Csapatkapitányként térhet vissza Dzsudzsák

Publikálás dátuma
2018.11.15. 10:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Igyekszünk kiküszöbölni a Tallinban elkövetett hibákat – adta ki a jelszót a Marco Rossit helyettesítő Cosimo Inguscio a magyar labdarúgó-válogatott csütörtöki, észtek elleni meccse előtt.
Másodedző főszerepben. 
Amint arról korábban beszámoltunk, a Nemzetek Ligája C divíziójának 2. csoportjában a csütörtöki, Észtország és a vasárnapi, finnek elleni, Groupama Arénában sorra kerülő mérkőzésekre (mindkettő 20.45, tv: M4 Sport) készülő nemzeti tizenegy olasz szövetségi kapitányát, Marco Rossit az Európai labdarúgó-szövetség a szakember szeptemberi, görögök elleni idegenbeli NL-mérkőzésén tanúsított viselkedése miatt eltiltotta. A szankció két párharcra szól, ám a második meccsre szóló eltiltás végrehajtását a szervezet egy évre felfüggesztette. Rossi még hétfőn, a keret összetartásának otthont adó telki edzőközpontban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy helyettese a másodedzője, Cosimo Inguscio lesz Észtország ellen, így a kialakult helyzetre való tekintettel a szerda délutáni sajtóeseményen már nem is Rossi, hanem Inguscio képviselte a szakmai stábot.
„Mint tudják, Sallai Roland, Fiola Attila és Ugrai Roland is sérült, rájuk az észtek és a finnek ellen sem számíthatunk, rajtuk kívül azonban további két-három futballista játéka is kérdéses – kezdte a Rossi mellett hat éve dolgozó 55 éves szakember. – Éppen ezért egyelőre nem döntöttük el azt sem, hogy melyik játékosok alkotják majd a kezdőcsapatot, erre az utolsó edzés után kerül sor. Csak megerősíteni tudom, amit korábban Marco Rossi is elmondott: amennyiben kezd, úgy ismét Dzsudzsák Balázs viselheti majd a csapatkapitányi karszalagot, ha nem, akkor Szalai Ádám.”
Inguscio kérdésre válaszolva emlékeztetett: a felek október 15-én lejátszott észtországi, 3-3-ra végződő „odavágóján” nyernie kellett volna a magyar csapatnak, amely csütörtökön mindent megtesz, hogy kiküszöbölje a vendégként elkövetett hibákat. Ez már csak azért is volna kiemelten fontos, mert mint arról lapunk szerdai számában is olvashattak, egy sikerrel maradna esély a csütörtökön a csoport másik mérkőzésén Finnországot fogadó Görögország (20.45, tv: Sport2) megelőzésére, kedvezőtlen eredmény esetén viszont még a magyar csapat is kieshet. A bukás már a 2020-as, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra vezető egyik lehetséges útvonalat is elvágná. 
Noha a tét nem kicsi, Inguscio nem aggódik a számára szokatlan feladat miatt, bízik az együttesben, nyugodtan várja a mérkőzést, titkon azt remélve: pozitív mérleggel zárja átmeneti megbízatását.

Nagy tett volna kétszer győzni

A lapunknak szerdán nyilatkozó mesteredző és korábbi szövetségi kapitány, Csank János biztosra veszi, hogy Dzsudzsák Balázs kezdőként lép pályára csütörtökön. Marco Rossi eltiltás miatt nem ülhet le az észtek ellen a kispadra – ennek lehet jelentősége? Túl nagy jelentősége ennek szerintem nincs, egyetlen mérkőzésről van szó, a csapatot Rossi készítette fel. Persze, ez a felállás nem ideális és ilyen fegyelmezetlenséget sem szabadna elkövetni, de hát mással is fordult már elő hasonló a futballtörténelemben. Képes lehet hat pontot gyűjteni a válogatott Észtország és Finnország ellen? Nem lehetetlen, de nehéz feladat lesz. Bízom benne, hogy az észteket mindenképpen legyőzzük, a finnek elleni meccs viszont biztosan neccesebb lesz. Kíváncsian várom én is, hogy sikerül-e kétszer nyerni, az nagyon nagy tett volna. Dzsudzsák Balázs ismét kerettag. Önnél kezdene? Ott a helye a csapatban. Ameddig nem volt klubja, érthető, hogy nem számított rá a kapitány, de mostanra játékban van, formába lendült. Vezéregyéniség, így nem is lehet kérdés, helye van a válogatottban. Biztos vagyok benne, hogy kezdeni fog. H. Sz.

