Előfizetés

A csehek bevonultak Érsekújvárra

Népszava-összeállítás
Publikálás dátuma
2019.01.09. 12:00

Még a fülünkben csengenek a klerikális vezetők nagyhangú kijelentései akik a nacionalista népámítás hazug jelszavaival fegyveres ellenállásra biztatták a Felvidék jámbor népét
Szerdán délben a csehek bevonultak Érsekújvárra. Abba a városba, amelyik gócpontja és főhadiszállása volt a keresztény-szociális vezetés alatt álló „honvédelmi bizottmányi" szervezkedésnek.
Még a fülünkben csengenek Szmrecsányiék, Giessweinék nagyhangú kijelentései, hogy a Felvidék népe a kormány akarata ellenére is fegyverrel fogja megvédeni lakóhelyét és máris itt a jelentés, hogy a honvédelmi bizottmány tagjai a cseh csapatok közeledésének hírére — elmenekültek.
Elmenekültek a lelkiismeretlen, sötét szándékú klerikális vezetők, akik a nacionalista népámítás hazug jelszavaival fegyveres ellenállásra biztatták a Felvidék jámbor népét és elmenekültek helyi kolomposaik, akik a területi integritás védelme címén, ki tudja milyen célok érdekében, végezték a fegyveres szervek munkáját. Érsekújvár esetében is bebizonyult, hogy a területi kérdést fegyverrel nem oldhatjuk meg; itt az ideje, hogy a kormány végre erélyesen leintse a fegyveres jelszavakkal hetvenkedőket, akik területvédelem köpönyege alatt kalózkodnak a vidéken. A cseh előnyomulás
A hadügyminisztérium a sajtóosztálya útján szerdán reggel az alábbi jelentést adta ki: A csehek megkezdték előnyomulásukat Losoncról Fülelt felé és átlépték az Ipolyt, ami az ántánttól a megszállásra vonatkozóan kiadott határok súlyos megsértése. Galánta felől megközelítették Vágsellyét, hol népőreink föltartóztatták őket. Pozsonytól délre a Duna déli partján álló csapataink meghiúsították egy cseh járőrnek a, Dunán csónakon való átkelési kísérletét.
Népszava 1919. január 9.