Lövöldözés egy kaliforniai bárban – Tizenketten meghaltak, a támadó végzett magával

Publikálás dátuma
2018.11.08 13:52

Fotó: MTI/EPA/ Mike Nelson
Helyi idő szerint szerdán éjfél előtt negyven perccel egy férfi lövöldözni kezdett egy kaliforniai szórakozóhelyen, ahol főiskolásoknak rendeztek zenés éjszakai programot.
A Los Angelestől 65 kilométerre, Thousand Oaks-ban lévő Borderline Bar and Grill nevű szórakozóhelyen a kifejezetten főiskolásoknak hirdetett rendszeres szerda esti „country and western” zenés eseményen legalább kétszázan vettek részt.
11 óra 20 perckor egy férfi lépett be a helyiségbe és lőfegyveréből minimum 30 lövést adott le, megölve 12 ott tartózkodót és a feltételezések szerint saját magát is, tizenkét másik embert pedig megsebesített.
A halottak között egy rendőrtiszt is van, Ron Helus őrmester, aki azután kapta a lövéseket, hogy belépett a bárba. Kórházba szállítása után hunyt el.
A támadó miután belépett a bárba félautomata puskájából leadott néhány lövést és füstbombákat dobott a szórakozók közé. A táncoló fiatalok sikoltozni kezdtek, a földre buktak, egyesek az ablakon keresztül menekültek, mások a mosdóban kerestek menedéket.
„Táncoltam amikor meghallottam a lövéseket. Hátranéztem, mindenki kiabált: »Feküdj!«. Hatalmas pánik tört ki, rám tapostak, majd egy srác megragadott és kirángatott a teremből”
- mondta Teylor Whittler szemtanú.
A Ventura megyei seriff, Geoff Dean „horrorisztikusnak” festette le a helyszínt, ahol „mindent vér borít”, és nem akart közelebbről vizsgálódni, nehogy zavarja a nyomozást. Hozzátette, a motívumok még tisztázatlanok. Azt is elárulta, a fegyvert még nem találták meg a bárban - amennyire tudják, csak egy puska volt -, de ez bizonyára megváltozik, ha teljesen átkutatják az épületet.
Update: A seriff bejelentette, a gyanúsított a 28 éves Ian David Long.
21 sérültet kezeltek a kórházakban, akiket már elbocsájtottak.
A bár néhány mérföldre van a Kaliforniai Lutheránus Egyetemtől és a Pepperdine Egyetemtől. Utóbbi diákújságjának a szerkesztője szerint népszerű volt a hely, sok déli látogatta a sortánc miatt. Ő maga házi feladatával foglakozott, azért maradt otthon, de Pepperdine-ről is többen elmentek az estre, ezt az egyetem is megerősítette.
2018.11.08 13:52
Frissítve: 2018.11.08 17:04

Véres ruhákra hivatkozva rendelték el az Aquarius lefoglalását

Publikálás dátuma
2018.11.20 21:51

Fotó: AFP/ MAUD VEITH / SOS MEDITERRANEE
Az Orvosok határok nélkül rágalmazási hadjáratnak nevezte a vizsgálatot.
Veszélyes hulladékkezelés vádjával a szicíliai Catania ügyészsége elrendelte az Orvosok határok nélkül (Msf) és az Sos Mediterranée nem kormányzati szervezet Aquarius nevű közös hajójának a lefoglalását kedden. Az ügyészség szerint az Aquarius veszélyes, fertőző hulladékot tett az olaszországi partokra, megszegve az ezek tárolására és feldolgozására vonatkozó szabályokat, és ezzel egészségügyi vészhelyzetet teremtett. Az olasz pénzügyőrség és rendőrség utóbbi két évben végzett vizsgálata szerint az Aquarius mintegy 24 ezer kilogramm, egészségügyi szempontból veszélyes és fertőző hulladékot szállított Olaszországba: arról a hulladékról van szó, amelyet a hajóról minden egyes érkezés után az olaszországi kikötőkben hagytak hátra, vagyis többnyire fertőzésveszélyes, véres ruhadarabokat, amelyeket a beteg, sebesült migránsok viseltek. Ezeket a ruhaneműket speciális tárolókban kellett volna partra helyezni, elszállítani és megsemmisíteni. Ehelyett az NGO-k – a költségeket megtakarítva – normális háztartási hulladékként tüntették fel őket egyszer sem jelentve be a hatóságoknak, hogy az egészségre veszélyes hulladékról van szó. Az olasz hatóságok szerint 44 esetben bizonyítható, hogy az Aquariusról veszélyes hulladék jutott be Olaszországba. Az ügyészség 24 személy ellen indított vizsgálatot, köztük vannak az Msf és az Sos Mediterranée olasz, francia, holland, német és más nemzetiségű felelősei, valamint az Aquarius ukrán kapitánya. Ezen kívül 460 ezer eurós bírságot szabtak ki a két NGO-ra. Az olasz hatóságok az Aquarius telefonbeszélgetéseinek lehallgatásával és elektronikus levelezésének ellenőrzésével készek bizonyítani, hogy a két NGO „rendszeresen, előre kitervelten távolította el a hajóról az illegális hulladékot”. Olasz adatok szerint az Aquariustól Olaszországba szállított több mint 21 ezer emberből több mint ötezer betegként érkezett: Tbc-sek, rühesek, bárányhimlősek, gyulladásos betegségben szenvedők, nyílt sebeket viselők voltak közöttük. Ruháik mind az olaszországi kikötők hulladéktárolóiba kerültek bármilyen elővigyázatossági lépés nélkül. Az ügyészi vizsgálatot Carmelo Zuccaro cataniai ügyész vezeti, aki 2015 óta vizsgálja az NGO-k mentési műveleteinek szabályosságát. Zuccaro ügyész vetette fel elsőként, hogy a földközi-tengeri NGO-k az embercsempészekkel összejátszva mentés helyett az illegális bevándorlást segítik.
Az Msf kedden Rómában tartott sajtótájékoztatóján az NGO „rágalmazási hadjáratnak” nevezte az olasz ügyészség újabb vizsgálatát hangsúlyozva, hogy ennek célja az Msf orvosi-mentési szolgálatának „bűncselekményként” való feltüntetése. Hangsúlyozta, hogy az Aquariust az olasz egészségügyi szervek mindig átvizsgálták, és az esetleges fertőzésveszély megelőzése az olasz hatóságok hatáskörébe tartozott. A szervezet hozzátette, hogy az Aquariusnak jelenleg libériai felségjelzése van, de ezzel nem tudnak mentési munkát végezni.
2018.11.20 21:51

Több mint negyven ember meghalt egy kabuli robbantásban

Publikálás dátuma
2018.11.20 20:41

Fotó: AFP/ HAROON SABAWOON / ANADOLU AGENCY
A merényletben 83-an megsérültek.
Legalább 43 ember életét vesztette és 83-an megsérültek, amikor öngyilkos merénylő robbantott Kabulban. A merényletet az Uranus rendezvényépületben, vallástudósok találkozóján követték el, az eseményt Mohamed próféta születése napjának alkalmából rendezték – írja a BBC. A merénylet elkövetőjeként eddig egy terrorszervezet sem jelentkezett.
2018.11.20 20:41
Frissítve: 2018.11.20 20:41