A válogatott NL-programja

2018. szeptember 8., szombat Finnország–Magyarország 1-0 2018. szeptember 11., kedd Magyarország–Görögország 2-1 2018. október 12., péntek Görögország–Magyarország 1-0 2018. október 15., hétfő Észtország–Magyarország 3-3 2018. november 15., csütörtök Magyarország–Észtország 20.45 (tv: M4 Sport) 2018. november 18., vasárnap Magyarország–Finnország 20.45 (tv: M4 Sport) Az állás 1. Finnország 4 4 0 0 5:0 12 2. Görögország 4 2 0 2 3:4 6 3. Magyarország 4 1 1 2 5:6 4 4. Észtország 4 0 1 3 3:6 1

.
Szerző

Football Leaks - Kétes hátterű átigazolások, pénzéhes machinátorok

Publikálás dátuma
2018.11.15. 07:30

Fotó: GLYN KIRK / AFP
Újabb köteg kompromittáló dokumentum került nyilvánosságra, ezúttal a futballklubok által foglalkoztatott játékosok játékjogának harmadik személyek által egészben vagy részben történő tulajdonlásával kapcsolatban.
A Football Leaks 2015 óta szellőztet meg információkat a labdarúgás valóságáról, a Spiegel című hamburgi hetilap online felületén ezúttal a pénzüket adóparadicsomokban bújtató játékosügynökökről, illetve kétes hátterű átigazolásokról hullt le a lepel.
Pinhas Zahavi ismert ügynök a futball világában, többek közt az év eleje óta ő intézi Robert Lewandowski ügyeit is. A 75 éves izraeli a '70-es évek végén kötötte első üzletét a szakmában, ahol a „legkegyetlenebb” tárgyalópartnerek között tartják számon. Zahavit azzal bízta meg napjaink egyik legjobb támadója, hogy hozzon neki össze egy szerződést valahol máshol, ugyanis távozni akart a Bayern Münchentől. Zahavinak nem ez lett volna az első nagy volumenű üzlete, ugyanis Neymar tavaly nyári klubváltását is ő menedzselte. A megállapodásért 10,7 millió eurót kapott.
Zahavi az elmúlt évtizedekben hatalmas összegeket zsebelt be, az üzleteket pedig off-shore cégeken keresztül bonyolította. A Football Leaks által feltárt dokumentumok szerint a Zahavi tulajdonában lévő vállalatok adóparadicsomokban találhatók, így Gibraltáron, Máltán, Cipruson és a Virgin-szigeteken is vannak érdekeltségei. Zahavinak az Egyesült Királyságban 45 százalékot kellene adóznia, azonban off-shore hálózatának köszönhetően egyetlen pennyt sem kell kiadnia a kezei közül. Hálózata hatalmas és összetett, maga az ügynök pedig sok esetben láthatatlan. A sajtó munkatársait szisztematikusan kerüli, az elmúlt 12 évben senkivel sem állt szóba.
A labdarúgás területén évekig létezett egy kétes hátterű üzleti modell, amelyben Zahavi is érdekelt volt. Hosszú ideig jelentős jogvita alakult ki amiatt, hogy a klubok által foglalkoztatott futballisták játékjogát egy harmadik személy egészben vagy valamely részben tulajdonolta. Az angol terminológiában „third party ownership”-nek (röviden: TPO-nak) nevezett jogintézmény óriási vitákat váltott ki, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) pedig 2015 májusában betiltotta ezt.
Zahavi tanácsára számos befektető invesztált pénzt fiatal játékosokba, őket pedig a Virgin-szigeteken bejegyzett Leiston Holdings Limited nevű cége mögé rejtette. A TPO-üzletek busás megtérüléssel kecsegtettek, a kétes tranzakciót pedig Lazar Markovic sorsa is jól illusztrálja. 2012 áprilisában, néhány héttel azután, hogy a futballsita 18 éves lett, játékjogának 100 százalékát felvásárolta a Leiston Holdings a Partizan Beogradtól 7 millió euróért. A futballista egy évvel később a Benficához szerződött, a portugálok pedig 6,25 milliót fizettek érte, mindezt úgy, hogy a játékjog felét kaparintották meg. Újabb egy évvel később, 2014 júliusában Markovic a Liverpool játékosa lett 25 millióért. Ezen az összegen értelemszerűen osztozott a klub és a cég. A Leiston tehát kevesebb, mint két év alatt a 7 milliós befektetésből 18,75 milliót vett ki, mindezt a karibi térségben, adómentesen.

