Tíz megyében figyelmeztetnek ónos esőre

Publikálás dátuma
2018.12.20. 07:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Főleg az Észak-Alföldön továbbra is megmaradhat a sűrű köd. Késő estére 0 és -6 fok közé hűl le a levegő.
Tíz megyére (Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala) adott ki elsőfokú figyelmeztetést csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint nyugat felől két hullámban csapadékzóna érkezik, melynek formája az ország északi felén hószállingózás és hó, délebbre pedig vegyesen ónos eső, fagyott eső, néhol eső lesz. Reggel, délelőtt az Észak-Dunántúlon és az északi megyékben főként hó várható. Délután és este az ország déli felén újabb hullámban valószínű egy nyugatról kelet felé vonuló csapadékzóna, több helyen ónos eső formájában.
Forrás: OMSZ
A látási viszonyokban inkább javuló tendencia valószínű, de – főleg az Észak-Alföldön – továbbra is megmaradhat a sűrű köd. Jobbára borult, párás, helyenként tartósan ködös idő várható, és többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a délkeleti szél a Kisalföldön megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +1 és -4 fok között várható, késő estére 0 és -6 fok közé hűl le a levegő.
Szerző

Budapesten is elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Publikálás dátuma
2018.12.20. 07:01
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A szálló por légszennyezettségi szintje kedden és szerdán is meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket.
Elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten Tarlós István főpolgármester, miután a szálló por légszennyezettségi szintje december 18-án nyolc, 19-én pedig hat mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökre virradó éjszaka az MTI-vel. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön bizonytalan – várhatóan kis – mértékben ugyan, de javulás várható. Pénteken eleinte még nem lesz áttörő változás, de a légmozgás élénkül. A fővárosi önkormányzat a további romlás elkerülése érdekében azt kérte, hogy lehetőség szerint
  • elsősorban a kertvárosi peremkerületekben mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát,
  • szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést,
  • és az egyéni gépjárműhasználatot különösen a legszennyezőbb – a 0-4, és a 7-8 környezetvédelmi osztályba sorolt – gépjárművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok üzembentartói kerüljék.
A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a módosult szmogriadó rendelet szerint súlyosabb esetben, ha a riasztási fokozatot is el kellene rendelni, akkor a korábbi forgalomkorlátozási szabályok (a 0-4 környezetvédelmi osztályú gépjárművek forgalmának tilalma) kiegészültek a belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárok tilalmával. Továbbá az „élelmiszer-áruszállító gépjárművek célforgalma” csak 6 órától 10 óráig lesz megengedett, tehát a forgalomkorlátozott napokon délelőtt 10 óra után ez a tevékenység már nem lesz végezhető. A szigorítás október 1-jei hatályba lépéstől már a 7-es és 8-as környezetvédelmi osztályú gépjárművek forgalmának tilalmára is fel kell készülni. A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira. Nekik nem javasolt, hogy a szabadban tartózkodjanak. Mint megírtuk, a keddi nap folyamán hét településen – Budapesten, Miskolcon, Putnokon, Salgótarjánban, Szolnokon, Tökölön és Vácon – volt egészségtelen a levegő minősége. A miskolci polgármesteri hivatal szerdán közölte, hogy a szálló por koncentrációja átlépte a tájékoztatási küszöbértéket, így Kriza Ákos polgármester elrendelte a füstködriadó tájékoztatási fokozatát.
Szerző

