Influenza – Több kórházban is tilos a látogatás

Publikálás dátuma
2019.01.14. 18:03
Képünk illusztráció
Fotó: Balázs Attila / MTI
Látogatási tilalmat rendeltek el egészségügyi intézményekben az influenzaszerű megbetegedések halmozódása miatt.
A Semmelweis Egyetem közleménye szerint az influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendeltek el a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának Hematológiai és Nefrológiai Részlegein, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Intenzív Részlegén. A korlátozás az érintett klinikákon visszavonásig érvényes. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapján közzétett tájékoztatás szerint Budapesten a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórházban és Pest megyében a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben, valamint a törökbálinti tüdőgyógyintézetben van még érvényben részleges korlátozás.
Betegség megjelent a Honvéd Kórház telephelyein is: mint az MTI-nek elküldött tájékoztatásukból kiderül, az influenzaszerű megbetegedések nagy száma miatt hétfőtől részleges látogatási tilalmat vezettek be  a Honvédkórház Róbert Károly körúti székhelyén, a Podmaniczky utcai telephelyen működő központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon, valamint a szülészet-nőgyógyászati osztályon és Perinatális Intenzív Centrum (PIC) szervezeti egységében is. A hozzátartozókat arra kérik, hogy látogatás előtt tájékozódjanak a bevezetett korlátozásokról az intézmény honlapján (www.honvedkorhaz.hu). 
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 21:51

Tízméteres fákat döntött ki, ágakat szakított le a szél Budapesten

Publikálás dátuma
2019.01.14. 17:11

Fotó: Shutterstock
Az ország nagy részén jelenleg is elsőfokú riasztások vannak érvényben.
Az erős szélben kidőlt fák, leszakadt ágak miatt kérték a fővárosi hivatásos tűzoltók segítségét hétfőn Budapesten – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Kisdi Máté elmondta: az erős szél miatt
a délutáni órákig csaknem ötven helyszínen kérték a fővárosi hivatásos tűzoltók segítségét Budapesten.

Szavai szerint a XIV. kerületben, az Ilosvai Selymes utcában kidőlt egy tízméteres fa, egy vezeték tartotta, a tűzoltók eltávolították a fát. A XIX. kerületben, az Udvarhely utcában is egy nagy fa okozott gondot, amely távközlési vezetéknek dőlt. A II. kerületben, a Széher úton leszakadt egy két méter hosszú faág, a tűzoltók megszüntették a forgalmi akadályt. A XXI. kerületi Erdősor utcában egy tízméteres fa az úttestre dőlt, motoros láncfűrésszel avatkoztak be. A XV. kerületben, a Kőrakás parkban egy faág egy autóra szakadt, eltávolították. A VIII. kerületben, a Szigony utcában egy épület tetején bádoglemez lógott, a tűzoltók megszüntették a veszélyhelyzetet. A II. kerületi Pasaréti úton egy társasház tetején ugyancsak bádoglemez lazult meg, amelyet kötélbiztosítás mellett eltávolítottak. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) hétfő délelőtt arról számolt be: az erős szél miatt nem üzemel a Libegő.   Az ország nagy részén jelenleg is elsőfokú riasztások vannak érvényben az erős szél veszélye miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn Facebook-oldalán azt írta, a legerősebb széllökést eddig Tésen mérték, ahol egy elhaladó zápor mentén 107 kilométer/órás széllökés fordult elő. A meteorológiai szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta, hétfőn és kedden napközben az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével többfelé viharos lökések kísérik. Keddre tizenhat megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Szerző
Témák
Budapest szél
Frissítve: 2019.01.14. 18:02

Palkovics az elnököt megkerülve hívta raportra az MTA vezetőit

Publikálás dátuma
2019.01.14. 16:38
Palkovics László innovációs miniszter akkor is kreatív, ha az MTA ügyeiről van szó
Fotó: Népszava
A miniszter anélkül rendelte be az MTA valamennyi kutatóközpontjának és független intézetének igazgatóját, hogy szólt volna az akadémia elnökének-állítja a 168 Óra.
 A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét és elnökségét megkerülve, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter január 17-re berendelte magához eligazításra az Akadémia összes kutatóközpontjának és független intézetének igazgatóját – írja akadémiai forrásra hivatkozva a 168 Óra.
A lap forrása a hírrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Palkovics László miniszternek ez az akciója törvénytelen, mivel az akadémiai intézethálózat vezetői az MTA elnökétől, Lovász Lászlótól kapták a kinevezésüket, munkáltatójuk pedig az MTA. Ráadásul a velük kapcsolatos munkáltatói jogokat – a törvényes rend szerint – a szervezet elnöke gyakorolja. Beszédes az is, hogy Palkovics László erről az akciójáról nem értesítette sem az MTA elnökét, sem az elnökségét.
Palkovics úgy viselkedik, mintha ő lenne az Akadémia elnöke, afféle töltött pisztolyként tartja a költségvetési pénzek visszatartásának fegyverét a kutatóintézeti igazgatók fejéhez, s ezzel presszionálja őket az általa előidézett helyzet elfogadására, továbbá az MTA decemberi közgyűlési határozatának elárulására - fogalmazott az informátor.

Ebben a határozatban az MTA legfőbb döntéshozó testülete feltétlen támogatásáról biztosította Lovász László elnököt, és arra kérte az innovációs minisztert, hogy az akadémiai kutatóhálózat 2019. első negyedévi költségvetését maradéktalanul bocsássa az MTA rendelkezésére.

Pályázati pénzből fizetett közalkalmazottak

Arra már a Népszava hívta fel a figyelmet a napokban, hogy elutasító választ kapott a tárcától az MTA elnöksége arra a levélre, amelyben egyebek mellett azt kérték Palkovicstól, sürgősen intézkedjen a jogszabályoknak megfelelő kutatóhálózati finanszírozás helyreállítása, valamint a kutatások zavartalanságának biztosítása érdekében. Lapunk kérdéseire a tárca úgy reagált: a miniszter továbbra is ahhoz tartja magát, hogy a tárca „az átmeneti időszakban finanszírozza a kutatók bérét, míg a dologi kiadásokat az Akadémia bevételei egy részének átcsoportosításával fedezi”. Csakhogy az MTA elnöksége jogilag teljesen megalapozatlannak tartja, hogy a dologi kiadásokat, így például a kutatómunkához szükséges eszközöket, az infrastruktúrát vagy a kutatóhálózatokban határozatlan idejű kinevezéssel dolgozó közalkalmazottak bérét is a pályázati úton szerzett bevételek átcsoportosításával finanszírozzák. Az MTA-vezetők berendelésével kapcsolatban megkerestük az innovációs tárcát is, hogy a tárcavezető álláspontjuk szerint valóban nem értesítette-e Lovászt, és– ha volt egyáltalán tövényes mód erre – a miniszter milyen jogalappal rendelte be az intézményi vezetőket.   

"Nincs ebben semmi törvénytelen, semmi rendkívüli"

Az innovációs és technológiai tárca a következő választ adta:  "a minisztérium alapvető feladata, hogy a feladat- és hatáskörébe tartozó területeken működő intézményeknek a felmerülő kérdésekben naprakész és hiteles tájékoztatást adjon. A tárca ennek érdekében rendszeresen hív meg konzultációra különböző szakmai, ágazati, érdekképviseleti szervezeteket. A kutatóintézetek számára szervezett egyeztető fórum is kizárólag ezt a célt szolgálja, a meginvitáltak természetesen szabadon dönthetnek arról, elfogadják-e a meghívást. Nincs ebben semmi törvénytelen, semmi rendkívüli."
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 17:46