A román király Erdély meghódítására hívja föl a katonákat

Publikálás dátuma
2018.11.26. 13:00

Ferdinánd román király proklamációt intézett a román néphez és katonasághoz: vonuljanak be Bukovinába és Erdélybe és vívják ki az ott lakó románok idegen járom alól való fölszabadulását
Ferdinánd román király proklamációt intézett a román néphez és katonasághoz. A fölhívásban harcra hívja a román katonákat, fölszólítja őket, hogy vonuljanak be Bukovinába és Erdélybe és vívják ki az ott lakó románok idegen járom alól való fölszabadulását. Az összes románok egyesülése egy hatalmas államban, — ez a cél, mondja a román király, aki úgy látszik, szívesebben látja a román katonákat Erdélyben vagy Bukovinában, mint otthon, ahol csatlakozhatnak a nép forradalmi törekvéseihez.
Nagyszombatot körülzárták a csehek
Nagyszombatról jelentik: Nagyszombat városát vasárnap este 1600 főnyi cseh reguláris, katonaság körülzárta és sortűzzel, gépfegyverrel fogadott mindenkit, aki ellent mert állani. Hír szerint sok halott és sebesült van. A pályaudvaron levő 36 főnyi városi védőőrséget lefegyverezték és elfogták. A csehek fél 5 órakor érkeztek Nagyszombat alá megérkezésük, hírére az úgynevezett „tengerészkülönítmény" ottlevő csapata, miután előtte való éjszaka sok üzletet fosztott ki, elmenekült.
Egyetlen budapesti vonal kivételével a telefonérintkezés mindenfelé el van vágva, A városparancsnokság részéről Szekeres és Vajnál főhadnagy fehér zászlóval átment, a csehekhez, hogy a város átadásáról tárgyaljon.
Népszava 1918. november 26.
Frissítve: 2018.11.26. 13:03