Sétálás közben botlott 1700 éves feltáratlan síremlékekbe egy izraeli nő

Publikálás dátuma
2018.12.31. 11:43

Fotó: GALI TIBBON / AFP
Összesen 12, a mostani leletekhez hasonló szobrot tartanak számon a világban.
Két, ezerhétszáz éves mellszobor-síremléket találtak Izraelben, Bét-Seán város késő római kori temetőjében - jelentette a Háárec című újság. Egy arra sétáló nő vette észre őket, miután az esőzések lemosták a földet a tetejükről.
Már számos alkalommal találtak hasonló mellszobrokat errefelé, de most először bukkantak rájuk eredeti helyükön. A két, egyenként mintegy harminc kilogrammos mészkő mellszobor a késő római korból, a harmadik-negyedik századból származik. Ejtan Klein, az Izraeli Régészet Hatóság (IAA) rablások megelőzésével foglalkozó osztályának helyettes vezetője elmondta, hogy hamarosan ásatásokat kezdenek a lelőhely közelében, újabb leletek után kutatva.
A világban jelenleg tizenkét hasonló, az elhunytak vonásait bemutató szobrocskát tartanak számon - hívta fel a figyelmet Klein -, melyek a két világháború közötti időszakban kerültek a műkincsforgalomba, és főként gyűjtők vagy amerikai egyetemek tulajdonába jutottak. Noha minden egyes temetkezési mellszobor ábrázolása egyedülálló és sajátos, a stílus, az anyag és a kivitelezés jellegzetes volt Bét-Seán vidékén. Ezek a mellszobrok a közel-keleti és mezopotámiai hagyományokhoz kötődve jelzésszerűen, nem valósághűen ábrázolják az elhunytat, szemben a görög-hellenisztikus szobrokkal. A tucatnyi ismert szobor egy részére rávésték a halottak életkorát és nevét görögül, latinul vagy valamelyik sémi nyelven, de a frissen fellelt síremlékeken nem találtak szöveget.
Klein bemutatja a leleteket.
Fotó: GALI TIBBON / AFP
A mellszobrok felállítása csak a Bét-Seán, régi nevén Szküthopolisz környékén volt jellemző. A gazdagok márványból készítették, de mindenki talált a pénztárcájának megfelelőt, a szakemberek szerint ezeket a helyben található mészkőből készített mellszobrokat középosztálybeliek állíthatták szeretteik emlékére. Akkoriban az Izrael földjén alkotó mesterek vagy a valósághű, az emberek természetes fizikai tulajdonságait másoló, görög szobrászati hagyományt követték, vagy a keleties, a szemet, szemöldököt és az orrot hangsúlyozó sematikus és stilizált irányzatot.
A megtalált síremlékek minden bizonnyal szírek leszármazottjaihoz tartoztak, és nem zsidókhoz vagy szamaritánusokhoz, mert az Ószövetség, amelynek szabályait ez a két utóbbi csoport követte, tiltotta az emberábrázolást.
Bét-Seán Izrael egyik legősibb városa, amely már az első zsidó királyság idején is létezett, a Bibliában a zsidókkal ellenséges filiszteusok a gilboai csatában elesett Saul király és fia, Jonathán testét ennek a városnak a falára tűzték ki az időszámítás előtti 11. század végén. A babiloni fogság után a zsidók nem telepedtek vissza ebbe a városba, de a hellenisztikus és a római korban ismét benépesült Szküthopolisznak néven, valószínűleg azért, mert nagyszámú szkíta lovast telepítettek erre a helyre. A város a rómaiak idején csatlakozott a jelentős, főként a mai Szíria és Jordánia területén található városokból álló városszövetséghez, a Dekapolisznak, vagyis Tíz városnak nevezett egységhez, amely az Újszövetségben is szerepel.
Témák
régészet Izrael

Az anya bélbaktériumai is befolyásolhatják az autizmus kialakulását

Publikálás dátuma
2018.12.28. 15:44
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Az anya bélflórájának összetétele fontos szerepet játszik az autizmus kialakulásában – derül ki egy kutatásból. Így a kockázat az étrend megváltoztatásával csökkenthető.
Egy várandós nő bélflórája nagy szerepet játszik abban, hogy a születendő gyermek autista lesz-e – derült ki a Virginia Orvostudományi Egyetem kutatásából. Az eredmények szerint szerint valószínű, hogy az anya étrendjének megváltoztatásával, valamint probiotikumok szedésével csökkenteni lehet a kockázatot - írta az Egészségemre.com.

A bélflóra egyedi, mint az ujjlenyomat

Minden embernek egyedi összetételű, rá jellemző baktériumtörzsekből álló mikrobiom él a bélrendszerében. Ezekben a több ezer baktériumcsaládnak több mint százszor több génje van, mint szervezetünk összes sejtjének. A bélflóra genomja tehát több mint százszor annyi gént tartalmaz, mint az ember génállománya. A kutatás az anya bélflórája és a magzat egészséges fejlődése közötti komplex kapcsolatra világít rá.  
„A mikrobiom többféleképpen képes alakítani a fejlődő agyat. Az anya bélflórájának összetétele fontos szerepet játszik abban, hogy az utódok immunrendszere hogyan fog reagálni a fertőzésekre, sérülésekre és a stresszre. A bélrendszer egyensúlyának felborulása azonban több gondot is okozhat: fogékonnyá teheti az utódokat például az idegrendszeri betegségekre”

– mondta dr. Lukens, a kutatás vezetője.

A bélflóra összetételének megváltoztatása - étrenddel, probiotikumokkal vagy akár székletátültetéssel - segíthet, hogy helyreálljon a bélben élő különféle mikroorganizmusok egészséges egyensúlya.
„A következő lépés, hogy pontosan beazonosítsuk a várandós nők bélflórájának azon jellemzőit vagy elváltozásait, amelyek növelik a születendő gyermeknél az autizmus kialakulásának kockázatát. Fontos továbbá, hogy megtaláljuk a bélflóra helyreállításának lehető leghatékonyabb és legbiztonságosabb módját”

– mondta dr. Lukens.

Szerző

Mesterséges meteoresőt gerjeszt egy japán űrvállalat

Publikálás dátuma
2018.12.22. 10:10
Illusztráció
Fotó: Ye Aung Thu / AFP
A világon elsőként hoz létre mesterséges meteorzáport egy japán űrvállalat. A kutatási és szórakoztató célú, látványos égi jelenséget egy apró műhold segítségével idézik elő.
A tokiói cég a tervek szerint január közepén indítja útnak a 60 centiméter széles, 80 centiméter magas és csaknem 65 kilogrammos műholdat a délnyugat-japán Kagosima prefektúrabeli Ucsinoura Űrközpontból. Az űreszköz 400 apró fémgolyócskát visz magával, amelyeket 400 kilométeres magasságban fog kiengedni. A mindössze egy centiméter átmérőjű golyók teljesen el fognak égni a légkörben, olyan látványt nyújtva, mintha meteoreső hullana a Földre. A műhold fedélzetén három szenzor fog gondoskodni arról, hogy a fémgolyók a megfelelő irányba hulljanak - írta az Érdekes Világ.
Az égi jelenséget Hirosima prefektúra part menti régiójában, a Szeto-beltenger mentén, egy 200 kilométeres körzetben lehet majd a legjobban látni 2020 tavaszán. A cég reményei szerint a mesterséges csillaghullás segíteni fogja a meteorok és meteoritok vizsgálatára irányuló kutatásokat és örömteli pillanatokat okoz az embereknek. A vállalat szerint a műhold nagyjából két évig marad az űrben.
Szerző
Témák
meteoreső japán