaugrott. A BBC cikkét a 444.hu vette észre, a férfiról a Big Issue és a megyei lap, a Somersetlive is megemlékezett.
Szerző

Verhofstadt mozgó plakáttal szól vissza Orbánnak

Publikálás dátuma
2018.11.06. 10:57

Fotó: ALDE Communication
Az üzenetet kedden a brüsszeli EU-negyed döntéshozóihoz próbálja eljuttatni.
„Kezdetben csak a pénzünkre utazott, most Európa egysége a tét!”

– olvasható a felirat azon a mozgó plakáton, amelyet az Európai Parlament liberális frakciója készíttetett, mintegy válaszul a magyar kormány EU-ellenes kampányaira. A magyar és angol nyelvű posztert egy teherautóra rögzítették, amely kedden a brüsszeli EU-negyed döntéshozóihoz próbálja eljuttatni az üzenetet, mi szerint Orbán Viktornak csak az Unió pénze kell, és nem kér annak értékeiből. A tervek szerint a jármű megáll az Európai Bizottság és az Európai Tanács épülete előtt, felkeresi az Európai Néppárt székházát, a magyar Állandó Képviseletet valamint az Unió soros elnökségét betöltő Ausztria EU-nagykövetségét. Az akció 1500 euróba kerül, meg sem közelíti a magyar kormány plakáthadjáraianak költségét. Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető rögtönzött sajtóértekezletet tartott a guruló molinó indulása előtt. Mint elmondta, az EU túl sokáig hallgatott, a liberális demokráciát folyamatosan támadó magyar kormányfőt, akit csak a saját és családja gazdagodása érdekel, meg kell állítani. A gépjárműre szerelt üzenet mindenkinek szól, magyaroknak és brüsszelieknek egyaránt, de elsősorban a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppártnak, amely mindeddig fedezte Orbán Viktort – fejtegette. Kérdés azonban, hogy a mozgó plakát eljut-e Magyarországra. A Momentum politikusa, a Brüsszelben dolgozó Benedek Márton derűlátóan nyilatkozott a sajtónak, szerinte néhány napon belül a brüsszeli üzenet átlépheti a magyar határt. A jelek nem biztatóak, a liberálisok által eddig megkeresett magyar vállalkozók egyike sem vállalta, hogy egy Orbánt gúnyoló poszterrel végighajtson a magyarországi és a budapesti utakon.
Frissítve: 2018.11.06. 13:29