Eső után köpönyeg: jogtalan volt betiltani a Kétfarkú Kutya Párt tüntetését

Publikálás dátuma
2019.01.09. 15:24
Forrás: MKKP/Facebook
A bíróság szerint jogellenesen tiltotta meg a rendőrség a pártnak, hogy múlt szombaton Cegléden demonstráljon.
Január 5-re Ceglédre szervezett volna tüntetést a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), de bejelentésüket elutasította a rendőrség azzal az indokkal, hogy a „Kiállás a kormány politikája mellett, MKKP népszerűsítése, aláírásgyűjtés az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért” címmel meghirdetett rendezvény nem felel meg a gyülekezési törvény rendelkezéseinek, mert azon aláírást is gyűjtenek. A viccpárt bírósághoz fordult, a 24. hu cikke szerint pedig a Fővárosi Törvényszék nekik adott igazat, mondván attól, hogy a gyűlésen szórólapozás és aláírásgyűjtés is történik, az még nem változtat azon, hogy annak célja a közös véleménynyilvánítás, illetve a közpolitikai állásfoglalás nyilvános tolmácsolása. Az ítélet jogerős. "Megnyertük a pert, lehetett volna tüntetni múlt hét szombaton Cegléden. Indulok is, szerintem a MÁV-val még oda lehet érni!" - kommentálta a döntést a párt a Facebook-oldalán a tőle megszokott hangvételben. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.09. 15:37

Kékestetőn több mint 30 centiméteres a hó, hamarosan ónos eső jöhet

Publikálás dátuma
2019.01.09. 15:20

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Van, ahol fogvatartottak segítenek a járdák tisztán tartásában. Eközben máshol a műfüves futballpályához mentek a hókotrók.
Országszerte számos helyen mértek több mint 10, néhol 20 centiméteres hóvastagságot. Kékestetőn 32 centiméteres a hóréteg – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján az MTI. A magasabban fekvő települések közül Bakonybél Somhegypusztán 23, Úrkúton 19, Herenden 18 centiméteres a hó. Emellett Mencshelyen és Zircen 14-14 centiméteres hóvastagságot rögzítettek. Budapest több pontján 10 centiméternél is nagyobb a hó. Emellett 10 centiméternél magasabb a hóréteg többek között Békéscsabán, Debrecenben, Győrben, Monoron, Romhányban, Tolcsván, Vecsésen és Zsámbékon.

Már csak kevés helyen havazik

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint már csak kevés helyen havazik az országban, de a Sajó és a Hernád völgyében, valamint a Hajdúságban még szállingózik a hó. Intenzív havazást jelzett az Útinform az M35-ös autópálya hajdúböszörményi szakaszáról is. Az OKF közleményében azt írta, a gyorsforgalmi utak többnyire sónedvesek, vizesek, de az M1-es komáromi és lébényi szakaszán már száraz a burkolat. A főutak általában vizesek, nedvesek a Dunakanyarban, Nógrád megyében, a borsodi Emőd és Nyékládháza térségében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Békés megyei Sarkad tájékán pedig latyakosak. A mellékutak a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén többnyire sónedvesek, de az északkeleti országrészben és a Tiszántúlon havasak, hókásásak, latyakosak, a letaposott hótól síkosak. 

Nagykátán a műfüves futballpályát tisztítják a hókotrók

hellokata.hu eközben azt írta, hogy Nagykáta utcáit is ellepte a hó: a cikk szerint a 31-es főút közlekedését szinte megbénította a felgyülemlett hó és a csúszóssá vált aszfalt. A települések kisebb, főleg dombos területre épült utcáiban balesetveszélyes nem csak az autós, hanem a gyalogos és a biciklis közlekedés is, de a nagyobb, forgalmasabb utcákban is nehéz haladni. Nagykáta önkormányzata viszont az általa üzemeltetett hókotrókkal takaríttatja el a város műfüves futballpályáján felgyülemlett nagy mennyiségű havat.

Rabokkal segítenek a járdák tisztításában

Mint megírtuk, Budapesten, Vácott, Miskolcon és Tiszalökön fogvatartottak segítenek a járdák tisztán tartásában, és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) közleménye szerint amennyiben a továbbiakban is jelentős mennyiségű hó esik, akkor az ország többi intézete is csatlakozik a kezdeményezéshez. Szerdán kora reggel – amikor már előző este óta esett a hó – vastag hóréteg borította többek között az M3-as fővárosi bevezetőjét, a Róbert Károly körutat, az Árpád hidat. A nagy forgalmú utak mellett a nagy gyalogosforgalmat bonyolító közterületek sem voltak takarítva rendesen.

Havazás, hózápor, ónos eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délután az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, hogy csütörtök délelőttig elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon, illetve délkeleten, keleten fordulhat elő havazás, hózápor, melyből 4-5 centiméternyi hó hullat. Szerdán délen helyenként ónos eső sem zárható ki. Csütörtök késő estétől a délkeleti megyékben kezdődik ismét gyenge intenzitású havazás. Emellett csütörtökön megerősödik, az Észak-Dunántúlon és északkeleten időnként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. A szél északkeleten hordhatja a már lehullott havat.

Szerző

„Nonszensz“ – Deutschnak üzent Sargentini

Publikálás dátuma
2019.01.09. 14:44

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Az EP zöld párti politikusa gyorsítani akarja a magyar jogállamiság megsértésének gyanúja miatt indult eljárást.
Judith Sargentini a Klubrádiónak arról beszélt, hogy nonszensznek tartja azt, amit a fideszes Deutsch Tamás írt róla a Facebookon. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő még január 7-én a közösségi oldalon úgy fogalmazott: „A Gyurcsány-Jobbik-Szél-Hadházy-MSZP-LMP-Momentum-Párbeszéd és a többi, és a többi összeborulással végre megvalósul Soros György régóta dédelgetett álma, közös a bevándorláspárti tábor, közös a bevándorláspárti zászló, közös a bevándorláspárti lista. Legyen már Sargentini a listavezető!” Ezzel kapcsolatban Sargentini közölte: nem fog kampányolni Magyarországért, és szlogenjei sincsenek szemben a kormánypárti politikusokkal.
„Láttam, azt feltételezik, hogy indulok a választásokon. Erre csak azt tudom mondani, hogy nonszensz. Visszavonulok a politikától, nem indulok sem a saját hazámban, sem más országban. Nonszensz”

– fogalmazott.

Mint mondta, úgy érzi, hogy húsz évi politizálás után valami mást kell csinálnia. „Át kell gondolnom, mi legyen a következő lépésem, mi legyen a jövő útja. Azt is érzem, friss gondolatokkal új emberekre van szükség a politikában. Nekik adnám át a helyet” – jelentette ki. Az Európai Parlament zöld párti politikusa arról is beszélt: gyorsítani akarja a magyar jogállamiság megsértésének gyanúja miatt indult eljárást, és az EU soros elnökén, Románián is számon kéri a folyamat lelassulását. Kedden a Stop Orbán! címmel megtartott brüsszeli tiltakozó demonstráción – melyen Judith Sargentini is felszólalt – körülbelül 120-150 Belgiumban élő magyar vett részt. A megmozdulást a Radikális Európai Demokraták mozgalom szervezte. A magyarországi jogállam helyzetét bíráló európai parlamenti jelentés szerzője mellett, a szocialista Ujhelyi István és a DK-s Molnár Csaba EP-képviselők mondtak beszédet, de szót kapott Kendernay János, az LMP elnökségi tagja, valamint Németh Balázs a Momentum képviseletében. A Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek nem tudott részt venni a megmozduláson, felszólalását az egyik munkatársa olvasta fel. A tüntetéssel kapcsolatban Sargentini közölte: a tiltakozáson azért vett részt, hogy szolidaritását fejezze ki a magyarokkal. „Másrészről azért is, mert végül is a nevemhez köthető a Magyarország jelenlegi helyzetét elemző jelentés, amit szeptemberben el is fogadott az Európai Parlament. Egyébiránt már a decemberi, karácsonyi tüntetéseket is követtem, és szerintem nagyon fontos a tüntetők számára, hogy Európa más részein sokan kifejezzék szolidaritásukat a magyarok iránt” – tette hozzá. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem tiszte, hogy értékelje, hogyan fognak végül az ellenzéki pártok Magyarországon összeállni a kampányban, mindenesetre
„nagyra értékelhető, hogy egységben gondolkodnak, és arra törekednek, hogy az eddigieknél nagyobb legyen ez az egység, hisz lássuk be, mindenkinek egy közös célja van, a jogállam felszámolásának megakadályozása és a demokrácia védelme.”

Szerző