Recseg-ropog az olasz kormány, de Salvini nem aggódik

Publikálás dátuma
2018.11.07. 15:47
Matteo Salvini, olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter
Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP
Folyamatosan egymásnak feszül a két kormányalakító párt, legutóbb a Matteo Salvini által kidolgozott migrációs csomag élezte ki a viszonyokat. A kormányfő-helyettes-belügyminiszter viszont biztos benne, hogy a koalíció egyben marad.
z Öt Csillag Mozgalom és a Liga közös kormányzása nincs veszélyben - nyilatkozta Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes a Liga vezetője szerdán az olasz közrádiónak, miután a migrációs-biztonsági, valamint az igazságügyi reform is jelentős feszültséget teremtett a két olasz kormánypárt között.  Matteo Salvini cáfolta a kormányválságról az olasz sajtóban terjedő híreszteléseket, hangsúlyozva, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S)-Liga a helyén marad és maradéktalanul teljesíti az olaszoknak tett ígéreteket..„Józan ésszel és alázattal minden megoldható”- hangsúlyozta a Liga vezetője a Radio1 olasz közszolgálati rádióban. 
A Matteo Salvinihez közeli politikai források viszont az AGI olasz hírügynökségnek "nagyon feszültnek" nevezték a két kormánypárt vezetője közötti viszonyt. Sajtóértesülések szerint Matteo Salvini nem válaszol a másik kormányfő-helyettes, Luigi di Maio az M5S vezetője telefonhívásaira sem. A Corriere della Sera legnagyobb olasz napilap azt írta, Luigi di Maio folyamatosan panaszkodik szövetségesére. Belefáradtam - idézte Luigi Di Maiót a Corriere, amely szerint 
nem kizárt, hogy az M5S-Liga kormány már a májusi Európai Parlamenti (EP-) választásokig se tart ki. Liga-bel források nem zárják ki, hogy már márciusban választások lesznek -írja az MTI.

-írja az MTI.  Közvetíteni szokás szerint Giuseppe Conte miniszterelnök próbál, aki szerda délután újabb egyeztetésre hívta Salvinit és Di Maiót. Az eredetileg kedd estére tervezett találkozót korábban Matteo Salvini mondta le, aki közösségi oldalán üzente, hogy Luigi Di Maio helyett kedd este inkább egy tál tészta mellett megnézi a tévében az olasz labdarúgócsapatok szereplését a Bajnokok Ligájában. A tészta fotóját közösségi oldalán is posztolta. 
A június elején felállt kormányban már többször akadt ellentét az M5S és a Liga között, például amikor vita bontakozott ki a kikötők megnyitásáról a migráns-hajók előtt. Most a feszültséget két törvény élezte ki: 
a Salvini által kidolgozott migrációs-biztonsági csomag támogatását az M5S parlamenti tagjainak egy része megtagadta, ezért szerdán bizalmi szavazással fogadták el.

 Ezért cserébe viszont az M5S a korrupcióellenes igazságügyi reformhoz kért támogatást a Ligától, amely fenntartásait fejezte ki az elévülés átalakítását célzó tervekkel szemben. Ezzel kapcsolatban Matteo Salvini azt mondta, „meg fogunk tudni egyezni”.   A felmérések szerint a kormány kezdeti 60 százalék feletti támogatottsága hat hónap után csökkenést mutat, és a kormánypártok népszerűsége sem növekszik. Az M5S a választásokon szerzett 32,7 százalékról 28,2-re csökkent, a Liga a márciusi választásokon elért 17, százalékról október elejére 33,8-ra erősödött, azóta viszont már 30,4 százalékra gyengült.  Elemzők egy része kizárja, hogy az M5S vagy a Liga már az EP-választások előtt felborítsa a közös kormányzást. A Corriere annak a feltételezésnek is hangot adott, hogy az M5S és a Liga között a közvélemény előtt zajló viták tulajdonképpen csak arra kellenek, hogy a másiknak időnként látványosan engedve mindkét párt megszerezze magának azt, amit politikailag el akar érni.  
Szerző

Kanada fájdalmas panasza: "Több fűre van szükségünk!"

