A Jászaira vonult a tüntetők egy része

Publikálás dátuma
2019.01.05 18:07

Fotó: Draskovics Ádám
A hivatalos demonstráció után még ezrek állnak a Parlament előtt, és Orbán rendszerét szidják. Az időközben megfogyatkozó tömeg később a Margit hídhoz indult, hogy ott útlezárással demonstráljon.
18:43 Eddig tartott az útblokád: az akciónak rohamrendőrök vetnek véget, akik leterelik az úttestről a tüntetőket. A  tiltakozók kisebb csoportja így a járdán, villamosmegállóban állva kiabálja, hogy "Orbán takarodj, vidd az összes haverod!" A rendőrök később több embert igazoltattak közülük.

Mi vagyunk a villamos!

18:40 Ezt ismétlik a Margit hídhoz vonuló, zömében fiatal tüntetők, miközben a 2-es villamos sínjein sétálnak. A Jászai Mari térre érve pár tucatnyian elállják a közlekedő autók útját, és azt kiabálják, hogy "Aki dudál, velünk van." Senki sem dudál velük, a közlekedők inkább szeretnének tovább haladni.

A következő cél a Margit híd lehet

18:27 Margit híd, hídfoglalás - skandálják egyre többen. A tanácstalannak tűnő tömeg el is indul a híd irányába.
18:22 A skandáláson kívül egyelőre a fogyatkozó tömeg sem tesz mást, a Parlament főlépcsője előtt felsorakozó rohamrendőrök egy csoportja el is hagyta a helyszínt. Viszlát, jó pihenést! - kiabálnak utánuk a tüntetők,  valaki fel viccesen fel is vetette, hogy nélkülük mi értelme maradni. Az Orbán-ellenes rigmusok azért így sem halkulnak a Kossuth téren, újra és újra felzúg a Mocskos Fidesz! is.
18:05  Több ezer ember maradt a Parlament előtt, hogy tiltakozzon a rabszolgatörvény és a NER ellen: dobbal, sípolva demonstrálnak, szemben a rohamrendőrök sorfalával, Orbán Viktort és Áder Jánost szidva.   
A tömegből valaki egy rakétát is lőtt az Országház homlokzata felé, amit a többiek nagy ujjongással fogadtak – bár a rendőrség már ezért is felléphet ellenük. Valaki egy O1G feliratú, fényfüzéres molinót tart a magasba, más sámándobbal próbálja elűzni a NER szellemét; az Orbán takarodj- rigmust azonban mindenki egyszerre ismétli. Kedvelt szlogen a "Nem bírjuk a nagyhasút, üsse el a kisvasút!" is. 
A DK képviselői bátorításként saját molinójukat lógatták ki a Parlament egyik ablakán. 
A szombati fővárosi demonstráció hivatalos része véget ért: a több mint tízezer embet megmozgató kormányellenes tüntetésről, a felszólalók Orbán Viktornak címzett üzeneteiről itt írtunk részletesen
Frissítve: 2019.01.05 19:03

Zavartalan napsütés igen, felmelegedés még nem lesz szerdán

Publikálás dátuma
2019.03.26 19:32
Fotó: Thinkstock
Éjszaka a keleti országrészben több helyen kell gyenge fagyra készülni. Szerdán aztán szinte egész nap derült, napos idő várható, ennek ellenére országszerte 10 fok környékén maradnak a maximumok.
Kedd estétől átmenetileg nagy területen kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Éjszaka északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a Dunántúl északi felén vastagabb felhőzet várható. Északon egy-egy futó zápor is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között alakul, fagyra elsősorban az Északi-középhegység vidékén kell számítani, de a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon is 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Szerda reggeltől észak, északkelet felől csökken a felhőzet, és a napsütést csak itt-ott zavarhatja meg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet. Jelentéktelen zápor kialakulására legfeljebb a nyugati határvidéken van esély. Az északi, északnyugati szelet eleinte még gyakran kísérik élénk vagy erős lökések, de estére jelentősen és tartósan mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 14 fok között várható. Az alacsonyabb értékeket a nyugati megyékben, a magasabbakat pedig délen, délkeleten várhatjuk.

Az ország felében mától újra tűzgyújtási tilalom van érvényben

Publikálás dátuma
2019.03.26 18:26
Illusztráció
Fotó: Népszava
Keddtől tíz - a Duna vonalától keletre fekvő - megyében ismét tilos lesz tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.
Március 26-tól ismét érvénybe lépnek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások a keleti országrészben - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja. Mint írják, a csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.

A március 15-én feloldott tilalom újra bevezetését emellett az indokolja, hogy
jelentős csapadék, mely ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, a hét folyamán az előrejelzések alapján nem várható a keleti országrészben.
Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy hét folyamán nagyszámú tűzeset keletkezett, keddtől az alábbi megyékben tilos a tűzgyújtás:
  • Bács-Kiskun
  • Békés
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • Csongrád
  • Hajdú-Bihar
  • Heves
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • Nógrád
  • Pest
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az érintett területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.