Gyengécske nyitány a kézilabda vébén: kiszenvedett döntetlen Argentína ellen

Publikálás dátuma
2019.01.11 19:47

Fotó: MTI/ Illyés Tibor
A magyar válogatott esélyesként várta az Argentína elleni első csoportmérkőzést a dán-német közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokságon, ám végül a 25-25-ös eredménynek is örülnie kellett.
A torna eddigi legnagyobb meglepetésével kezdődött a magyarok csoportja, a hatodik, utolsó helyre várt Angola 24-23-ra nyert a négy évvel ezelőtti vb-ezüstérmes Katar ellen. 
A magyar válogatott a papírforma alapján esélyesnek számított az argentinok elleni csata előtt, különösen annak ismeretében, hogy a dél-amerikaiak legnagyobb sztárja, Diego Simonet nem jött el a vb-re. A Montpellier-vel tavaly BL-t nyerő és a kupasorozat legjobbjának választott klasszis sérülés miatt kénytelen otthon maradni.
„A magyarok jobb képességű játékosokból állnak, gyors indításokkal, egyéni betörésekkel lehet esélyünk ellenük – vélekedett Manolo Cadenas szövetségi kapitány a mérkőzés előtt. - Kockázatot kell vállalnunk és egységes csapatjátékra lesz szükségünk, enélkül nem tudunk meglepetést okozni.”
A magyar válogatottnak az ellenfél mellett figyelni kellett a rendkívül szigorú játékvezetői felfogásra is. A csapatok a rajt előtt egy videó-összeállítást kaptak arról, milyen szabálytalanságokért jár azonnal piros lap: nem tolerálják a bírók az ellenfél testi épségének veszélyeztetését, a szándékos ütést, levegőben lévő játékos lökését. A videóanyag legtöbb jelenetét a magyar-szlovén vb-selejtezőből vették ki.
Csoknyai István a mérkőzés előtt azt mondta az M4 Sportnak, hogy türelmes, nyugodt játékot kért csapatától.
Kiválóan kezdett a magyar csapat, amely hibátlanul védekezett, támadásait türelmesen vezette, és könyörtelenül kihasználta az ellenfél megingásait, Cadenas kapitány tíz perc elteltével, 5-0-ás magyar vezetésnél kért időt. A dél-amerikaiak szakvezetője ekkor már rendelkezett egy sárga lapos figyelmeztetéssel, a bírók ugyanis a kapitányi reklamálásokat is szigorúan szankcionálják.
Az időkérés után két gólt szerzett a rivális, mindkettőt a bal szélről betörve, Balogh Zsolt remek távoli lövéssel törte meg a közel három perces magyar gólcsendet (6-2). A 16. percben először került emberelőnybe a magyar válogatott, amit Lékai Máté és Balogh egy-egy találatával sikerült zárni (8-4).
A dél-amerikaiak nem törtek meg, három perc alatt három gólt szereztek a beállós pozíciójából (8-7), ráadásul Baloghot is kiállították lökésért. Ebből szerencsére nem lett baj, ismét összeállt a védekezés, és a 27. percben 11-7-re vezettek a magyarok, amikor a videóbíróé lett a főszerep: a zsűri szabálytalan argentin cserét vélt látni, két perc videózás után született meg a döntés, az argentinok kapusa, Matias Schultz nem ott hagyta el a játékteret, ahol kell, ezért került emberelőnybe a magyar csapat.
Az utolsó percben időt kértek a magyarok, de biztos nem azt beszélték meg, ami történt: a támadást nem sikerült lövéssel befejezni, az ellenakcióból az argentinok szereztek gólt, ráadásul a szabálytalankodó Lékait kiállították. Balogh időn túl szerzett hétméterese után három gólos előnnyel ért véget a játékrész (13-10).
Két argentin találattal kezdődött a második félidő (13-12), Balogh az ötödik megítélt hétméterest is értékesítette, de nem lehetett fellélegezni, mert ismét emberhátrányba került a magyar csapat, ezúttal Ancsin János kiállítása miatt, ráadásul gólt is kapott (14-13).
A 36. percben először lépett pályára Nagy László, első lövéséből gólt szerzett, de az argentinok középkezdés után az üres kapuba lőttek (15-14). Egy perccel később újabb üres kapus találattal egyenlített az ellenfél (15-15). A 39. percben Federico Fernandez hetesével először vezettek az argentinok (15-16), szétesett a magyarok játéka, talán egy időkérés segített volna.
Szenvedett, de küzdött a válogatott, Bánhidi Bence két védőt beborítva szerezte meg a vezetést a 46. percben (19-18). Alig fél percig vezettek a magyarok, 20-19-nél ismét az argentinoknál volt az előny. A két együttes legutóbbi három egymás elleni mérkőzésén minden alkalommal több mint tíz góllal nyert a magyar csapat, erre ezúttal nem volt esély.
Magyar időkérés után Balogh, a csapat legjobbja megszerezte saját maga tizedik gólját, ezzel sikerült egyenlíteni tizenegy perccel a vége előtt (21-21), Mikler Roland bravúros védése után Bánhidi ismét megszerezte a vezetést (22-21).
Nyolc perccel a vége előtt 22-22-nél Lékai veszítette el a labdát a félpályánál, Fernandez egyedül tört kapura, de Mikler parádés mozdulattal védett. Ilyen izgalmas végjátékra kevesen számítottak, főleg, a kiváló kezdés után.
Öt perc volt hátra, amikor kimaradt az első magyar hetes, Balogh lövését a kapu fölé tolta Schultz, az ellentámadásból vezetést szereztek az argentinok (23-24). Két perccel a befejezés előtt Bánhidi révén sikerült egyenlíteni (24-24). Rendkívüli izgalmak következtek, Mikler tizenhárom másodperccel a vége előtt 25-25-nél ziccert védett, a magyarok időt kértek, az utolsó támadásnál azonban egy rossz átadással az oldalvonalon kívülre került a labda, így az eredmény nem változott.
Témák
kézilabda
2019.01.11 19:47

