Észak-koreai tisztségviselőket sújt szankciókkal Washington

Publikálás dátuma
2018.12.10. 20:50

Fotó: KCNA VIA KNS / AFP
Az érintettek esetleges amerikai javait befagyasztják és megtiltják az amerikai állampolgárok és intézmények üzleti kapcsolatait velük.
Washington észak-koreai kormányzati tisztségviselőkkel szemben rendelt el szankciókat, kibertámadásokra és emberi jogi visszaélésekre hivatkozva. Az MTI összefoglalója szerint az amerikai pénzügyminisztérium büntető intézkedésekkel sújtotta Rjong Hae-csót, az észak-koreai Szervezési és Iránymutatási Hivatal párttitkárát, akit Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közeli munkatársaként tartanak számon, Kjong Thak Jong belbiztonsági minisztert és Kvang Ho Pakot, aki az ország agitációs és propagandaminisztériumát irányítja. A Steve Mnuchin pénzügyminiszter által aláírt közlemény szerint a három tisztségviselő kibertámadásokért és – a tárca megfogalmazásában – az emberi jogok folyamatos megsértéséért felelős. A szankciók „emlékeztetőül szolgálnak az Otto Warmbier amerikai állampolgárral történt brutális bánásmódra” – fogalmazott a közlemény, utalva az ohiói egyetemi hallgató tragédiájára. A 24 éves fiatal férfit, aki turistaúton tartózkodott Észak-Koreában, 2016-ban tartóztatták le az észak-koreai fővárosban, miután állítólag ellopott egy propagandaplakátot a phenjani szállodában. 15 évig tartó kényszermunkára ítélték. Nem sokkal ezt követően kómába esett és soha nem tért magához. 2017 tavaszán az észak-koreai hatóságok – humanitárius megfontolásokra hivatkozva – szabadon bocsátották és hazaszállították az Egyesült Államokba, ahol egy hét múlva elhunyt. Az Egyesült Államok a tragédia hatására megtiltotta az amerikai állampolgárok számára, hogy Észak-Koreába utazzanak. Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az idén júniusban Szingapúrban találkozott egymással. A csúcstalálkozó előtt Phenjan szabadon bocsátott három bebörtönzött amerikai állampolgárt, novemberben pedig újabb amerikai állampolgár szabadon bocsátását jelentette be. Trump és Kim várhatóan 2019 elején újabb csúcstalálkozót tart, bár az erről szóló amerikai sajtójelentések megritkultak, főleg azt követően, hogy egy amerikai kutatóintézet pár héttel ezelőtt műholdas felvételekkel alátámasztott részletes elemzést tett közzé arról, hogy Észak-Korea nem hagyott fel nukleáris és rakétaprogramjával. A hétfőn bejelentett szankciók értelmében az intézkedéssel sújtottak esetleges amerikai javait befagyasztják és megtiltják amerikai állampolgárok és intézmények üzleti kapcsolatait velük.
Szerző

Életfogytiglani börtönre ítélték Jozef Rohácot Szlovákiában

Publikálás dátuma
2018.12.10. 19:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ítélet jogerős, fellebbezni nem lehet ellene.
Távollétében életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte Jozef Rohácot hétfőn a szlovák legfelsőbb bíróság. A szlovák bűnöző jelenleg a Magyarországon rá kiszabott életfogytiglani börtönbüntetését tölti.    Rohác ellen több ember – közöttük ismert bűnözők – ellen elkövetett gyilkosság miatt emeltek vádat. Egyes esetekben lőfegyvert használt, az alvilágban elsősorban bombaszakértőként ismerték. A szlovák legfelsőbb bíróság mostani döntése a szervezett bűnözésre specializálódott, bazini székhelyű különleges bíróság tavaly áprilisi ítéletét hagyta helyben, amellyel szemben Rohác ügyvédje által nyújtott be fellebbezést. Rohác mostani életfogytiglani szabadságvesztés büntetését bűnszövetkezet létrehozása és többrendbeli gyilkosság elkövetése miatt szabta ki a szlovák taláros testület. A vádirat szerint Rohác az 1990-es években, illetve a 2000-es évek elején legalább négy jelentős szlovákiai alvilági személyt gyilkolt meg – köztük nagy befolyású csoportok vezetőit. A gyilkosságok többségét lőfegyverrel – géppisztollyal – hajtotta végre. Ugyanakkor a 90-es évek pozsonyi alvilágának egyik legféltebb csoportját vezető Dinic fivérek egyikével robbantásos merényletben végzett.
Szerző

„Nem kapok levegőt” – Kiderült, melyek voltak a szaúdi újságíró utolsó szavai

Publikálás dátuma
2018.12.10. 18:03

Fotó: YASIN AKGUL / AFP
„Ezt nem tehetik meg. Emberek várnak rám odakint” – hallható a főkonzulátuson készült hangfelvételen.
„Nem kapok levegőt”

– a CNN azt írja, az isztambuli szaúdi főkonzulátuson készült hangfelvételek alapján ezek voltak Dzsamál Hasogdzsi utolsó szavai. A lap szerint egy forrás, aki olvasta a hangfelvételek lefordított átiratát, arról számolt be: a konzulátuson nem váratlan dulakodás, hanem egy előre megfontolt gyilkossági terv végrehajtása történt. Azt mondta, Hasogdzsi rögtön rájött, hogy valami nem stimmel, amikor meglátta az egyik férfit, akivel találkozott – azonnal meg is kérdezte tőle, mit csinál ott. A forrás szerint Máher Mutribról, egykori szaúdi diplomatáról és hírszerzési tisztségviselőről van szó, aki azt mondta neki, „visszajössz”. Majd Hasogdzsi közölte vele, hogy „Ezt nem tehetik meg. Emberek várnak rám odakint.”         Ezt követően csak zaj hallható, majd Hasogdzsi, aki háromszor megismétli, hogy nem kap levegőt. Egy fűrész hangját is azonosították, és a forrás szerint az is egyértelmű, hogy mindezt telefonhívások követték. A CNN cikke szerint az egyik jelenlévőt a hangja alapján Száleh al-Tubaigiként azonosították, aki törvényszéki orvosszakértő, és kapcsolatban áll a szaúdi belügyminisztériummal. A forrás szerint az átiratból az is kiderült: Máher Mutrib telefonon azt mondta, „mondd meg a tieidnek, hogy a dolog megtörtént, kész.
Az Egyesült Államokban élő Dzsamál Hasogdzsit október 2-án ölték meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán, ahová azért ment, hogy beszerezze a szükséges iratokat a házasságkötéséhez. A török hatóságok szerint az újságírót előre kitervelten megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét pedig feldarabolták, majd megsemmisítették. Rijád eleinte azt állította, hogy Hasogdzsi elhagyta az épületet és utána tűnt el, majd azzal állt elő, hogy az újságíró dulakodás közben vesztette életét a konzulátuson. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kiszivárogtatott elemzése szerint Dzsamál Hasogdzsit Mohamed bin Szalmán, szaúdi koronaherceg utasítására gyilkolták meg a törökországi Isztambulban. A szaúdi uralkodó és a koronaherceg egyaránt határozottan cáfolta, hogy tudomása lett volna a gyilkosság tervéről és végrehajtásáról.
Szerző
Témák
Szaúd-Arábia