Több mint száz delfint vetett partra a víz Új-Zélandnál

Publikálás dátuma
2018.11.26. 17:40

Fotó: AFP/New Zealand Department of Conservation
145 rövidszárnyú gömbölyűfejű delfint vetett partra a víz Új-Zéland egyik strandján, az állatok több mint fele már nem élt.
Az Új-Zélandhoz tartozó Stewart-szigeten, a Mason-öböl partjára sodort 145 rövidszárnyú gömbölyűfejű delfint a járókelők találták meg. A hatósági jelentések szerint az állatok fele már nem élt, amikor a segítség megérkezett. Mivel az életben maradt állatok visszavontatása nehéz és lassú folyamat, az állatokat nem sikerült megmenteni - írta a BBC.
Új-Zéland partjainál évente akár 80 bálna is partra vetődik, az azonban szinte példátlan, hogy egyszerre ilyen sok állatot találjanak. 
Szerző

Az énekesmadarakat már lehet etetni, a vízieket viszont tilos

Publikálás dátuma
2018.11.26. 11:11
Széncinege az etetőn
Fotó: MME / Orbán Zoltán
Kezdődik az itthon maradott és az északibb, mostohább téli klímájú területekről hozzánk érkező énekesmadarak etetési szezonja.
Az énekesmadarak etetési időszakának nagy része hazánkban az első fagyok késő őszi beköszöntétől ezek megszűnéséig, november második felétől márciusig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak. 
Az énekesmadaraknak adható téli madáreleségeket három plusz egy csoportba sorolják a szakemberek: napraforgó, amibe apró szemű kölest is lehet keverni; állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó); alma (gallycsonkokra szúrva és földre szórva) és bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal); plusz ivó- és fürdővíz, a befagyott itatókban a naponkénti vízcsere. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője felhívta a figyelmet: bármi mással kísérletezni felesleges, és a madarakra nézve kockázatos lehet. 

A vízimadarakat etetni tilos!

vízimadarak etetése viszont veszélybe sodorja, megbetegíti és pusztulásra ítéli az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai ugyanis alapvetően eltérnek a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük szennyezi a környezetet, közben kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbefagyásukat okozza. Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését. A tömeges érintkezés az emberekre is veszélyes, ez különösen a madárinfluenza miatt jelent óriási kockázatot. Ráadásul a folyamatos "kenyérdiéta" is megbetegíti a madarakat - hangsúlyozta a szakember.  
Az  1890-ben indult települési madáretetési mozgalom keretében a mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban, de akár a lakásból is - derül ki a szervezet közleményéből.    
Szerző
Témák
madáretetés
Frissítve: 2018.11.26. 11:38

Meghalt Asha, a budapesti állatkert elefántja

Publikálás dátuma
2018.11.24. 16:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Csütörtöktől tapasztalták aggasztó tünetek megjelenését, és szombat délre egy alattomos kór győzte le az állat szervezetét.
Meghalt Asha, a Fővárosi Állat- és Növénykert csaknem hatesztendős elefántja – közölte honlapján az állatkert. Mint írják, Ashán csütörtöktől kezdve tapasztalták aggasztó tünetek megjelenését. Az állatnál először általános bágyadtság jelentkezett, nehezen mozgott. Megváltozott a viselkedése is, hiszen a szokásosnál kevesebbet kommunikált a környezetével, és a gondozókkal sem működött együtt. Pénteken már enni sem akart, délutánra pedig hasi ödéma alakult ki.
„A tünetek alapján egyértelműnek tűnik, hogy az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedés támadta meg Asha szervezetét. Ez mind a vadonban, mind az állatkertekben élő az ázsiai elefántok esetében előforduló, jellegzetesnek számító, és sajnos igen alattomos, úgy is mondhatnánk, rettegettnek számító betegség. A kórokozó elefánt herpeszvírus (EEHV) lényegében az egész állományban jelen van, csaknem minden egyed hordozónak mondható”

– fogalmazott az állatkert.

Mint írják, ha a vírus valamilyen ok miatt mégis erőre kap, kialakul a megbetegedés jellegzetes kórképe, méghozzá rendszerint igen gyorsan, akár egy-két nap alatt is. Ebből a szempontból a fiatal, választási korban lévő elefántok különösen veszélyeztetettek.
A megbetegedés jelentős problémákat okoz a vadonbeli és az állatkerti állományokban is. Az 1990-as évek közepe óta több mint félszáz, állatkertben tartott ázsiai elefántnál tapasztalták a betegség megjelenését, egyedül az Egyesült Királyság állatkertjeiben 11 ilyen esetet írtak le. Sajnos a betegség az esetek több mint háromnegyedében halálos, mert a vírus pillanatok alatt elhatalmasodhat a szervezeten. Az elefánt herpeszvírussal kapcsolatban világszerte számos kutatás folyik, több kutatócsoport is foglalkozik a kórral, a Washingtoni Nemzeti Állatkertben külön laboratóriumot is létrehoztak az elefánt herpeszvírus kutatására. A tapasztalatok és kutatási eredmények alapján egy nemzetközi kezelési protokollt állítottak össze, az állatorvosok is ennek alapján kezelték Ashát, nemzetközi konzíliumra is sor került.
„Állatorvosaink a gondozókkal együtt az elmúlt napokban szinte emberfeletti módon küzdöttek Asha megmentéséért. Az állat többek között infúziót és antivirális szert is kapott, illetve vérátömlesztést is az apaállattól, Assamtól (a vért az állatorvosok még korábban levették, arra az esetre, ha esetleg ilyen állategészségügyi problémával szembesülnénk). Ám minden erőfeszítésünk dacára az alattomos kór szombat délre végül legyőzte az elefánt szervezetét”

– írta a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Asha

Asha 2013. február 14-én született, Angele és Assam első borjaként. Az első napok nehézségei után a fejlődésével minden rendben alakult, egyéves korára súlya már az öt mázsát is meghaladta. Bár már akkor jelentős részben szilárd táplálékon élt, amelynek aránya az ezt követő időszakban még tovább növekedett, még 2017 első hónapjaiban is előfordult, hogy pár korty anyatejet is fogyasztott. Kisöccse, a 2017 novemberében született Arun érkezését is érdeklődéssel fogadta. Asha hosszú idő – több mint fél évszázadnyi – szünet után az első budapesti születésű elefánt volt.

Szerző
Frissítve: 2018.11.24. 16:04