Erős földrengés volt Indonéziában

Publikálás dátuma
2018.12.28. 08:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az 5,8-as földmozgást pár másodpercig erősen érezni lehetett. Sérültekről és károkról nincsenek hírek.
A Richter-skála szerinti 5,8-as erősségű földrengés volt péntekre virradóra Indonézia keleti részén, Pápua tartományban – írja a Reuters. A hatóságok korábban 6,1-es erősségű földmozgásról számoltak be, és közölték, hogy a rengést pár másodpercig nagyon erősen lehetett érezni. Az emberek pánikba estek és menekülni kezdtek. Egyelőre nincsenek sérültekről vagy károkról szóló jelentések, az érintett tartomány ritkán lakott. A földrengés epicentruma Manokwari városától 55 kilométerre volt. Múlt szombaton az Anak Krakatau vulkán kitörése miatt cunami pusztított a Jáva és Szumátra szigetek közötti Szunda-szoros térségében. 429 ember életét vesztette, csaknem 1500-an megsérültek és több mint száz ember eltűnt.
Szerző

Szerzeteseket raboltak ki egy bécsi templomban, többen megsérültek

Publikálás dátuma
2018.12.27. 21:44
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kommandós alakulatok is üldözik a két támadót, állítólag lövések is dördültek a rablás helyszínén.
Többen megsérültek egy bécsi templomban elkövetett rablásban csütörtökön.A rablást két ismeretlen tettes követte el egy templomban Bécs Floridsdorf nevű kerületében a délutáni órákban – idézi a hirado.hu a bécsi rendőrséget. 
Az elkövetők több embert kiraboltak, majd elmenekültek a helyszínről. A tettesek után nagyszabású hajtóvadászatot indítottak. Osztrák sajtójelentések szerint legkevesebb öt szerzetes megsérült, néhányan súlyosan. A Kronen Zeitung című osztrák napilap szerint a templomban lövöldözés is volt.
A helyszínre kiérkeztek a Cobra és a Wega nevű osztrák különleges egységek alakulatai is, a Cobra egyik helikoptere pedig a városrész felett körözött. A Kronen Zeitung arról írt, hogy a két tettes több órán át tartotta fogva a szerzeteseket, mielőtt elmenekültek volna.
Szerző

Olyan kevés a német katona, hogy külföldieket is felvenne a Bundeswehr

Publikálás dátuma
2018.12.27. 19:00
Német katonák sérült menekítését szimulálják egy hadgyakorlaton. A kép illusztráció
Fotó: Philipp Schulze / AFP/ DPA / dpa Picture-Alliance
Csak uniós állampolgárokat sorozna be a német hadsereg, de több EU-tagállam már elvetette az ajánlatot.
Külföldiek alkalmazását mérlegeli a német haderő (Bundeswehr) vezetése a munkaerőhiány miatt - írta csütörtökön a Berliner Morgenpost című lap, cikküket pedig az MTI is szemlézi. A még formálódó tervek szerint csak európai uniós állampolgárok alkalmazásáról lehet szó.  Az ügy már 2010 óta napirenden van, és a Bundeswehr fejlesztéséről szóló 2017-es koncepcióban, az úgynevezett fehér könyvben is szerepel, hogy külföldiek is szolgálhatnának a német hadseregen. Azonban az újítás előkészítése jóval előrébb tart, mint ahogy eddig tudni lehetett.
Értesülése szerint a védelmi minisztérium mind a 26 országgal konzultált már, amely a brit uniós tagság (Brexit) megszüntetése után Németország partnere marad az EU-ban.  A legtöbben elvetették az elképzelést, a finnek például a sorkötelezettségre hivatkoztak, a horvátok alkotmányjogi fenntartásokat hangoztattak, Bulgária, Románia, Szlovénia és Görögország részéről pedig azt hangsúlyozták, hogy a magasabb németországi zsold - katonai fizetés - elszívhatja a munkaerőt a nemzeti haderőtől. Nyitottan csak Csehország, Dánia, Svédország és Belgium fogadta az ötletet, Franciaország pedig további egyeztetéseket javasol. A Bundeswehrnél és a védelmi minisztériumban három lehetséges modellt mérlegelnek. Az egyik a teljes körű nyitás, vagyis az, hogy a Bundeswehr bármelyik EU-s tagállamból felvehet katonákat vagy polgári alkalmazottakat. A második modell szerint csak azokból a társállamokból, amelyekkel a kormány kétoldalú megállapodással szabályozza az ügyet. A harmadik modell szerint pedig csak azokból a társállamokból, amelyek ugyancsak megnyitják haderejüket a külföldiek előtt.
Eberhard Zorn tábornok, a Bundeswehr főfelügyelője a Berliner Morgenpostnak elmondta, hogy hiányszakmák művelőit, például orvosokat és  informatikai szakembereket vennének fel. Rámutatott, hogy a polgári alkalmazottakkal együtt több mint 250 ezer főt foglalkoztató Bundeswehr Németország egyik legnagyobb munkaadója.  Mint hozzátett, a munkaerőhiány a Bundeswehrt is sújtja, a gondot pedig külföldiek alkalmazása is enyhítheti. Azonban a nyitást körültekintően kell végrehajtani, így ügyelni kell például arra, hogy a Bundeswehr ne a helyi nemzeti hadsereg versenytársaként jelenjen meg a külföldi munkaerőpiacokon.  A Bundeswehr tagja a főszabály alapján csak olyan személy lehet, aki az alaptörvény szerint németnek számít, de kivételek most is vannak, köztisztviselőként 20 nem német EU-s állampolgár dolgozik a szervezetnél, a polgári alkalmazottak között pedig 944 nem német EU-s állampolgár van.
Németországban 2011-ben felfüggesztették a sorkötelezettséget, a Bundeswehr azóta hivatásos katonákból álló haderő.
Szerző