Az iráni szankciókat sérthette meg - Őrizetbe vették Huawei egy vezetőjét

Publikálás dátuma
2018.12.06 10:00

Fotó: Huawei/
Elfogták a cég pénzügyi vezetőjét és alelnökét, a Huawei alapítójának lányát Kanadában, és az Egyesült Államoknak adhatják majd ki.
Őrizetbe vették a Huawei egyik vezetőjét Kanadában, és várhatóan kiadják Washingtonnak - írja az Euronews. A hatóságok nem közöltek részleteket. A háttérben az a gyanú állhat, hogy a kínai technológiai óriás megszegte az Egyesült Államok Irán elleni szankcióit. Bár az is tény: több nyugati kormány is óva int a Huawei okostelefonok használatától amiatt a gyanú miatt, hogy az eszközökkel a kínai kormány illegális megfigyeléseket végezhet. Mindössze annyit tudni, hogy
Meng Van-Zsuról van szó, aki a Huawei pénzügyi vezetője és alelnöke, egyben Ren Zseng-fei, a cég alapítójának lánya.
A nő két repülőjárat között szállt át, amikor elfogták december elsején. A kanadai kínai nagykövetség éles hangú közleményben bírálta az őrizetbe vételt.
A letartóztatás a lehető legrosszabbkor történt: az egymással kereskedelmi háborúban álló Kína és Amerika között pillanatnyilag éppen enyhült a feszültség a két ország elnökének G20-as találkozója után.
2018.12.06 10:00

Az amerikai fegyverlobbiba próbált beépülni Putyin embere, de lebukott és "énekelni" kezdett

Publikálás dátuma
2018.12.11 08:13

Fotó: Maria Butina / Facebook/
Vádalkut köthetett a Republikánus párttal is remek kapcsolatokat ápoló Marina Butina, aki júliusban mint orosz kém lepleződött le.
Vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal a kémkedéssel vádolt Maria Butina. Mint a 444.hu írja, Butina a vád szerint orosz tisztviselőkkel együttműködve próbált beszivárogni az egyik legbefolyásosabb amerikai lobbicsoportba, a fegyvertartást támogató NRA-be, aminek rengeteg adománya miatt kiemelkedő befolyása van a Republikánus Pártra.
Júliusban még ártatlannak vallotta magát a nő, de hétfőn kérelmet nyújtott be vallomása megváltoztatására. Ebből lehet levonni a következtetést: vádalku köttetett. Hogy együttműködik a hatóságokkal, arról már korában is voltak hírek.
Butinát amerikai barátja, Paul Erickson konzervatív politikai aktivista is segítette, ő mutatta be több befolyásos republikánus politikusnak is. Az amerikai hatóságok sem Ericksont, sem Torsint nem gyanúsították meg.
2018.12.11 08:13

Elfogadták a demokráciát segítő civilek támogatásáról szóló EP-jelentést

Publikálás dátuma
2018.12.10 22:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Megszavazta az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága a jogállamot védelmező civil szervezeteknek jutó támogatás jelentős növelését előíró határozatát.
Eszerint az EP a következő hétéves pénzügyi ciklusban folyó áron több mint 1,8 milliárd eurót javasol elkölteni az EU értékeinek és normáinak az előmozdítására és védelmére. Ez háromszor annyi, mint amennyit a jogszabályt előterjesztő Európai Bizottság javasolt. A képviselőtestület ebből 850 milliót fordítana a jogállamiságot, a demokráciát és az alapvető jogok érvényesülését segítő projektekre, és gondoskodna arról, hogy ennek felét a civil szervezetek kapják. Az EP állampolgári jogi bizottságában hétfő este elfogadott jelentés a 2021-ben kezdődő új költségvetési ciklus Polgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek nevű támogatási programjáról szóló parlamenti álláspontot rögzíti. A szakbizottsági jóváhagyást követően a parlamenti tárgyalóküldöttségnek a kormányok képviselőiből álló EU Tanáccsal kell megállapodnia a program céljairól és finanszírozásáról. A Bodil Valero svéd zöldpárti EP-képviselő által készített jelentés leszögezi, hogy az Európai Uniónak növelnie kell az uniós értékek előmozdításával foglalkozó civil szervezetek támogatását helyi, regionális, nemzeti és európai szinten. A határozat szerint az EU-nak többek között pénzügyi segítséget kell nyújtania a jogállamiság helyzetét figyelemmel kísérő emberijog-védőknek, az alapvető jogok védelme terén tevékenykedő társadalmi szervezeteknek, a visszaélést bejelentő személyek védelmét végzőknek, a média szabadságának előmozdítására irányuló kezdeményezéseknek, a hatóságok elszámoltathatóságát szorgalmazó és ellenőrző nem-kormányzati szférának. Az elfogadott álláspont szerint ha egy tagállamban súlyos és gyors romlás történik a jogállamiság tiszteletben tartása terén, akkor az Európai Bizottság gyorsított eljárásban nyújthat támogatást a demokratikus párbeszéd elősegítését végző civilek számára. Abban az esetben, amikor az Európai Bizottság jogállamisági eljárást indít egy tagállammal szemben, vagy az EU intézményei elindítják a 7. cikkelyes folyamatot, a kormányokból álló EU Tanács – bizottsági javaslatra – úgy dönthet, hogy az országnak szánt pénzügyi támogatás egy részét átcsoportosítják a Polgárok, Egyenlőség, Jogok és Értékek nevű programra.
2018.12.10 22:03