A „köztársaság” arisztokráciája

A kormányfő és a miniszterelnökség az újévet a budai Várban, az egykori Karmelita kolostorban kezdi. Mit takar az „arisztokratikus tündejáték” parfümfelhője?
1. Az épület. A hivatalos felvételeket - fényképezni a sajtónak nem volt módja – a laikus szemével nézve a felújítással, illetve az új épület megtervezésével megbízott Zoboki Gábor építész kiváló szakmai munkát végzett.
2. A közjog. Köztársaságban sem a köztársasági elnöknek, sem a parlamentnek felelősséggel tartozó végrehajtó hatalomnak (a kormánynak és fejének) semmi keresnivalója nincs a népképviseletnek helyet adó épületben. A fizikai (térbeli) elválasztás "csak" gyakorlati következménye a hatalmi ágak elméleti megosztásának, kifejezése a képviselők függetlenségének. (Érdekes, hogy a miniszterelnökség költözése nagyobb vihart kavar, mint a házelnök épülő sokmilliárdos rezidenciája, pedig neki meg éppen a Házban a helye.) A kormányfő és a Miniszterelnökség költözése tehát indokolt volna. Azért a feltételes mód, mert magyar parlamentarizmus nincs, annak csak kulisszái léteznek. A népképviseletet maga a végrehajtó hatalom számolta fel, a törvényeket a kormány(fő) akarata szerint a mamelukok egyéni javaslatai nyomán szavazza meg a Ház kétes eredetű politikai többsége, a politikai kisebbséget megfosztották alkotmányos jogainak gyakorlásától, vagy korlátozzák ebben. Miután pedig a törvényhozó és a végrehajtó hatalom szétválasztása nem létezik, azok fizikai elkülönítése is csak a megtagadott köztársaság nejlon-arisztokráciájának színjátéka.
3. A pénz. A hatalom nem tartotta érdemesnek tájékoztatni a közönséget, mibe került a kolostor felújítása, kibővítése, berendezése. Az arisztokrata lét mímelése sem olcsó, ám a felháborodás oka az arányokban rejlik. Abban az országban ugyanis, ahol olyan jövedelmi és életmódbeli különbségek vannak, mint Magyarországon, ahol ily mértékben lepusztult minden közszolgáltatás, amiért az állam, a közhatalom felel, képtelenség józanul megítélni, elfogadni az egyetlen emberre költött közmilliárdokat. Másfelől: indokolt, hogy a közhatalom kapjon előkelő helyet, de a mai kormányzati teljesítmény nem érdemel pompát. A közönség jobban méltányolná az elegáns aszketizmust máshol, semmint a rongyrázást itt.
4. Szimbólumok. A közgondolkodás – érthetően, de oktalanul – a Várat a királyi palotával azonosítja, pedig a kormányfő nem a palotába költözik. A hatalom látszólag nem foglalkozik e szimbolikával, de – mint minden autoriter társa – kényszeresen megteremti azokat a fizikai helyeket – a nemzeti dohányboltoktól a Sándor-palotán át, a kormányfői kolostorig -, amelyeket szinte ráerőltet a társadalmi ellenzékre, ahol aztán kiélheti utcára kergetett, kriminalizálható dühét. Amíg ugyanis helyszíneket keres, hogy indulatait levezesse, nem ismeri fel, hogy „csak” a parlamentet kell visszavennie, hogy a hatalmat - nem csak szimbolikusan - megdöntse. 
A düh bölcsessége óvjon meg mindent, amit bárki, bárhol felépített. A Várban is. Ahol közpénzen vásárolt magánpompát találhat a hatalom, kiérdemelt nyugalmat azonban aligha.
2019.01.02 09:04
Frissítve: 2019.01.02 09:09

