Szaúd-Arábiában még a Netflix sem viccelhet a koronaherceggel: letiltottak egy műsort

Publikálás dátuma
2019.01.02. 10:22

Fotó: ERCIN TOP / AFP
Egy humorista tragédiának nevezte a jemeni háborút és kifigurázta azt, ahogy Mohamed bin Szalmán magyarázkodik a Hasogdzsi-gyilkosság miatt. Az ilyesmiért akár öt év börtön is járhat.
Az amerikai Netflix tartalomszolgáltató Rijád követelésére kivette szaúd-arábiai kínálatából egy stand-up komédiájának egyik epizódját - jelentette az amerikai közszolgálati rádió (NPR). A szaúdi médiahatóság a Patriot Act with Hasan Minhaj című szórakoztató műsor azon epizódjának letiltását kérte a szolgáltatótól, amelyben a kaliforniai humorista Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceget és Szaúd-Arábia jemeni háborúját támadta.
Az amerikai író-komikus a vitatott műsorrészben egyebek közt gúnyt űzött a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolása ügyében folytatott rijádi magyarázkodásokból, és kijelentette, hogy a jemeni háború a legnagyobb tragédia, amióta a koronaherceg aktívan politizál.
A Netflix által kínált filmek és filmsorozatok havi előfizetés ellenében nézhetők a világhálón, országonként változó kínálatban. Az NPR szerint a Netflix megerősítette, hogy a műsort szaúdi kérésre hozzáférhetetlenné tette a királyságban, ugyanakkor a cég állította, hogy támogatja a művészi szabadságot, mert a döntést csak azt követően hozta meg, hogy Rijád - a helyi törvényeknek megfelelően - hivatalosan is beterjesztette kérelmét.
A vonatkozó szaúdi törvény szerint a közrendet, a vallási értékeket, a közerkölcsöt és a magánéletet sértő anyagok gyártása, előkészítése és sugárzása akár ötéves börtönbüntetéssel is sújtható bűncselekmény.

Három napban kétszer telefonált Trump és Hszi: javítanák az amerikai-kínai kapcsolatokat

Publikálás dátuma
2019.01.02. 09:08

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP
Az együttműködés jelentőségéről beszélt a kínai elnök, az amerikai pedig az országok több évtizedes diplomáciai kapcsolatait méltatta.
A kétoldalú viszony javítása melletti elkötelezettségét hangoztatta az amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulója alkalmából folytatott telefonos megbeszélésén Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök - jelentette kedden az amerikai közszolgálati rádió (NPR).
Három napon belül ez volt a második alkalom, hogy Trump és Hszi egyeztetett egymással. Szombati megbeszélésüket követően az amerikai elnök a két ország közötti kereskedelmi vitában elért "előrelépésről" beszélt, kedden pedig Trump az NPR információi szerint a négy évtizedes amerikai-kínai diplomáciai kapcsolatokat és a Hszi elnökhöz fűződő személyes jó viszonyát méltatta. Hszi Csin-ping a kapcsolatok fejlődésének fontosságát hangsúlyozta, és utalt az egyeztetés és az együttműködés jelentőségére.
Az Egyesült Államok és Kína tavaly éles kereskedelmi vitába keveredett: Washington azt veti Peking szemére, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, óriási kereskedelmi többlete van az Egyesült Államokkal szemben, miközben a kínai piacot nem nyitja meg teljesen az amerikai vállalatok előtt. Az amerikai elnök azt is követeli Kínától, hogy tartsa tiszteletben a szellemi tulajdonjogokat. Washington ezért 2018 júliusában, majd augusztusában is büntető vámokat vetett ki kínai termékekre, amire Peking ellenlépésekkel válaszolt.
A két elnök december 1-jén a G20-as országcsoport Buenos Airesben tartott csúcsértekezletén személyes megbeszélést folytatott, és akkor abban állapodtak meg, hogy átmeneti időre felfüggesztik a büntetővámokat, így adva lehetőséget a további tárgyalásokra. A vita rendezésében tett tényleges előrelépésről azonban azóta sincsenek információk.
A mostani évforduló alkalmából Jimmy Carter volt amerikai elnök a The Washington Post című lapban még hétfőn megjelentetett véleménycikkében azt vetette fel, hogy az Egyesült Államoknak és Kínának Afrikában, az afrikai országok fejlesztésének előmozdításában kellene együttműködnie. Jimmy Carter volt az Egyesült Államok elnöke, amikor Washington és Peking 1979 januárjában diplomáciai kapcsolatot létesített egymással, és a Fehér Házban ő fogadta Teng Hsziao-ping akkori kínai miniszterelnök-helyettest. Írásában a 94 esztendős exelnök azon aggodalmának adott hangot, hogy a két nagyhatalom között hidegháborús helyzet alakulhat ki, amelyben egy félreértés vagy egy rossz helyzetértékelés - például a Dél-kínai-tengeren vagy a Tajvani-szorosban - fegyveres konfliktushoz is vezethet. Carter úgy vélte: az együttműködés legjobb "terepe" az afrikai kontinens lehet.

Bolsonaro a rend helyreállításával fenyegetőzött beiktatásán, és ezt Trump nagyszerű beszédnek találta

Publikálás dátuma
2019.01.02. 07:56

Fotó: Alan Morici / DPA / dpa Picture-Alliance
Brazília új elnöke harcolni fog a szocializmus ellen, mint azt már sokadszor bejelentette. Az Egyesült Államok önökkel van - kapta rá a választ.
"Gratulálok Jair Bolsonaro elnöknek, aki nagyszerű beiktatási beszédet mondott. Az Egyesült Államok önökkel van" - írta Twitter-bejegyzésében az amerikai elnök. Bolsonaro szintén Twitter-bejegyzésben köszönte meg az amerikai elnöknek "a bátorító szavakat". "Együttes erővel, Isten segedelmével, felvirágzást és haladást teremtünk népeinknek" - hangoztatta.
Brazília új elnökét kedden iktatták be elnöki hivatalába a brazil fővárosban. Beiktatási beszédében a politikus a történelem sötétebb koraira hajazva, azt ígérte, hogy "helyreállítja a rendet" országában, illetve harcolni fog a bűnözés, a korrupció és a baloldali ideológia ellen.
A ceremónián részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő is, ezzel pedig egyértelmű, a brazil elnök már meg is találta helyét a világ szélsőséges-populista, "illiberális" vezetőinek körében.
Később az elnök beszédet mondott hívei előtt is, amiben a "politikai korrektséggel" való leszámolást ígérte - bármit is jelentsen ez a kifejezés. Bolsonaro megszabadulna továbbá a szocializmustól is.
Jair Bolsonaro a Szociálliberális Párt jelöltjeként nyerte meg az elnökválasztást, és a katonai diktatúra (1964-1985) bukása óta ő az első jobboldali elnök Brazíliában. A 63 éves nyugalmazott katonatiszt 1990-től 27 éven át a Kereszténydemokrata Párt (PCD) kongresszusi képviselője volt. Bolsonaro elnökségével kapcsolatban azonban sok a kérdőjel, mert nincs világos politikai programja.
Témák
bolsonaro