Publikálás dátuma
2018.11.07. 15:35
Legalizáló party-t tartottak Trinity Bellwoods Parkban Torontóban
Fotó: AFP/Geoff Robins
Kezdenek elfogyni a marihuánakészletek Kanadában, ahol három hete legalizálták a marihuána birtoklását és fogyasztását - írta az MTI a The New York Times (NYT) beszámolója alapján.
Három tartományban - köztük lakossága számát tekintve a két legnagyobban, Ontarióban és Quebecben - marihuánahiány van, ami miatt közülük kettőben ideiglenesen be kellett zárni számos olyan boltot, ahol kannabiszt árusítanak.
"Több fűre van szükségünk!"

- mondta a NYT-nek Trevor Tobin, aki anyjával együtt vezet egy marihuánát árusító boltot az Új-Fundland és Labrador tartománybeli Labrador Citybe

Elmondása szerint a szállítók nem termesztettek elég növényt, és nem rendelkeznek elegendő csomagolóberendezéssel sem. 
"Ez a kereslet és kínálat törvénye"

- mondta.

 Kanadában három hete legalizálták a marihuána birtoklását és fogyasztását, elsőként az első nagyobb ipari országok közül. A szövetségi törvényhozás ugyanakkor az ország tíz tartománya és három területe számára meghagyta azt a jogot, hogy saját hatáskörben szabályozza a marihuána eladását és terjesztését.
A lépés összhangban áll Justin Trudeau kormányfő 2015-ös választási ígéretével, amelyben úgy vélekedett, a legalizálás elsorvasztja a tiltott marihuánapiacot és megvédi a gyerekeket. A politikus szerint a több milliárd dollár értékű marihuána tiltott terjesztését jelenleg a szervezett bűnözés csoportjai irányítják.
A törvény bírálói szerint a legalizálás semmit sem tesz a kannabisz tiltott piacának megszüntetéséért, és abban nem szerepel olyan mechanizmus, amely meggátolná, hogy a szervezett bűnözés ne hatoljon be a legális termesztői piacra.
Elemzők szerint a készlethiány azzal fenyeget, hogy aláássa a legalizáció egyik legfőbb célkitűzését, a marihuána illegális, évente körülbelül 5,3 milliárd kanadai dollár (több mint 1135 milliárd forint) értékű kereskedelmének megfékezését. A marihuánakészlet-hiány miatt feldühödött fogyasztók országszerte azzal fenyegetőznek, hogy visszatérnek egykori, törvénytelenül működő kábítószer-kereskedőjükhöz.
Témák
kannabisz Kanada

Pokoli rakomány miatt lázadtak fel egy indonéz repülő utasai

Publikálás dátuma
2018.11.07. 13:41
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem múlt sokon, hogy tömegverekedés törjön ki, miután az utasok rájöttek: 2 tonna duriánnal zárta össze őket a légitársaság.
Veszteglésre kényszerült egy indonéz repülőgép, miután szörnyűséges bűzről panaszkodtak utasai - írja a BBC. Mint kiderült, a Sriwijaya Air légitársaság Jakartából Bengkuluba tartó járatán
a világ legbüdösebb gyümölcséből, a duriánból szállítottak 2 tonnát.

Az utasok olyan vehemenciával követelték a rakomány eltávolítását, hogy kis híján verekedés lett a vége. Egyikük leírása szerint már beszálláskor érezni lehetett a szagot. "Odakiáltottam a többi utasnak, hogy akar-e bárki ezzel a géppel utazni. Együtt skandálták, mi bizony nem!" - fogalmazott. A légitársaság munkatársai végül beadták derekukat. Az incidens miatt egy órát késett a repülőgép.
A Népszava értesülései szerint a duriánt - melynek szaga az erjedő pálpusztai sajtokéhoz hasonlatos - a délkelet-ázsiai országok többségén tilos tömegközlekedési eszközökre felvinni. A légitársaság úgy nyilatkozott:
"repülő csomagterében nem illegális szállítani duriánt, amíg az a szabályozásnak megfelelő csomagolással van ellátva. Számos légitársaság jár el így".

Ennek ellenére, a repülőtér a szállítási feltételek átgondolását ígéri, megelőzendő a hasonló helyzeteket.
Szerző