Márki-Zay: Ezernél több kifizetetlen túlórája volt egy önkormányzati dolgozónak

Publikálás dátuma
2019.01.16. 12:08

Fotó: Vajda József
Rendkívüli közgyűlést hívtak össze a rabszolgatörvény miatt Hódmezővásárhelyen.
Ismét izzott a levegő Hódmezővásárhelyen, ahol azért hívtak össze rendkívüli közgyűlést, hogy határozatot hozzanak arról, hogy az önkormányzati cégek ne alkalmazhassák a „rabszolgatörvény” néven híressé vált módosítást – írja a hvg.hu. A portál szerint Márki-Zay Péter polgármester – amellett érvelve, miért lenne fontos a megszavazása annak, hogy a helyi önkormányzati cégeknél ne lehessen alkalmazni a Munka törvénykönyvének idei módosítása szerinti négyszáz túlórát – közölte:
„volt olyan önkormányzati dolgozó, akinek ezernél több kifizetetlen túlórája volt”.

Szavai szerint összességében 50 millió forintot fizetett ki a polgármesteri hivatal tavaly a dolgozóinak elmaradt túlóra gyanánt, amelyek még a fideszes vezetés alatt halmozódtak fel. Éppen ezért is fontosnak tartja Márki-Zay Péter, hogy a közgyűlésen szavazzanak erről a képviselők. A fideszes képviselők viszont azt javasolták, hogy hívják össze a dolgozókat, és egy fórumon kérdezzék meg őket arról, szükségesnek tartják-e egy ilyen tartalmú határozat elfogadását. A polgármester úgy véli, az alkalmazottak még mindig tartanak a Fidesz nyomásgyakorlásától, ezért félnének elmondani a véleményüket elmondani. A Hódmezővásárhelyen ellenzékben levő jobboldali képviselők szerint a túlóratörvény közgyűlés előtti megtárgyalása az országos politika helyi képviselőkre való ráerőszakolása. Márki-Zay ezt visszautasította. Végül a megegyezés felé mutatott a túlóratörvényről való szavazásban az, hogy Fekete Ferenc fideszes képviselő azt javasolta: írásban, név nélkül mondhassák el a véleményüket az önkormányzati cégek. Ezt megszavazta a testület. 
Szerző

Szerdán sem jár az erős szél miatt a Libegő

Publikálás dátuma
2019.01.16. 11:40

Fotó: Németh András Péter
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán ismét arról tájékoztatott, hogy nem üzemel a Libegő az erős szél miatt.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerdára a fővárosra és Pest, Fejér, HevesKomárom-Esztergom és Nógrád megyére adott ki a szél miatt elsőfokú figyelmeztetést, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát.
Forrás: OMSZ
Szerző
Témák
libegő BKK szél

Egyre több település vezeti be a plakátadót

Publikálás dátuma
2019.01.16. 10:55

Fotó: Molnár Ádám
Jellemzően a maximum adómértéket vetették ki.
Országszerte még több települési önkormányzat képviselő-testülete döntött úgy, hogy 2019. január 1-től bevezeti a plakátadóként ismert reklámhordozók utáni építményadót, jellemzően a maximum adómértéket vetették ki – írja a napi.hu. A portál által átnézett, nyilvánosan elérhető testületi előterjesztések és rendeletmódosítások szerint például Dorog, Cegléd és Pomáz is megszavazta a négyzetméterenként egységesen 12 ezer forint adó bevezetését. Dorogon 1,5 négyzetméter, Cegléden 1,7 négyzetméterig nem kell adót fizetni. Ez azonban keveseknek ad mentességet, hiszen a többnyire benzinkutakon, busz- és villamos várókban található city-light plakátok 2 négyzetméter nagyságúak, egy 12 négyzetméteres óriásplakát után a tulajdonosának pedig egy évben 144 ezer forint adót kell fizetnie. A portál felidézi, hogy Pomáz önkormányzata 2018. január 1-től nulla százalékos adót állapított meg, de 2019-től már ebben a városban is a maximális 12 ezer forintos mértéket vezették be, erről még tavaly októberben szavazott a helyi testület.
Szerző
Témák
plakátok adó