Negyedmillió szavazóval csökkent a Fidesz tábora

Publikálás dátuma
2019.01.16. 14:16

Fotó: Német András Péter
A Závecz Research közvélemény-kutatása szerint nem tett jót a túlóratörvény elfogadása és az utána kialakult politikai helyzet a Fidesznek.
Az elmúlt hónap történései, a túlóratörvény elfogadása és az azt követő ellenzéki reakciók hatással voltak a pártpreferenciákra: gyengült a Fidesz és összességében erősödött az ellenzék, de a változások nem forgatták fel a korábbi erőviszonyokat – derül ki a Závecz Research Intézet új közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint
  • legnagyobb arányban a Fidesz támogatottsága módosult, ugyanis december első felében a választópolgárok 35 százaléka állt mögöttük, most 32 százalék,
  • a Jobbik javítani tudott, 9-ről 11 százalékra bővült a támogatottsága,
  • az MSZP és a Demokratikus Koalíció az előző hónapok eredményeit érte el most is, az előbbinek 7, utóbbinak 5 százalékos a tábora a teljes választói körben,
  • a Momentum támogatottsága 3-ról 4 százalékra nőtt,
  • a Kétfarkú Kutyapárté 2-ről 3 százalékra emelkedett,
  • az LMP-nek harmadik hónapja stabil a pozíciója, a választókorúak 3 százaléka e pártot kedveli leginkább,
  • a Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom pedig – az előző hónapokhoz hasonlóan - 1-1 százalékon áll.
A pártnélküliek aránya változatlan, ezúttal is 32 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba.
Forrás: Závecz Research
A közvélemény-kutatás adatai alapján a biztos pártválasztók körében a Fidesz 48 százalékot ér el, míg a Jobbiknak 17 százalékos a tábora, az MSZP-nek pedig 12 százalékos, és az elkötelezett pártválasztók 8 százaléka voksolna a DK-ra – tehát ezek a pártok parlamenti pártok lennének egy mostani választáson is. A Momentum 5 százalékkal a bejutási határértéken van. Az felmérés szerint a biztos szavazók 4 százaléka támogatja az LMP-t, 2 százaléka a Párbeszédet, 1 százaléka a Mi Hazánk Mozgalmat.
Forrás: Závecz Research
A felmérésből kiderült, hogy nem tett jót a túlóratörvény elfogadása és az utána kialakult politikai helyzet a Fidesznek, mivel egy hónap alatt 3 százalékponttal – körülbelül 250 ezer választópolgárral – csökkent a tábora. Az aktív dolgozók körében 5, a 40 év alattiak csoportjában 7, a szakmunkás képzettségűek között 5, a diplomásoknál 7 százalékpontot veszített, tehát ezekben a választói közegekben az átlagosnál többet esett a Fidesz támogatottsága. A lemorzsolódás alapvetően a nagyvárosokban és a falvakban történt, a legnépesebb településkategórián belül, a kis- és közepes városokban egyáltalán nem észrevehető. A Fidesz leginkább eltökélt bázisát alkotó rétegekben, az alacsony iskolázottságúak, az idősebb emberek körében nem távoztak kormánypárti szavazók, még 1-2 százalékos emelkedések is voltak. A Fidesz-tábor aktivitási szintje, elkötelezettsége magasabb a múlt havinál, ami azt jelzi, hogy a pártot a kevésbé kötődő támogatói ezekben a hetekben elhagyták. 
Forrás: Závecz Research
Az ellenzék valamelyest profitált az elmúlt hetekből. A Jobbiknál, a Momentumnál és a Kétfarkú Kutyapártnál ez új szavazók érkezését, míg az MSZP-nél és az LMP-nél az aktivitás némi emelkedését jelentette. A Jobbik elmozdult a novemberi mélypontjáról, azóta 7-ről 11 százalékra nőtt a támogatottsága, különösen a 30-50 év közöttiek, a szakmunkások valamint a falvakban élők körében erősödött, ezekben a csoportokban 7-8 százalékponttal bővült.
Forrás: Závecz Research
A közvélemény-kutatást az ország felnőtt lakossága körében, 1000 fő megkérdezésével készítették 2019. január 4. és 11. között.
Szerző
Frissítve: 2019.01.16. 14:22

Szíjjártóék nem akarnak az oroszokról beszélni a magyarellenes támadás kapcsán

Publikálás dátuma
2019.01.16. 13:23
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtottak Ungvár belvárosában 2018.
Fotó: Nemes János
Továbbra is Ukrajnára mutogat a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári irodája elleni támadás ügyében, pedig a lengyel bírósági iratok szerint putyinista, szélsőjobboldali fiatalok hajtották végre az akciót.
- Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartjuk az iroda elleni támadást. A magyar álláspont az ügyben változatlan: elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy védjék meg a magyar embereket, tegyenek meg mindent a kárpátaljai magyar közösség biztonságáért. Az elkövetőknek pedig természetesen meg kell kapniuk a méltó büntetést a gyalázatos tettükért - írta két nap hallgatás után a tárca. 

