Veszélyes a levegő ezeken a településeken - Akár a szmogriadó riasztási fokozatát is elrendelhetik

Publikálás dátuma
2018.12.22. 10:57
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Több település - köztük Budapest - levegőjét veszélyesnek minősítették a magas szálló por (PM10) tartalom miatt.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés indexe alapján Budapest mellett Dunaújváros, Tököl és Putnok szerepel a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Emellett Székesfehérvár, Veszprém, Várpalota, Százhalombatta, Pécs, Vác, Szolnok, Eger, Miskolc, Sajószentpéter, Nyíregyháza és Salgótarján levegője egészségtelen minősítést kapott. Dorog, Esztergom, Kazincbarcika, Hernádszurdok, Oszlár és Szeged levegője is kifogásoltnak számít. A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különítenek el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási vagy riasztási fokozatát.
Szerző
Frissítve: 2018.12.22. 11:04

Több órás a sor ezeken a határátkelőkön - olvasson!

Publikálás dátuma
2018.12.22. 09:47
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Megnövekedett a várakozási idő szombatra a Csanádpalota Autópálya-határátkelőhely kilépő oldalán, a személyforgalomban. Az utazóknak két órát kell várakozniuk.
A várakozási idő 2018. december 22-én reggelre a kilépő oldalon elérte a két órát. A személyautóval utazóknak célszerű másik határátkelőt választani. Románia irányába Kiszombor vagy Battonya Közúti Határátkelőhelyek felé lehet kerülni, amelyek 24 órás nyitvatartással működnek. A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a www.police.hu oldal Határinfo rovatában, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók.

Röszkénél 3 órát kell várakozni

A várakozási idő 2018. december 22-én hajnalra a kilépő oldalon elérte a három órát. A személyautóval utazóknak célszerű másik határátkelőt választani. Szerbia felé Tiszasziget, Ásotthalom, Bácsalmás és Bácsszentgyörgy Közúti Határátkelőhelyek felé lehet kerülni, amelyek naponta 7 és 19 óra között vehetők igénybe. 
Szerző
Témák
határátkelők

Nehéz, de nem lehetetlen országos sztrájkot szervezni

Publikálás dátuma
2018.12.22. 09:45

Fotó: Népszava
A munkaügyi szakértő szerint lényeges, hogy folyamatosan érezhető legyen a dolgozók szervezeteinek elszántsága.
Erős nyomás nehezedik a szakszervezetekre, hogy indítsanak országos sztrájkot. Több érdekvédelmi vezető már „kaszát, kapát” kiáltott, s a rendszerváltás óta eddig nem látott összefogással meg is indult az akciók összehangolása. Annak ellenére is, hogy a dolgozók jogait egyre jobban korlátozó Orbán-kormány megnehezítette a tiltakozások szervezőinek dolgát.
– Országos sztrájkot szervezni mégsem lehetetlen Magyarországon – oszlatta el a kételyeket az egyik legismertebb hazai munkaügyi szakértő, Berki Erzsébet. A főiskolai tanár, kutató – aki eddig két nagy tanulmánykötetben foglalta össze a hazai sztrájkok történetét és ezek tanulságait – mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a sztrájkhoz való jogot tágan kell értelmezni. A Kúria egy 2013-ban született döntésére emlékeztetve felidézte: akkor is kezdhető munkabeszüntetés, ha a kormány, a parlament lépései korlátozzák a dolgozók gazdasági és szociális érdekeit.
Berki Erzsébet szerint az adatok egyértelműen bizonyítják, hogy 
érdemes belevágni az országos sztrájk szervezésébe, mert utcai demonstrációkkal az utóbbi évtizedek tapasztalatai szerint legfeljebb 30 százalékban sikerült változást elérni, a sztrájkok esetében viszont ez az arány 71 százalék, azaz a munkabeszüntetés hatékonyabb eszköz, mint a tüntetés.

 A nyomásgyakorlásnak Berki Erzsébet szerint nem kell feltétlenül egyszerre indulni minden ágazatban, hiszen a közösségi szolgáltatások nagy részében a sztrájk és a figyelmeztető sztrájk előtt is meg kell állapodni a még elégséges szolgáltatásokról. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) tagszervezetei megkezdték a sztrájkbizottságaik létrehozását, de a bírósági gyakorlatot ismerve lassan születnek meg a jogerős döntések a minimális szolgáltatásokról. Ettől függetlenül azonban a versenyszféra beindulhat, ahogy a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) ipari tagozata meg is kezdte a munkát. – A lényeg, hogy folyamatosan érezhető legyen a dolgozók szervezeteinek elszántsága, hiszen a nyomásgyakorlásnak nemcsak a gazdasági, hanem a közvéleményt befolyásoló hatása is fontos – magyarázta a szakértő. Az akciók célpontja ebben a pillanatban a kormány, de a figyelmeztető sztrájkok, vagy a hosszabb munkabeszüntetések anyagi kárát – a dolgozók mellett, akik a leállás idejére nem kapnak bért –, a munkáltatók szenvedik el. A munkavállalói érdekvédelmet segíti, ha megnyerik az ügynek a tisztességesen foglalkoztató cégek vezetőit, hogy maguk is kérjék a döntéshozókat a munka világát érintő rossz döntések, köztük a rabszolgatörvény visszavonására – hangzott a sztrájkszakértő véleménye.