Mirkóczki: a belügyminisztériumnak van egy kis feladata Gruevszki-ügyben

Publikálás dátuma
2018.11.14 10:40

Fotó: MTI/ Soós Lajos
A jövő heti nemzetbiztonsági bizottsági ülés napirendjén lesz a Magyarországra szökött ex-macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki-ügye – mondta el lapunknak Mirkóczki Ádám a bizottság jobbikos elnöke. „Nem kérdés, hogy napirenden lesz” - fogalmazott. Szerinte az első és legfontosabb kérdés az, hogy egyáltalán „hogyan került be egy bűnöző az országba?” Mint ismeretes, a korrupciós bűncselekmények miatt két évre elítélt Gruevszkinek hat nappal ezelőtt kellett volna bevonulnia a börtönbe. Azonban Gruevszki eltűnt, hazájában körözést adtak ki ellene. Ezt követően kedd délután Gruevszki a Facebookon tudatta, hogy Magyarországon tartózkodik és menedékjogért folyamodott a magyar kormányhoz. Azóta a skopjei kormány megerősítette a hírt, illetve bejelentette, hogy korábban Gruevszkinek minden útlevelét bevonták.   „A Belügyminisztériumnak van egy kis feladata” - mondta most Mirkóczki, aki szerint a tárcára vár annak megválaszolása, hogy pontosan milyen körülmények között érkezett ide a volt macedón miniszterelnök. 

Sargentini: tranzitzónába küldik a magyar hatóságok Gruevszkit?

 „A következő kérdés, hogy a magyar hatóságok hűek maradnak-e a szabályaikhoz és Gruevszkit tranzitzónába küldik, hogy onnan folyamodjon a menedékjogért, illetve elutasítják-e Gruevszki kérelmét, mivel Gruevszki egy „biztonságos országból” érkezett? Vagy nem így lesz? Csak figyeljünk! - posztolta ki Judit Sargentini a Twitterre
Sargentini nem sokkal korábban azt kérdezte a Gruevszki ügy kapcsán, hogy létezne VIP Tranzitzóna Magyarországon?    „Egyszer megkérdeztem a magyar hatóságokat, hogy valaki folyamodhat-e menedékjogért a tranzitzónán kívülról. A válasz „nem” -volt. Akkor most lecsukják Gruevszkit vagy van egy VIP menedékjogi eljárás Budapesten?”  Amennyiben Gruevszki útlevél nélkül érkezett Magyarországra, azaz: nem jogszerűen tartózkodik nálunk, úgy rá is vonatkozik a fideszes többség menekültekkel szemben hozott rendelkezése, miszerint ebben az esetben csak a tranzitzónából kérvényezheti a menedékjogi eljárását.  Az ügyben részletesen a Helsinki Bizottság adott ki közleményt

A hirado.hu helyreigazít, de nem fizet: Hadházy bekészítette a végrehajtót

Publikálás dátuma
2019.04.24 18:55
Hadházy Ákos. Fotó: Molnár Ádám
Szánalmas balfácánok az ellenzéki politikusok Hadházy Ákos szerint, ha hagyják, hogy haugságokat terjesszen róluk a kormánymédia.
Végrehajtóval fenyegeti a hirado.hu-t Hadházy Ákos. A független képviselő megelégelte, hogy a honlap ugyan évekig tartó perek után közzétette a "sehol nem látható" helyreigazítást, csakhogy hónapok óta nem fizeti ki neki és édesapjának megítélt 600-600 ezer forint sérelemdíjat. "A közpénzen végzett aljas lejáratásukért az Önök adófizetői pénzéből kellene fizetniük, de most az egyszer úgy tűnik, spórolnak Önöknek. Nem úgy mint akkor, amikor milliárdokat költöttek el kamu megbízásokra.", ironizál az ellenzéki honatya.
Emlékeztetőül: az úgynevezett közszolgálati híroldal 2017 januárjában valótlanul állította, hogy Hadházy Ákos és apja "földmutyiban érintett". 2018 januárjában az Origót szemlézve ugyancsak megalapozatlanul írta Hadházy Ákosról, hogy egy étteremben rendszeresen egyeztet Simicska Ádámmal az LMP és a Jobbik együttműködéséről. 
Hadházy szerint szánalmas balfácánok azok az ellenzéki politikusok, akik tűrik, hogy a kormánymédia hazugságokat terjesszen róluk.

Meghosszabbították a kivégzésekkel gyanúsított F. Hasszán letartóztatását

Publikálás dátuma
2019.04.24 18:22
F. Hasszán elfogása
Fotó: tek.gov.hu
Három hónapig rácsok mögött marad a szír férfi, akit többen már az Iszlám Állam hóhérjaként emlegetnek.
Három hónappal meghosszabbították a Magyarországon elfogott, terrorcselekménnyel gyanúsított szír férfi, F. Hasszán letartóztatását - tájékoztatta Ibolya Tibor fővárosi főügyész szerdán az MTI-t. A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a szír férfi a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez köthetően legalább 10 ember kivégzésében vehetett részt. A vehetett a feltételes mód ellenére pontos meghatározás, hiszen az ellentmondásosan nyilatkozó férfi ügyében még csak nyomoznak, hiába beszél a közelgő vádemelésről a jól értesült, kormánypárti Magyar Nemzet.
A hosszabbításról a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája döntött, eleget téve az ügyészi indítványnak. Mint arról lapunk is beszámolt, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség terrorizmus gyanúja miatt, egy kitoloncolás során, március 24-én vette őrizetbe Magyarországon a szír férfit. F. Hasszán a gyanúsítás három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja, és 2016-ban kivégzésekben vett részt. Erre vonatkozóan azonban eddig csak közvetett bizonyítékok – egy Belgiumban élő védett tanú beszámolója és néhány, rossz minőségű kép állt rendelkezésre, ráadásul információink szerint a tanú csak is hallomásból tud F. Hasszán bűnösségéről. A férfit – mielőtt a terrorgyanú miatt őrizetbe vették volna – embercsempészet és közokirat-hamisítás miatt ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre Magyarországon, és ki is utasították az ország területéről.