Férfi kézi-vb: kikapott az olimpiai bajnoktól a magyar válogatott

Publikálás dátuma
2019.01.20 08:10

Fotó: MTI/ Illyés Tibor
Az együttes szombaton 25-22-re veszített a Herningben hazai közönség előtt játszó dán csapattól az első középdöntős mérkőzésén, így már biztosan nem juthat elődöntőbe.
A magyarok Balogh Zsolt bokasérülése miatt ezúttal is csupán 15 játékost neveztek a keretbe, közülük az ugyancsak sérült Bodó Richárd nem lépett pályára. Az MTI tudósítása szerint ezt a találkozót is jól kezdte a magyar csapat, tartotta a lépést a gyorsabban kézilabdázó ellenfelével, amely egy-két gólosnál nagyobb különbséget nem tudott kialakítani. A játékvezetők két perc alatt négy kiállítást ítéltek egyenlő eloszlásban, ettől némileg megváltozott a játék addigi ritmusa. A fordulópontot az jelentette, hogy a 16. percben pályára lépett a dánoknál Jannick Green kapus, akinek a védéseire alapozva csapattársai tovább növelték a különbséget. Csoknyai István szövetségi kapitány már a szünet előtt pályára küldte az összes bevethető cserejátékosát, akik nem teljesítettek rosszul, de néha látszott rajtuk az összeszokottság hiánya. A német játékvezetők a második félidőben is sokkal jobban tisztelték az olimpiai bajnok és házigazda dánokat, ez számos – meghozott és elmaradt – ítéletükön látszott. A magyarok védekezése az ellenfél gyors akciói miatt sok esetben továbbra sem állt össze, ami rendszerint hazai gólokat eredményezett. Mindezek ellenére a válogatott nagyszerűen küzdött és remekül tartotta magát, az 51. percben csak négy góllal vezettek a dánok. Jannick Green a hajrában is parádézott, mégis csupán három találattal győzött csapata.
A magyarok a meccsen egyszer sem vezettek, legeredményesebb játékosuk pedig Szita Zoltán volt, aki hét lövésből öt gólt dobott. A dánok legeredményesebb játékosa Mikkel Hansen lett, aki 13 kísérletből hét gólt dobott. A magyar kapusok közül Mikler Roland 17 lövésből hármat, Székely Márton 16-ból ötöt védett, míg a túloldalon Green 28-ból 12-t hárított. A két együttes 42. egymás elleni meccsén 21 magyar siker és három döntetlen mellett 18. alkalommal győztek a dánok. A magyar csapat két győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel zárta a csoportkört Koppenhágában, a középdöntőben pedig vasárnap 18 órától az Afrika-bajnok Tunéziával, szerdán pedig az előző világbajnokságon ezüstérmes Norvégiával találkozik.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, II. csoport:

Dánia–Magyarország 25-22 (15-10) Herning, 15 ezer néző, v.: Schulze, Tönnies (németek) lövések/gólok: 40/25, illetve 38/22 gólok hétméteresből: 4/4, illetve 1/0 kiállítások: 12, illetve 10 perc Magyarország: Mikler - Hornyák 3, Ligetvári 2, Bánhidi 1, Schuch, Nagy L. 2, Bóka 3, cserék: Lékai, Máthé 2, Juhász 4, Sipos, Szita 5, Székely, Ilyés, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics Az első és a második helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon. 

Matics: A dán kapus nyerte meg a mérkőzést

Vladan Matics szövetségi kapitány szerint Jannick Green kapus nyerte meg Dánia csapatának a magyar válogatott elleni mérkőzést.
„Nagyon jó mérkőzés volt, de nagyon sajnálom a második félidőt, mert Jannick Green megállított minket. Nem a dán védelem, hanem Green. Most ő hozta a hazaiaknak a két pontot”
– nyilatkozta az edző.
Matics hozzátette:
„megpróbáltunk felkészülni rá, de én is játékos voltam, tudom, hogy hiába mond bármit az edző, ha jön a helyzet, néha megáll az ész és megáll a kéz, szóval nem könnyű. Fantasztikus kapusról van szó”.
A kapitány úgy fogalmazott, szerethető csapatuk van, és ma a fiatalokat is lehetőséget kaptak.
„Szita Zoltán, Máthé Dominik, vagy Juhász Ádám teljesítménye azt jelenti számomra, hogy van jövőnk. Persze, van jelenünk is, hiszen holnap jön egy nagyon fontos mérkőzés, amit meg kell nyernünk. Örömhír, hogy van önbizalmunk”
– jelentette ki a szakvezető.
Vladan Matics elmondta, hogy a következő mérkőzésig az orvosi stáb és a masszőrök kapnak főszerepet, a szakmai stáb pedig egész éjszaka videózni fog, majd délelőtt megmutat egy rövid felvételt a játékosoknak. Csoknyai István, a magyarok másik szövetségi kapitánya kiemelte: az első félidőben 25 percig jól tartották magukat, de utána többet hibáztak.
„Bár vereséget szenvedtünk, ez az eredmény akár kedvező is lehet, de holnap Tunézia ellen győznünk kell. Mást kell játszanunk, ám a felkészülést már a dán meccs előtt megkezdtük az afrikaiak ellen”
– közölte.
Bánhidi Bence úgy fogalmazott, okosan „hozták le a mérkőzést”, mert többet játszottak azok, akik eddig kevesebbet voltak a pályán. Hozzátette, próbálták megtörni a dánok tempóját.
„Azt gondolom, jól játszottunk, és remélem, holnap ugyanilyen teljesítménnyel rukkolunk elő, és nyerni tudunk Tunézia ellen. Most igyekszünk regenerálódni, jeges fürdőt veszünk, és fontos, hogy tudjunk egy jót aludni, mert vasárnap az egyik legfontosabb mérkőzés következik”
– nyilatkozta a MOL-Pick Szeged beállója, aki három lövésből egy gólt dobott.
Az irányító Juhász Ádám arra hívta fel a figyelmet, hogy akár a gólkülönbség is számíthat a középdöntő végén, és ez a vereség tisztesnek mondható.
Szita Zoltán, a Balatonfüred 20 éves balátlövője – aki hét kísérletből öt gólt szerzett – pedig arról beszélt: úgy küldték fel őket  apályára, hogy élvezzék a játékot, és csodálatos élmény volt.
„Az első gól után nagyon megkönnyebbültem, úsztam a meccsel, ilyen közegben nem is lehet nem élvezni a kézilabdát. Megpróbáltunk mindent megtenni, ma ennyi sikerült”
– mondta Szita Zoltán.

A csoport állása:

1. Dánia 6 pont/3 mérkőzés (91-70), 2. Svédország 6/3 (95-77), 3. Norvégia 2/2, 4. Egyiptom 1/2 (54-57), 5. Magyarország 1/3 (82-88), 6. Tunézia 0 Az első és a második helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.

2019.01.20 08:10
Frissítve: 2019.01.20 08:11

Magára talált a Real Madrid a spanyol bajnokság rangadóján

Publikálás dátuma
2019.01.19 19:53

Fotó: AFP/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU
A hónapok óta szenvedő fővárosiak a Bajnokok Ligája-indulást érő helyen álló Sevillát győzték le hazai pályán.
A végig fölényben játszó Real Madrid a mérkőzés hajrájában lőtt gólokkal szerezte meg a 2-0-s győzelmet. A hazaiak a 78. percben Casemiro 30 méteres bombájával jutottak vezetéshez, aztán a ráadásban Modric használt ki egy ziccert a realmadrid.com beszámolója szerint.  Bár a Real egy héten belül második győzelmét aratta, de így is csak a harmadik helyen áll a spanyol bajnokságban, ráadásul 7 pont a hátránya az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, listavezető Barcelonával szemben.
2019.01.19 19:53
Frissítve: 2019.01.19 19:59