Arcukra fagy a mosoly - Tüntetéshullám rázhatja meg Belgrádot

Publikálás dátuma
2018.12.13 09:30
A kormánypárti média akkor „tudósított” az egyik helyszínről, amikor ott már véget ért a demonstráció
Fotó: ANADOLU AGENCY/ MILOS MISKOV
A meglepetés az lenne, ha a megmozdulások vidékre is átterjednének.
Hosszú idő után mutatta meg a szerb ellenzék, hogy valóban létezik: múlt szombaton legalább tízezren, a szervezők szerint 15-20 ezren tüntettek Belgrádban Aleksandar Vucic elnökkel szemben. A sikerek láttán Dragan Djilas, a Szövetség Szerbiáért (SZS) nevű párt elnöke, egykori belgrádi polgármester bejelentette, e hét szombatján újabb megmozdulást tartanak. A kormánypárti média a tőle megszokott hangnemben számolt be a szombati eseményekről. A Studio B riportere a független újságírás minden alapszabályát felrúgva „tudósított”. Azt közölte, sokkal kevesebben vettek részt a megmozduláson, mint azt a szervezők remélték. Valóban embert alig lehetett látni. Szépséghiba, hogy kapcsolásakor a belgrádi Diák térről tudósított, ahol már véget ért a tüntetés, s a résztvevők ekkor már a szerb rádió és televízió, az RTS székháza elé vonultak. A felettébb egyoldalú kormánypárti bulvárlap, az Informer arról számolt be, hogy Djilas retteg az előrehozott választástól, s már most bojkottálni akarja a még be sem jelentett idő előtti voksolást. Azt terjeszti munkatársai között, hogy jövő év elején feloszlatják a belgrádi parlamentet. Az álhírterjesztés a mindennapok természetes velejárója lett. Ha valaki nem áll be a sorba, s nem támogatja az elnököt, karaktergyilkosság áldozata lesz. Maga Vucic nem hatódott meg a hétvégi tömeget látva, azt közölte, tőle akár ötmillióan is tüntethetnek, akkor sem teljesíti a résztvevők óhaját, győzzék csak le a választásokon. Ez azonban egyre nehezebb lesz. A Szerb Haladó Párt (SNS) ugyanis már a közélet minden szegmensét uralja, legyen szó nemcsak a közszolgálatról, hanem a kultúráról, vagy éppen a sportról: a kulturális intézmények vezetőit sorra cserélik le, sok sportklub vezetőségébe pedig az SNS illetékeseit ültetik be. Jellemző példa erre a Radnicki Nis focicsapata, amelyet teljes egészében átvett a SNS, s az együttes időnként egészen sajátos körülmények között nyer a bajnokságban. A hatalom azonban azt tartja legfontosabb feladatnának, hogy teljes mértékben uralja a médiát. Ezért a közelmúltban újabb nagy lépést tett. Az állami távközlési vállalat, a Telekom eladta saját tulajdonrészét egy júliusban, Cipruson alapított, meglehetősen kétes hátterű cégnek, a Kopernikus Technologynak. Ez a cég pedig megvásárolt két országos tévécsatornát, a Prva Tv-t, illetve az O2-t, amely az egykor ellenzékiségéről ismert B92 utódcsatornája. Sokat elmond az új vásárlóról, hogy tulajdonosa, Zvezdan Milovanovic olyan kábelhálózat élén áll, amely a Szerb Haladó Párthoz áll felettébb közel. Dragan Djilas ezzel kapcsolatban akkor azt közölte, tovább romlik a médiaszabadság helyzete Szerbiában. A nagy kérdés az, hogy várható-e országos mozgalom Szerbiában. Nem valószínű. A főváros ugyanis mindig is liberálisabb volt, mint például a déli országrész. Azt azonban alighanem Vucicot is váratlanul érte, hogy ennyien kivonultak az utcára vele szemben.
Frissítve: 2018.12.13 09:30

Theresa May már biztosra menne

Publikálás dátuma
2019.03.22 22:02

Fotó: AFP/ TOLGA AKMEN
A brit miniszterelnök utalást tett arra, hogy többség nélkül nincs újabb szavazás a megállapodásról.
A brit miniszterelnök egyenes utalást tett pénteken arra, hogy csak akkor terjeszti ismét az alsóház elé szavazásra a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, ha megvan a többség az eddig kétszer is elutasított egyezmény elfogadásához. Theresa May péntek este közzétett levelében az MTI összefoglalója szerint tájékoztatta az alsóházi képviselőket az EU-csúcsértekezletről, amelyen döntés született a Brexit halasztásáról. A halasztás hossza attól függ, hogy a londoni alsóház a jövő héten elfogadja-e az EU-val tavaly novemberben elért Brexit-megállapodást. May levelének megfogalmazása szerint azonban „ha úgy tűnik, hogy nincs elégséges támogatás az egyezmény jövő heti újbóli beterjesztéséhez”, vagy ha a ház ismét elveti a megállapodást, akkor kérhető a Brexit további halasztása a megállapodás életbe lépésének elmaradása esetére meghatározott április 12-i határidőn túl, de ebben az esetben az Egyesült Királyságnak részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:01

Fotó: AFP/ SAUL LOEB
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.
A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.
Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző