Folytatódik a hideg idő, szerdán már megmaradhat a hó

Publikálás dátuma
2018.12.11. 15:20

Fotó: Varga György / MTI
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között alakul.
Szerdán sok lesz felettünk a felhő, és csapadékra is számítani kell. Az eső mellett egyre inkább havas eső, hó valószínű – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.  Főként délutántól szakadozik, vékonyodik helyenként a felhőzet. Összességében több helyen lehet havas eső, kisebb havazás, de síkterületen megmaradó hónak kicsi az esélye. A Balaton és a Tisza közötti sávban élénk lesz az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lesz hidegebb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között várható.
Forrás: OMSZ
Csütörtökön gyengén és erősen felhős időszakok és területek egyaránt lesznek, napsütés délután lehet nagyobb eséllyel. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb néhol fordulhat elő hószállingózás, jelentéktelen havazás, és mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +4 fok között valószínű.
Pénteken délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, a legtöbb napsütésre keleten van kilátás. Estefelé a Dunántúlon megvastagszik a felhőtakaró és eleredhet a hó. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -8, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között várható.
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható csapadék. Zömében havazás valószínű, de délkeleten, keleten vegyes halmazállapotú csapadék eshet. Az északi, északkeleti szél helyenként élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.
Vasárnap a keleti országrészben eleinte még lehet csapadék, amely részben hó, részben pedig vegyes halmazállapotú lesz. A déli, délkeleti szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű.
Szerző

Rámozdulna az előválasztásra Budapest - friss kutatás

Publikálás dátuma
2018.12.11. 15:20

Fotó: Shutterstock
Érdekes módon a választók mérsékelten tanultak az áprilisi kampányból, sokan hisznek még a háttéralkukban.
Hogy a baloldali ellenzéki pártoknak egységben kellene ráfordulniuk Budapesten az önkormányzati választásokra, az nem kérdés - legalábbis a választók fejében semmiképp. A Népszava megrendelésre dolgozó Publicus Intézet azt mérte, hogy a budapestiek 56 százaléka (ez 1,4 millió szavazóval számolva mintegy 785 ezer embert jelent) azt akarja, kapaszkodjanak össze a balos ellenzéki erők - további 8 százalék százalék szintén ezt szorgalmazza, de ez a kör mindenképp beemelné az együttműködésbe a Jobbikot is. 
A közös mozdulás legelkötelezettebb hívei az MSZP-szimpatizánsok - 80 százalékuk ezt sürgeti. A többi balra sorolható párt esetében ez az arány 74 százalék - a jobbikosok lelkesedése sokkal mérsékeltebb, csupán 47 százalékos. Az azonban fontos, hogy a bizonytalanok 58 százaléka is a közös fellépést preferálja, ugyanis ez mintegy 340 ezer fős tartalékot jelent a stabil pártpreferenciával rendelkező biztos szavazókon kívül. 
Hogy miképp lehetne kiválasztani a legalkalmasabb főpolgármester-jelöltet, aki eséllyel léphet sorompóba Tarlós ellen, arról szórnak a vélemények. A legtöbben az előválasztást szeretnék, mint kiválasztási módszert, de meglehetősen sokan tartják jó megoldásnak a háttér-alkut. (Utóbbi tézis meglehetősen meglepő, hiszen az április választások megmutatták, hogy az ellenzéki formációk az utolsó pillanatig képtelenek voltak közös nevezőre jutni.) Mindenesetre az előválasztást favorizálók (az MSZP, a Párbeszéd és feltételekkel Puzsér Róbert is beszállna függetlenként ) remélhetik, hogy az előválasztás hívei sokasodnak, ugyanis egyelőre mindössze a budapestiek 43 százaléka hallott róla, hogy létezik az előválasztás.
Ezt a feltevést erősítheti, hogy a budapesti szavazók 55 százaléka venne részt biztosan/valószínűleg egy előválasztáson. Ezt a számot azért érdemes árnyalni - leginkább két tétel miatt hasasodhatott. Az egyik az, hogy az előválasztással szemben szkeptikus választók is hajlandók prevoksolni. A másik az, hogy a fideszesek is szép számban tódulnának a Publicus mérésének tanulsága szerint egy ilyen előválasztásra. Nem vitás, hogy ez magában rejti a folyamat meghekkelésének veszélyét. Csakhogy a közvélemény-kutatói érzékelés szerint ez a lelkesedés elillan, amikor kiderül, hogy egy egy értéknyilatkozatot kell szignálni, illetve a regisztrációnál számos adatot meg kell adni.
Szerző
Frissítve: 2018.12.11. 15:27

Engedély nélkül indították el a vonatot – Egymással szemben állt meg két szerelvény Zalában

Publikálás dátuma
2018.12.11. 15:05
Képünk illusztráció
Fotó: Kállai Márton
A vonat több váltót is megrongált haladása közben. Szakértők bevonásával vizsgálják az esetet
Engedély nélkül indítottak el egy vonatot Zalaegerszegről, a szemből érkező szerelvénnyel együtt azonban biztonságos távolságra megálltak egymástól – közölte a MÁV Kommunikációs Igazgatósága kedden az MTI megkeresésére. A közlekedési társaság a zalatajkiado.hu információját megerősítve közölte, hogy vasárnap, nem sokkal 22 óra előtt Zalaegerszegről engedély nélkül indították el a Zalaszentivánig közlekedő személyvonatot. A vonat
haladása közben több váltót is megrongált. A biztosítóberendezés megfelelően működött, így a hibát érzékelve az ellenkező irányból érkező Göcsej Intercity részére megtiltotta a továbbhaladást az állomásra. A két vonat egymástól 500 méter távolságban, biztonságosan megállt.

A két szerelvényen utazó 30-35 utas nem volt veszélyben. A helyzet tisztázását követően, fél óra elteltével érkezett meg az állomásra az intercity. A megrongálódott váltókat hétfőn éjjel, fél kettő előtt helyreállították. A MÁV közölte, hogy szakértők bevonásával vizsgálják az esetet.
Szerző