A Jászaira vonult a tüntetők egy része

Publikálás dátuma
2019.01.05. 18:07

Fotó: Draskovics Ádám
A hivatalos demonstráció után még ezrek állnak a Parlament előtt, és Orbán rendszerét szidják. Az időközben megfogyatkozó tömeg később a Margit hídhoz indult, hogy ott útlezárással demonstráljon.
18:43 Eddig tartott az útblokád: az akciónak rohamrendőrök vetnek véget, akik leterelik az úttestről a tüntetőket. A  tiltakozók kisebb csoportja így a járdán, villamosmegállóban állva kiabálja, hogy "Orbán takarodj, vidd az összes haverod!" A rendőrök később több embert igazoltattak közülük.

Mi vagyunk a villamos!

18:40 Ezt ismétlik a Margit hídhoz vonuló, zömében fiatal tüntetők, miközben a 2-es villamos sínjein sétálnak. A Jászai Mari térre érve pár tucatnyian elállják a közlekedő autók útját, és azt kiabálják, hogy "Aki dudál, velünk van." Senki sem dudál velük, a közlekedők inkább szeretnének tovább haladni.

A következő cél a Margit híd lehet

18:27 Margit híd, hídfoglalás - skandálják egyre többen. A tanácstalannak tűnő tömeg el is indul a híd irányába.
18:22 A skandáláson kívül egyelőre a fogyatkozó tömeg sem tesz mást, a Parlament főlépcsője előtt felsorakozó rohamrendőrök egy csoportja el is hagyta a helyszínt. Viszlát, jó pihenést! - kiabálnak utánuk a tüntetők,  valaki fel viccesen fel is vetette, hogy nélkülük mi értelme maradni. Az Orbán-ellenes rigmusok azért így sem halkulnak a Kossuth téren, újra és újra felzúg a Mocskos Fidesz! is.
18:05  Több ezer ember maradt a Parlament előtt, hogy tiltakozzon a rabszolgatörvény és a NER ellen: dobbal, sípolva demonstrálnak, szemben a rohamrendőrök sorfalával, Orbán Viktort és Áder Jánost szidva.   
A tömegből valaki egy rakétát is lőtt az Országház homlokzata felé, amit a többiek nagy ujjongással fogadtak – bár a rendőrség már ezért is felléphet ellenük. Valaki egy O1G feliratú, fényfüzéres molinót tart a magasba, más sámándobbal próbálja elűzni a NER szellemét; az Orbán takarodj- rigmust azonban mindenki egyszerre ismétli. Kedvelt szlogen a "Nem bírjuk a nagyhasút, üsse el a kisvasút!" is. 
A DK képviselői bátorításként saját molinójukat lógatták ki a Parlament egyik ablakán. 
A szombati fővárosi demonstráció hivatalos része véget ért: a több mint tízezer embet megmozgató kormányellenes tüntetésről, a felszólalók Orbán Viktornak címzett üzeneteiről itt írtunk részletesen
Szerző
Frissítve: 2019.01.05. 19:03
Fotó: Vajda József

Hangos tömeg követelte a rabszolgatörvény újratárgyalását a Kossuth téren - galéria

Tízezrek mozdultak meg szombaton Budapesten és vidéken, hogy kifejezzék nemtetszésüket a dolgozókat kiszolgáltatott helyzetbe hozó „rabszolgatörvény” miatt. A több ezres fővárosi demonstráció résztvevői hangosan dudálva, demokráciát követelve vonultak a Parlament felé.

Szerző

Megosztás
Frissítve: 2019.01.06. 11:03
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Tíz másodpercet beszélt Hollik István a tüntetésekről, fejből mondta, hogy: Soros

Publikálás dátuma
2019.01.05. 14:28
Fotó: Facebook / Hollik István
Ja, még azt is hozzátette: Soros.
És akkor álljon itt a teljes opusz, amelynek rezüméje, hogy aki mást merészel mondani, mint a kormány az hazánkat bevándorlóországgá alakítaná. Hollik István kormányszóvivő tolmácsolásában ez így hangzik: Soros György pénzéből szervezik a tüntetéseket, azért, hogy Magyarországból is bevándorlóországot csináljanak. Ezért támadják egész Európában a bevándorlásellenes kormányokat. A teljes átélésre vágyóknak mindez audiovizuális élmény formájában is a rendelkezésére áll: