Még veszélyes az Iszlám Állam

Publikálás dátuma
2018.12.13. 08:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
„A fenyegetés szintje számos tagállamban meglehetősen komoly maradt” - figyelmeztetett az Euractivnak adott interjújában alig néhány órával a strasbourgi lövöldözés előtt Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmus elleni küzdelmének koordinátora. A belga tisztviselő úgy vélte, az Iszlám Állam szíriai és iraki legyőzésével ugyan csökkent annak a veszélye, hogy területeikről szervezzenek támadásokat, ám ez nem jelenti azt, hogy a terrorszervezet eltűnt volna. Ugyanakkor a szakember szerint a legfőbb fenyegetést már nem is az Iszlám Állam jelenti, hanem azok a már Európában született emberek, akiknek nincs is konkrét kapcsolatuk a terrorszervezettel, csupán szimpatizálnak szélsőséges eszméikkel. A terroristák másik forrásai lehetnek azok az európaiak, akik kiutaztak Szíriába és Irakba harcolni, de még nem tértek vissza, az ő kiszűrésükre fokozott figyelmet kell fordítani. Gilles de Kerchove rámutatott, hogy nem olyan egyszerű a már hazatért harcosok esete sem: mivel sokszor nem sikerült komolyabb vádakat rájuk bizonyítani, közülük sokan így az elkövetkező években már szabadulhatnak is, ráadásul köztudott, hogy a börtönök a radikalizáció fellegvárai. 
Már csak a gyanús személyek magas száma miatt is nehéz a hatóságok dolga, hogy mindenkit szemmel tartsanak. Különösen azért, mert önmagában a szélsőséges eszmékkel való azonosulás még nem számít bűncselekménynek, a gyanúsítottnak el kell jutnia legalább a támadás kiterveléséig, hogy lecsaphassanak rá - jegyezte meg Gilles de Karchove. A nemrégiben kiadott, 2017-es terrorizmust vizsgáló nemzetközi jelentés is arra a következtetésre jutott, hogy visszaszorulása ellenére még mindig az Iszlám Állam a leghalálosabb csoport. A terrorszervezet azonban már korántsem olyan hatékony, hiszen a harmadik egymást követő évben csökkent a terrortámadások áldozatainak száma. Európa tavaly csendes évet zárt a terrorizmus tekintetében: a halottak száma 827-ről 204-re esett vissza, ami azt jelenti, hogy 75 százalékkal kevesebben estek áldozatul az előző évhez képest.  Szakértők szerint ez részben az Iszlám Állam már említett bukásának, részben pedig a titkosszolgálatok hatékonyabb együttműködésének köszönhető - valamint annak, hogy a külföldre vándorolt harcosok visszatérési hulláma elmaradt. Azt már most lehet látni, hogy a kedvező tendencia idén is folytatódott.
Szerző
Témák
terrorizmus

Túlélte Theresa May a bizalmatlansági szavazást

Publikálás dátuma
2018.12.12. 22:22

Fotó: Tayfun Salci / AFP
Theresa May marad a konzervatívok vezetője, miután közép-európai idő szerint késő este túlélte a bizalmatlansági szavazást.
BBC összefoglalója szerint a brit miniszterelnök mellett 200-an, ellene 117-en szavaztak. Maynek 159 szavazatra volt szüksége ahhoz, hogy megőrizze pártelnöki és miniszterelnöki pozícióját. Egészen az utolsó pillanatig úgy volt, hogy 315 konzervatív képviselő szavazhat, és így eredetileg 158 voksra lett volna szükség az egyértelmű eredményhez, de szerda este visszakapta szavazati jogát két olyan tory alsóházi képviselő is, akiket korábban fegyelmi ügyek miatt felfüggesztettek. Az eredmény azt jelenti, hogy a Konzervatív Párton belül Theresa May ellen a következő tizenkét hónapban nem lehet újabb bizalmi szavazást kezdeményezni.    Az Euronews emlékeztet: Theresa May ellen saját párttársai kezdeményeztek bizalmatlansági eljárást. Megindításához 48 aláírás kellett, utolsóként Owen Paterson egykori környezetvédelmi miniszter döntött May ellen. A Konzervatív Párt alsóházi frakciója azért indította meg az eljárást, mert elégedetlenek a kormányfő által letárgyalt Brexit-tervezettel, melyről eredetileg kedden szavazott volna a parlament, de a voksolást elhalasztották.
Az eredmény ismertetés után Theresa May a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt elmondott rövid nyilatkozatában, hálás az eredményért, "jelentősnek" nevezte ugyanakkor az ellene voksoló tory képviselők számát. Kijelentette azonban, hogy az ő érveikre is odafigyelt. Közölte: csütörtökön részt vesz az Európai Unió csúcsértekezletén, ahol jogi és politikai biztosítékokat fog kérni azoknak az aggályoknak az elsimítására, amelyeket a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás kapcsán a képviselők felvetettek.
Frissítve: 2018.12.13. 10:38

May lemond, amint megvan a Brexit

Publikálás dátuma
2018.12.12. 20:14

Fotó: EMMANUEL DUNAND / AFP
Theresa May megígérte: nem ő vezeti a Konzervatív Pártot a következő választásokon. Még szerda este kiderül, megnyeri-e bizalmatlansági szavazást a brit miniszterelnök.
Nem hivatalos értesülések szerint Theresa May brit miniszterelnök szerdán megígérte a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának, hogy nem ő fogja vezetni a pártot a következő parlamenti választásokon.
May esküdözött, hogy a konzervatívok keményvonalas Brexit-támogatói által kezdeményezett bizalmatlansági szavazást megnyeri, de kijelentette egyúttal, hogy lemond vezetői posztjáról, mielőtt a következő választásra négy év múlva sor kerülne, erősítette meg a hírt két kormánytag a Reutersnek.
May szerda este, az ellene kezdeményezett bizalmi szavazás előtt szólalt fel az alsóházi tory frakció 1922 bizottságának ülésén. A testületet olyan tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük. A rendkívül befolyásos bizottság - amely onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe -, informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára, emellett hatáskörébe tartozik a vezetőváltási kezdeményezések elbírálása és a folyamat irányítása is.
A bizottság elnöke, Sir Graham Brady jelentette be szerda reggel, hogy összegyűlt a kormányfő elleni bizalmi szavazás kiírásához szükséges számú képviselői beadvány. A szerda estére kitűzött szavazás előtti bizottsági ülésen - az egyik résztvevő tory képviselő, George Freeman Twitter-bejegyzése szerint -
May kijelentette: meghallotta és tiszteletben tartja a Konzervatív Párt akaratát, és amint végigvitte rendezett módon Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, félreáll.

Theresa May tavaly áprilisban teljesen váratlanul bejelentette, hogy előrehozott parlamenti választásokat ír ki, egyebek mellett arra hivatkozva, hogy erőteljesebb választói mandátummal szeretné elkezdeni a brit EU-tagság megszűnéséről folytatandó tárgyalássorozatot az Európai Unióval.
A tavaly júniusi választáson azonban a Konzervatív Párt meglehetősen csekély, 17 fős addigi alsóházi többségét is elveszítette, és jelenleg a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) eseti külső támogatásával tud csak többséget biztosítani törvényjavaslataihoz.
Az 1922 bizottság szerda esti ülése után megkezdődött a bizalmi szavazás, amelynek eredményét közép-európai idő szerint 22 óráig várhatóan közzéteszik.
Frissítve: 2018.12.12. 22:26