Megköszönte az elefántmama, hogy megmentették a borját

Publikálás dátuma
2019.01.04. 09:09
Illusztráció
Fotó: AFP
Egy árokba esett kiselefántot mentettek meg az indiai Kerala államban a természetvédelmi hatóság munkatársai. Miután a csorda tagjai meggyőződtek arról, hogy a gödörből kimentett állat jól, van, az édesanyja az ormányával integetett a vadőröknek.
 Az állat képtelen volt kimászni a több méter mély gödörből, és a csorda tagjai is hiába próbálták megmenteni. A közelben élő farmerek időben felfedezték és értesítették a vadőröket, akik egy kotrógépet irányítottak a helyszínre, hogy ki tudják szabadítani. A kiselefánt családja mindvégig a borjú mellett maradt, a mentés folyamán is a közelben várakoztak, és amikor kijutott, hangos trombitálással ünnepeltek. Amikor a felnőttek meggyőződtek róla, hogy a kicsi rendben van: az anyja az emberek felé fordult és ormányával többször is intett nekik: megköszönte, hogy megmentették a borját – írta az Érdekes Világ.
Az elefántok rendkívül szociális lények, összetartó családokban élnek, segítenek egymásnak és a megfigyelések szerint elpusztult társaikat meggyászolják. A kiselefántok épségére több felnőtt nőstény is ügyel. 
Szerző
Témák
elefánt

Grévy-zebra született Nyíregyházán (fotók)

Publikálás dátuma
2019.01.03. 12:27

Fotó: Balázs Attila / MTI
Az ország egyedüli Grevy-zebra csapata új taggal bővült - írja közösségi oldalán az állatpark.
Megszületett a Nyíregyházi Állatpark idei első állatbébije. Az ország egyedüli Grevy- zebra csapata új taggal bővült. A kiscsikó érkezését január második hetére várták a park szakemberei, ám valószínűleg az év végi petárda durrogtatás miatt, hamarabb indult be az ellés s így s az újév első napján született meg. Bár a kis csődör a tervezettnél korábban látta meg a napvilágot, makkegészséges s mivel születése összefügg az óév búcsúztatásával, gondozóitól a Szilveszter nevet kapta.
Az erős csődör csikó, aki egyelőre anyjával él közösen a Tarzan ösvénye fűtött istállójában, de ahogy felerősödik, megismerkedik a fekete kontinens patás állatait bemutató több hektáros kifutórendszer többi lakójával; többek között a Rotchild- zsiráfokkal, a fekete lóantilopokkal vagy a nagy kudukkal. Tápláléka az első 6-7 hónapban elsősorban az anyatej lesz, de már 30-40 naposan elkezdi kóstolgatni a szálas takarmányt is.
A Grévy-zebra (Equus grevyi) a legnagyobb termetű zebrafaj és egyben a legnagyobb vadon élő lóféle. A többi zebrafajtól - az alföldi és hegyi zebrától- könnyen megkülönböztethető, mivel hasa töve fehér és a hátán a gerinc mentén fehérrel keretezett sáv fut végig, valamint a fülei is jóval nagyobbak. A faj, nevét Jules Grévy 19. századi francia köztársasági elnöktől kapta, aki egy ilyen állatot kapott ajándékba Abesszíniától. A Nyíregyházi Állatpark igazi kuriózum a zebra fajok kedvelőinek, mivel a Grévy- mellett az alföldi zebra két alfaja, a Böhm- és a Chapman-zebra is látható egy másik kifutóban.
Szerző

Megvan a 2019-es év hala

Publikálás dátuma
2019.01.01. 11:22

Fotó: Shutterstock
A 2019-es év hala megválasztása a korábbiaknál lényegesen nagyobb érdeklődés mellett zajlott le, azonban valaki meg nem engedett módon igyekezett befolyásolni az eredményt - közölte a Magyar Haltani Társaság.
Győzött a vörösszárnyú keszeg. A szavazatok száma a sebes pisztrángra leadott 2130 szabálytalan szavazat levonásával is meghaladta a tízezret, 11483-nak adódott. A voksok legnagyobb részét a vörösszárnyú keszeg kapta (44%), második helyen a szivárványos ökle végzett (32%), a sebes pisztráng harmadik lett (24%). A győztes vörösszárnyú keszeg formás testét ezüstös pikkelyek fedik, alsó úszói pedig, köztük a "szárnyai", azaz a mellúszói, általában élénkvörösek. Fölfelé nyíló szája elárulja, hogy táplálékát nem a mederfenéken, hanem a magasabb vízrétegekben, olykor a víz felszínén keresi. Kedveli az apróbb gerinctelen állatokat is, de táplálékának nagyobb részét növények, pl. fonalas algák, fiatal hajtások, rügyek, magvak teszik ki. Kedvelt élőhelyei a sekély, növényzetben gazdag állóvizek, a holtágak és mocsarak, de kisebb számban a lassú folyóvizekben is előfordul. Magyarországon a hegyi patakok és a kifejezetten gyors folyószakaszok kivételével szinte mindenütt megtalálható. Népszerűségéhez a széles körű elterjedés mellett az is hozzájárul, hogy nagyon sok kezdő horgásznak ez volt az első zsákmánya. Sűrűn irdalva és jól átsütve kitűnő halétel. 
Szerző
Témák
év hala
Frissítve: 2019.01.01. 15:53