Mint lapunk korábban megírta, Krakkóban bíróság elé állították a Lengyelországban elfogott gyújtogatókat, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők hajtották végre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elleni támadást. Az oroszbarát, szélsőjobboldali fiatalok közül az egyik azt vallotta, hogy egy német szélsőjobboldali, Oroszországgal igen szoros kapcsolatokat ápoló újságíró, Manuel Ochsenreiter adta ki a parancsot, és ő pénzelte az akciót. A tárgyalás során felmerült orosz szál miatt lapunk arra is rákérdezett a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, hogy fordultak-e tájékoztatásért Moszkvához, továbbá mi a véleményük arról, hogy a jelek szerint az elkövetők erős orosz kapcsolatrendszerrel rendelkeztek. Ezekre a kérdésekre azonban nem kaptunk választ. A lengyel elhárítás szerint az orosz titkosszolgálat állt az iroda felgyújtása mögött, céljuk pedig az volt, hogy a támadással tovább mérgesítsék a nyelvtörvény miatt amúgy is feszült ukrán-magyar viszonyt.

Ebben egyébként kezükre játszott a magyar külügy: a támadás után ugyanis szinte azonnal bekérették az ukrán nagykövetet, a minisztérium pedig az Ukrajnán belül előre törő politikai szélsőségekről beszélt. Más szóval pontosan azt lépték meg, ami az oroszbarát elkövetők szándéka volt, akik a gyújtogatás előtt a neonáci „88” szimbólumot festették fel a falra, hogy ukrán szélsőségesekre tereljék a gyanút.

A támadásban felbujtóként megnevezett Manuel Ochsenreiter korábban a bevándorlásellenes szélsőjobboldali AfD tanácsadója volt. A párt egy az egyben lemásolta a Fidesz bevándorlásellenes „Stop” kampányát, Gerold Otten, a párt képviselője pedig úgy fogalmazott a 444.hu-nak: „Orbán az AfD természetes szövetségese“. Az ügy - azon túl, hogy Oroszország is érintett lehet benne - azért lehet kínos a Fidesznek, mert kormánypárti média sztárolja az AfD-t. A közmédia például több interjúban is AfD politikusokat szólaltatott meg az utca embereként, akik a bevándorlásellenes nézeteiket hangoztatták.

Egyelőre nem tudni, hogy a lengyel vagy az ukrán hatóságok kezdeményeznek-e letartóztatást Ochsenreiterrel szemben. Az újságíró korábban ügyvédje útján azt üzente a Szabad Európának: nem igazak a Krakkói bíróságon elhangzó vádak.
Frissítve: 2019.01.16. 13:24

100 fős gundeles kormányülést, 400 fős miniszterelnöki díszvacsorát leplezett le a Gundel menzás pályázata

Publikálás dátuma
2019.01.16. 12:58

Fotó: Kertész Gábor
Egyedül a Gundel nyújtott be pályázatot a várbeli menza üzemeltetésére, melyben Orbán Viktor protokollfőnökének ajánlása is szerepelt.
A Gundelen kívül egyetlen más cég sem látott fantáziát a kormányzati menzában: a tavaly októberben közzétett pályázaton egyedül a Gundel indult, amely így verseny nélkül nyerte el a lehetőséget tíz évre – derült ki a hvg.hu birtokába került pályázati dokumentációból. A lap közérdekű adatigényléssel fordult az - időközben a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központba olvadt - Várgondnoksághoz, hogy megszerezze a tender anyagait.
130 oldalas pályázatot nyújtott be a Gundel. Ebben - a puritánságot hangsúlyozó Miniszterelnökség narratívájával szemben - az étterem egyáltalán nem a menzás múltjával büszkélkedett. Ép ellenkezőleg: táblázat sorolja a legnagyobb presztízsű vendégekkel zajló eseményeiket, így a II. Erzsébet angol királynő tiszteletére adott 1993-as díszebédet, a spanyol királyi pár 2007-es látogatását és több Habsburg-esküvőt. Egy külön részben a világhírű vendégek egyes vendégkönyvi bejegyzései következnek, szó szerint idézve vagy bemásolva a sokszor kézírásos dicséreteket.
A korábbi legnevesebb projekteket összefoglaló táblázatból az az eddig nem ismert tény is kiderül, hogy a korábbi Orbán-kormányoknak is volt lehetősége tesztelni a kosztot:
2010-ben, majd 2018-ban is 100 fős „alakuló kormányülés” rendezvényt tartottak a Gundelben.

Mikor az étterem azt részletezte, hogyan "kápráztattak el delegációkat, bálozó vagy ünneplő közönséget” külső helyszíneken, ismét kitért egy fideszes rendezvényre: „Miniszterelnöki díszvacsora és Széchenyi-díj-átadás” a Vigadóban 2015-2016-ban, 400 fő részvételével.
Az elismerések között mások mellett Tarlós István főpolgármester értékelését is csatolták, továbbá egy korábbi helyettes államtitkárét, illetve Orbán protokollfőnökének ajánlását is, aki - közvetlenül a pályázat novemberi beadása előtt - megköszöni "a Kormány részére az elmúlt években nyújtott szolgáltatást, amellyel minden alkalommal elégedettek voltunk".
Szerző