Voltak társai is Zahavinak

Zahavi az elmúlt évtizedekben szorosan együttműködött az angol-iráni brókerrel, Kia Joorabchiannal, aki hasonlóan dörzsölt figura. A 47 éves üzletember 2004-ben alapította meg Media Sports Investments (MSI) nevű cégét, amely üzleti kapcsolatba lépett a brazil Corintians csapatával. Joorabchian a klub több játékosát, köztük Carlos Tévezt is megvásárolta. Joorabchian ugyan 2006-ban névleg kiszállt a cégből, közreműködésével Tévez és Javier Mascherano is a Premier League-ben szereplő West Ham Unitedbe igazolt. Később az ügynök miatt a Kalapácsosokat rekordnak számító 5 és félmillió fontra bírságolták, mivel a játékosok úgy szerződtek Londonba, hogy egy külső személy is benne volt a játékosüzletben, mindez a szigetországban nem megengedett. Tévez 2007-ben történő Manchester Unitedhez szerződése sem volt sétagalopp, ügye megjárta a Nemzetközi Sportdöntőbíróságot is, a WHU kétmillió fontos kompenzációban részesült a bizniszt követően. Később Tévez 54 millió euróért a Manchester City játékosa lett. Az argentinért ex-klubját, a Manchester Unitedet nem illette pénz, Tevez játékjogának tulajdonosa két offshore cég volt, amelyeket a nyilvánosság felé Joorabchian képviselt. A csatár játékjogának tulajdonosai ezzel elképesztő hasznot húztak Tevezből, hiszen 2004-ben mindössze 16 millió euróért vették meg a Boca Juniorstól. Később kaptak érte 5 milliót a West Hamtől, 10,2 milliót a Manchester Unitedtől, ehhez jött még a Citytől kapott pénzösszeg.

Aggályos volt a rendszer

Egy 2013-as KPMG-s jelentés szerint világszerte 1,1 milliárd euró volt azon játékosok összértéke, akik TPO-s konstrukcióban váltottak klubot. Főleg Kelet-Európában, Portugáliában, Spanyolországban és Dél-Amerikában volt népszerű ez a konstrukció. Ugyanakkor a TPO miatt a játékosok nem dönthették el, hol szeretnének játszani, azaz a TPO korlátozta a munkaerő szabad áramlását. A játékosügynök egyszerre képviselte a játékos, valamint a befektetői csoport érdekeit. Előbbi azt szerette volna, ha minél jobb klubban minél többet játszhatna, utóbbi pedig azt, hogy minél nagyobb profitot termeljen a focista eladása.

Szerző
Témák
Football Leaks

Djokovic: kettőből kettő

Publikálás dátuma
2018.11.14. 18:28

Fotó: GLYN KIRK / AFP
Második csoportmérkőzését is megnyerte szerdán a Gustavo Kuerten-csoportban szereplő Novak Djokovic a férfi teniszezők Londonban zajló világbajnokságán: az első helyen kiemelt szerb Alexander Zverevet győzte le 6:4, 6:1-re. A mérkőzés közel 80 percig tartott.
A torna másik, Lleyton Hewittról elnevezett csoportjában szintén két győzelemmel áll a dél-afrikai Kevin Anderson, a japán Nisikori Kei és a svájci Roger Federer eddig egy-egy mérkőzést nyert meg. A vasárnapig tartó vb-n a csoportok első és második helyezettjei jutnak tovább az elődöntőbe.
Szerző