Kominform újratöltve

Erősen kifogásolom Magyarország támadásait és alaptalan összeesküvés-elméleteit Juncker elnök ellen. A brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is – mondta Joseph Daul, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt elnöke a magyar kormány legújabb, ezúttal Soros Györgyre és Jean-Claude Junckerre kihegyezett kampányáról. 
Ami Daul szerint rágalmazó, hazug és félrevezető propaganda - ezen állításaival alighanem elérte, hogy majdan Soros György mellé kerüljön a következő  plakátkampányban -, az a magyar kormány szerint tájékoztató akció. Merthogy Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint „Magyarország ellen nyolc éve folyik dezinformációs kampány”, s a hagyományos médiában teljesen más képet adnak az országról, mint ami a valóság.
Ami önmagában igaz is, elég belenézni a köztévé bármelyik hírműsorába, vagy beleolvasni a kormányhű sajtóba, de Kovács éppen a másik oldalra gondolt mint hazug kampánymédiára, mely doszt az uniós választásokra koncentrál. De a kormánypártok az EP-szavazás kampányához sorolták a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket vagy éppen az ellenzéki pártok akcióit is.
Aki nincs velük, az ellenük van, pontosabban az ország ellen, s mindez permanens kampányban jelenik meg. A nemzetközi jelzések, bírálatok mind-mind egy magyarellenes világösszeesküvés, a Soros-kampány részei, ahogyan a hazai korrupcióra rávilágító, a számonkérést hiányoló megnyilvánulások is. Teljesen érthető tehát, hogy a kormány az ország érdekében védekezik, s a defenzíva része a tájékoztatás. Ha kell, óriásplakáton, kolumnás hirdetésekben, tévéreklámokban, s biztos, ami biztos, a teljes kormánymédia is ezen kotta alapján dolgozik. 
Persze hazudoznak szakmányban, ezt a Birnbaum-interjú óta kvázi el is ismerték; mondhatni, permanens kampányban él az ország 2010 óta, mintha új életre kelt volna a Kominform, csak Zsdanov elvtárs útmutatása alapján immár nem Révai, hanem Habony és Rogán elvtárs tájékoztat, s nem a láncos kutya Titó Jugoszláviája, hanem Soros és Brüsszel az ellenség. Mely teljes fegyverarzenálját beveti Magyarország ellen, még a miniszterelnök családját sem kímélik, hiszen csak így fordulhat elő, hogy az Orbán-vő közvilágítás-javító projektjeit is kifogásolják. És van pofájuk Brüsszelbe hívni a legfőbb ügyészt, hogy az EP költségvetési ellenőrző bizottsága előtt számoljon be az Európai Csalás Elleni Hivatal által vizsgált ügyekről. 
Még szerencse, hogy Polt Péter nemcsak idehaza szelektál biztos kézzel a különféle feljelentések között, s utasítja el hideg fejjel az ellenzék kampány-lázálmaiban született, mondvacsinált ügyeket, de Brüsszel esetében is átlátja, hogy a vizsgálat nem szakmai, hanem politikai jellegű, így semmi keresnivalója a bizottság előtt. Mit képzelnek ezek arrafelé, majd éppen a legfőbb ügyész legitimálja az ócska kampányukat? Mindenki hülye, csak ő helikopter?
Meg még néhányan.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:10

Nagy levegőt!

Közeleg a fűtési szezon vége, most már nincs mit tenni. Új, várbéli rezidenciájáról az alant gomolygó szmogfelhőre tekintve Orbán Viktor is elengedte ezt a légszennyezéses balhét. Végtére égesse mindenki a megmaradt PET-palackokat, rongyokat, bútorlapokat, lakkot, festéket és mindent, ami akad: ez a tél már az ördögé.
A minap a Nemzeti Népegészségügyi Központ is elengedte, hogy – amiként tavaly október óta szinte naponta – tételesen felsorolja az egészségtelen vagy veszélyes  levegőjű településeket. Friss, helytakarékos megfogalmazásuk szerint most már Ajka és Esztergom kivételével mindenütt egészségtelen a lélegzés. A legsúlyosabb a helyzet Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Szegeden, ahol - az orvosi meghatározás szerint - a levegő már mindenkiben komoly egészségügyi kárt okozhat. Mint például: köhögés, nehézlégzés, véralvadékonyság és -rögösödés, asztma, légcső- és hörghurut, légúti görcs, szembántalmak, émelygés, hányinger, mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar, sztrók, csökkenő munkaképesség, terhesek esetében a magzat agykárosodása, koraszülés, hosszú távon pedig érelmeszesedés, tüdőrák, élettartam-csökkenés és halál.
A Fidesz-kormány tudja is a dolgát. Kérdésre bármely kommunikációs robotjuk felrecsegi évek óta alig változó győzelmi jelentésüket megannyi programról, intézkedésről, akcióról és projektről. (Orbán Viktorék leglelkesebb híve az ellenőrzésükre hivatott Állami Számvevőszék.) Ezekben kevéssé összpontosítanak a hulladékból vagy a kipufogókból felgomolygó füstök megfékezésére. Ellenben rendre kiemelt hangsúlyt kap, hogy a rossz levegőt külföldről fújják át hozzánk (tudjukkik).
Ellenben a környezetvédők javaslatai is kevéssé értelmezhetők. Szerintük ugyanis most azonnal költöztessünk át mindenkit EU-kompatibilis passzívházakba. Ennek több tízezermilliárdos költsége csak összekaparható innen-onnan.
Egyelőre tehát a legészszerűbb megoldásnak egy búvár- vagy űrruha beszerzése látszik. Ennek híján pedig egy jó nagy, legalább tavaszig kitartó őszi levegővétel.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:11