Hét nap, hatvankét előállított tüntető

Publikálás dátuma
2018.12.20. 06:45

Fotó: Népszava
Egy ember van őrizetben a múlt szerdán kezdődött tüntetések miatt, sokan keresték a jogvédőket panaszaikkal.
Összesen 62 tüntetőt állítottak elő a múlt hét szerdán kezdődött fővárosi demonstrációsorozaton történtek miatt, közülük 19 embert vettek őrizetbe – közölte érdeklődésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A rendőrség végül 42 fővel szemben indított a rendőrség nyomozást, a többi előállítottal szemben az ügyészség folytatja le az eljárást. A rendőrség garázdaság, lopás, egyesülési és gyülekezési szabadság megsértése és rongálás miatt nyomoz. Az előállítottak túlnyomó része már szabadlábon védekezhet, jelenleg egyetlen egy férfi, a Parlament előtti országzászló rúdját feketére festő fiatalember van csak őrizetben. A BRFK közölte: a rendőri eljárásban őrizetbe vett 19 személy közül 11 fő élt panasszal, egy személy pedig még nem nyilatkozott erről. A tüntetések során 15 rendőr sérült meg, mindannyian könnyebben, a Belügyminisztérium (BM) szerint a rendőrség eszközeiben pedig közel kétmillió forintos kár keletkezett.
Szabó Attila, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogi munkatársa szerint december 12-e óta eddig 120 hívás érkezett be telefonos forródrótjukra. Ezek között voltak tüntetéssel kapcsolatos általános információkérések – például az, milyen jogai lehetnek egy tüntetőnek –, és akadt több telefonáló, akit eljárás alá vontak a rendőrök. A TASZ eddig 10 demonstráló jogvédelmét vállalta el. Az ügyek túlnyomó részében az érintett tüntetőket garázdasággal gyanúsította meg a rendőrség. De a TASZ-nak van egy személyiségi ügye is: a kormányközeli bulvárlap, a Ripost leközölte több demonstráló fényképét és hamis állításokat közölt arról, hogy a rendőrség körözi őket. A meggyanúsítottak – köztük a hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsított CEU-s belga-kanadai diák – ügye kapcsán Szabó Attila elmondta: úgy tudják, nincs bizonyíték a rendőrség kezében, és a demonstrálók tagadják, hogy elkövették azt, amivel meggyanúsították őket. Mint megtudtuk, több, az MTVA-székházban jogsérelmet elszenvedett országgyűlési képviselő is megkereste a TASZ-t. Ugyanakkor politikai szereplőknek nem jár automatikusan a TASZ segítsége, ilyenkor ügyvivői testületi döntés kell ahhoz, hogy megítéljék, az adott ügyet vállalják-e.  Bár panaszok érkeztek a Független Rendőrségi Panasztestülethez is, a testület elnöke, Lukács Tamás lapunknak elmondta: szerinte még korai lenne a hozzájuk forduló panaszosok számáról nyilatkozni. A tüntetések egy hete kezdődtek, a vélt jogsérelmet elszenvedetteknek 20 napja van arra, hogy a testülethez forduljanak és szerinte a panaszosok jellemzően a határidő lejáratához közel szoktak jogorvoslatot kérni a testülettől.

A belügyminiszter volt cége is védhette az MTVA székházat

Nem kommentálta a közmédia és a 2010-ig Pintér Sándor érdekeltségébe tartozott, jelenleg a belügyminiszter bizalmasának számító Tasnádi László ex-államtitkár irányítása alatt lévő Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. sem azt, hogy miért volt a köztévé székházban az ellenzéki képviselőkkel szemben eljáró őrök némelyikén „civil”-logós szolgálati ruha. Bár nincs nyoma, hogy az MTVA szerződést kötött volna a Civillel, a 444.hu szerint elvileg a cég kaphatott munkát az épületben, mivel a Közbeszerzési és Ellátási Főosztály (KEF) 2017 novemberében egy több tízmilliárdos keretszerződést kötött Fidesz-közeli biztonsági cégekkel, köztük a CBSZ-szel a KEF üzemeltetése alatt álló intézményekre, amilyen az MTVA székház is. Az MTVA 2017-es zárszámadásából annyi derül ki, hogy a kormány 1,3 milliárdot át is utalt a székház védelmére, illetve további 228 milliót kapott a létesítmény saját fegyveres őrsége. Mint arról beszámoltunk, 2010-ig a CBSZ résztulajdonosa volt Pintér Sándor belügyminiszter is, ám miután újra miniszter lett, eladta a részesedését.