Megköszönte az elefántmama, hogy megmentették a borját

Publikálás dátuma
2019.01.04 09:09
Illusztráció
Fotó: AFP
Egy árokba esett kiselefántot mentettek meg az indiai Kerala államban a természetvédelmi hatóság munkatársai. Miután a csorda tagjai meggyőződtek arról, hogy a gödörből kimentett állat jól, van, az édesanyja az ormányával integetett a vadőröknek.
 Az állat képtelen volt kimászni a több méter mély gödörből, és a csorda tagjai is hiába próbálták megmenteni. A közelben élő farmerek időben felfedezték és értesítették a vadőröket, akik egy kotrógépet irányítottak a helyszínre, hogy ki tudják szabadítani. A kiselefánt családja mindvégig a borjú mellett maradt, a mentés folyamán is a közelben várakoztak, és amikor kijutott, hangos trombitálással ünnepeltek. Amikor a felnőttek meggyőződtek róla, hogy a kicsi rendben van: az anyja az emberek felé fordult és ormányával többször is intett nekik: megköszönte, hogy megmentették a borját – írta az Érdekes Világ.
Az elefántok rendkívül szociális lények, összetartó családokban élnek, segítenek egymásnak és a megfigyelések szerint elpusztult társaikat meggyászolják. A kiselefántok épségére több felnőtt nőstény is ügyel. 
Témák
elefánt
Frissítve: 2019.01.04 09:09

Hamarosan felére esik vissza a hőmérséklet, szél közelít és zápor

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:19

Fotó: Shutterstock
Kedden pedig akár a hó is megeredhet. Na jó, csak a hegyekben.
Vasárnap folytatódik a kellemes tavaszi időjárás, bár időnként északon, északkeleten megnövekszik a gomolyfelhőzet. Északkeleten egy-egy gyenge zápor és élénk széllökések is előfordulhatnak, írja az idokep.hu. A legmelegebb órákban 17-22 fokra számíthatunk. Hétfőre egy hidegfront érkezik, ennek következtében feltámad az északnyugatira forduló szél. A napsütés mellett, főként északkeleten és az ország déli, délnyugati felében esőre, futó záporokra is számítani kell. Sokfelé 12-14 fokig esik vissza a csúcshőmérséklet, de az Alföldön még 15-19 fokot mérhetünk. Kedden a szeles időben legfeljebb keleten fordulhat elő egy-egy jelentéktelen zápor. Délután 8-14 fokot mérhetünk. Éjjel fagypont közelébe hűl le a levegő. Szerdán hűvös, többfelé szeles idő várható helyenként futó záporral, a hegyekben esetleg hózáporral.

A fáknak is ver a szívük

Publikálás dátuma
2019.03.23 10:10
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A fák éjszaka többször is felemelik és leeresztik az ágaikat, egy kutatás szerint ez jelzi a víz- és cukorszállításuk ciklusát, azaz a „véráramlásukat" és a „szívverésüket”.
Eddig úgy tudtuk, a fák a glükóz fotoszintéziséhez szükség vizet a nappali órákban vezetik a gyökerektől a levelekig. Új tanulmányok szerint azonban egyes fák éjszaka akár tíz centiméterrel is lejjebb engedhetik az ágaikat, hogy aztán napkeltekor újra felemeljék azokat. A folyamat olyan lassú és finom, hogy eddig a tudósok azt hitték, csak bizonyos fajtáknál történik meg, de kiderült, a jelenség szinte általános – írta a filter.hu az IFL Science alapján.
Dr. Zlinszky András, a dániai Aarhus Egyetemen lézer szkenner technikával megmérte 22 fa és bokor ágainak és leveleinek pontos elhelyezkedését. Az eredmények arra utalnak, hogy a mozgás a növények víznyomásának változásával függ össze, azaz a fák szivattyúznak, tehát "véráramlásuk" és "szívverésük" van.  
A kutatók reményei szerint a szokásos mozgásformáktól való eltérések megállapítása lehetővé teszi a fák stresszes állapotának és betegségének diagnosztizálását, ami lehetőséget teremt a a korai beavatkozásra.
Témák
fák
Frissítve: 2019.03.23 10:12