Földön fekvőbe nem rúgunk bele - egyházi vélemények migránsokról, hajléktalanokról

Publikálás dátuma
2018.11.09 09:00

Fotó: Népszava/ Vajda József
Az ellenséggyártásnak tragikus következménye voltak az utóbbi száz évben.
Vigyázni kell, a „migránsozás” ugyanolyan mérgező, mint a „cigányozás” és a „zsidózás” – figyelmeztetett Gáncs Péter evangélikus püspök, azon a vallásról és politikáról szóló fórumon, amelyet csütörtök délután rendeztek a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Síp utcai székhelyén. Frölich Róbert főrabbi hangsúlyozta, hogy jól működő demokráciában állam és egyház szét van választva: az állam nem avatkozik be az egyház belső életébe, az egyház cserébe nem avatkozik be az állam működésébe. Ha valamelyik fél a partneri kapcsolat helyett alá-fölérendeltségi viszonyt próbál kialakítani, akkor a másiknak nemet kell mondania. Az egyházak ne legyenek a politikának se játékszerei, se kiszolgálói, se kiszolgáltatottjai! – tette hozzá a főrabbi.
Mérő Mátyás krisnás lelkész arról számolt be, hogy közösségének tagjai körében a teljes politikai paletta fellelhető, a baloldalitól a szélsőjobboldalig. Amúgy kifejezetten kerülte az aktuálpolitikát érintő kérdéseket.
Pedig a Krisna-tudatú Hívők Közössége magyarországi története önmagában jól példázza, hogy politika és vallás kapcsolata milyen jelentős átalakuláson mehet át. A krisnásokat a kilencvenes évek elején a parlamenti jobboldal destruktív szektának minősítette, és erre való hivatkozással megtagadta tőlük az állami támogatást. A krisnások ma már bevett egyháznak számítanak. Míg például Iványi Gábor felekezetét, amelynek egyházi voltát évtizedeken keresztül senkinek sem jutott eszébe megkérdőjelezni, a fideszes kétharmad – máig nem orvosolt jogsértő eljárással – körön kívül lökte.
A migrációval kapcsolatban Mérő Mátyás közölte, hogy a krisnások ételt vittek a Budapestre érkező menekülteknek. Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök, az evangélikus egyház nemrég távozó elnök-püspöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenséggyártásnak tragikus következményei lettek az elmúlt száz évben. A kérdésre, hogy a menekültügyben tett megszólalásaik miatt az evangélikusok kevesebb állami támogatást kaptak, Gáncs Péter elmondta: ha ez volt az ára annak, hogy az egyház hű tudott lenni Krisztushoz, akkor megérte. A hajléktalanok elleni törvényi fellépésről az evangélikus püspök úgy gondolta, hogy valamit lépni kellett, de a probléma kriminalizálása nem megoldás. Frölich Róbert szerint büntetni valakit csak azért lehet, amit elkövetett. Annak idején a grundon létezett egy szabály: abba, aki a földön fekszik, nem rúgunk bele.
Szerző
2018.11.09 09:00
Frissítve: 2018.11.09 09:14

Raportra hívhatták Poltot az OLAF-ügyek miatt az EP-be

Publikálás dátuma
2019.02.19 12:26

Fotó: / Vajda József
A hvg.hu információi szerint a költségvetési ellenőrző bizottság ülése március 4-én lesz.
Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága meghívja a legfőbb ügyészt, hogy számoljon be az OLAF által is érintett ügyekről – írja a hvg.hu. A portál információja szerint a bizottsági ülés március 4-én lesz, és azt követően döntöttek a meghívásról, hogy kiderült: a magyar kormány kivette azokat a számlákat az Európai Bizottságnak leadandó csomagból, amelyeket Orbán Viktor kormányfő vejének volt cége, az Elios állított ki az elvileg az unió által is finanszírozott közvilágítási projektekről.
2019.02.19 12:26

Komjáthi: Semmiképpen nem fizetek, ezeknek egy fillért sem

Publikálás dátuma
2019.02.19 11:53

Fotó: /
Pénzbírással sújtották az MSZP alelnökét. Ha nem fizet, a közmunka és az elzárás közül választhat.
Ötvenezer forintos pénzbírsággal sújtották Komjáthi Imrét „gyülekezési joggal visszaélés” miatt – derül ki abból a határozatból, melyet az MSZP alelnöke tett közzé a Facebook-oldalán. Amennyiben ennek a fizetési határidőig nem tesz eleget és a pénzbírságot 60 óra közérdekű munka végzésével nem váltja meg, a bírságot 10 nap szabálysértési elzárásra történő átváltoztatása miatt megküldik az ügy iratait az illetékes járásbíróságnak – derül ki a dokumentumból. „Semmiképpen nem fizetek, ezeknek egy fillért sem, még azt is ellopnák a végén” – mondta Komjáthi a Magyar Hang megkeresésére. A büntetést akár le is ülné, ám a családját és a gyerekeit nem szeretné ennek kitenni, ezért lesz a vége minden bizonnyal a közmunka. Már tájékozódott arról, hogyan is megy ez: a munkaügyi központban kell jelentkeznie, el kell mennie egy munkaalkalmassági vizsgálatra, majd ajánlanak neki valamilyen munkát. Ez nagy eséllyel valamilyen fizikai munka lesz – közölte, hozzátéve, hogy ő nem ijed meg ettől. 
Az MSZP alelnöke decemberben, a rabszolgatörvény elleni tüntetés hivatalos vége után egy zászlóval felment a színpadra, és azt mondta a demonstrálóknak, foglalják el a Kossuth teret. Ezután elkezdett a térre futni, ahol a rendőrökkel való viaskodás után földre került, majd térdsérüléssel vitték kórházba.
2019.02.19 11:53