Jogellenes bilincselés, maradandó egészségkárosodás - Ennyit fizettek ki a rendőr-főkapitányságok kártérítésre

Publikálás dátuma
2019.01.16. 14:22
illusztráció
Fotó: AFP
Toronymagasan vezet a Budapesti Rendőr-főkapitányság, négy év alatt 82 millió forintot fizetett közigazgatási jogkörben okozott kár jogcímén.
Az Átlátszó kíváncsi volt arra, hogy az elmúlt négy évben mennyi kártérítést fizettek ki a rendőr-főkapitányságok, ezért közérdekű adatigényléseket küldött szét az országban. Azt kérték: adják meg, hogy államigazgatási (közigazgatási) jogkörben okozott kár miatt 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban október 31-ig hány esetben, milyen ügyben, milyen jogcímen és mekkora összegeket fizettek ki kártérítésként.
A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság nem küldött választ, három testület pedig azt írta, négy év alatt egyetlen ilyen kifizetés sem történt náluk. Sok főkapitányság pedig a kérés ellenére sem részletezte, milyen ügyek miatt fizettek, ám így is érdekes válaszok érkeztek. Kiderült például, hogy
az egész országban a legtöbbet a Budapesti Rendőr-főkapitányság fizetett kártérítésekre, 82 millió forintot.

Ennek több mint felét, 41 milliót 2018 január és október között kellett kifizetniük, összesen 16 ügyben. A második helyen a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság végzett. Ugyan csak három ügyük volt, de az egyikben
33 milliót fizettek ki, mert 2009-ben egy, a főkapitányság fogdáján fogva tartott személy maradandó egészségkárosodást szenvedett.

Harmadik helyre került az államigazgatási jogkörben okozott kár miatti kártérítések kifizetésében a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, amely négy év alatt 7,1 millió forintot költött ezeknek a teljesítésére. Az Országos Rendőr-főkapitányság viszont például csak 200 ezer forint kártérítést kellett megfizessen. Az okozott károk egyébként széles skálán mozognak országszerte: van, ahol épületről lehullott tárgy miatt kellett fizetni (148 ezer, Nógrád megye), máshol jogellenes bilincshasználatért (303, majd 50 ezer, Somogy megye), vagy rendőrségi felhívásban közzétett valótlan tényállítás miatt (500 ezer, Veszprém megye).
Közigazgatási jogkörben okozott kárért a felelősséget akkor lehet megállapítani, ha a kárt közhatalom gyakorlásával vagy annak elmulasztásával okozták, és a kár rendes jogorvoslattal, továbbá a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti eljárásban nem volt elhárítható. A főkapitányságok peres és nem peres eljárásokban fizették ki a kártérítéseket többek között jogellenes rendőri intézkedés vagy rendőri intézkedéssel okozott kár miatt.
Szerző
Frissítve: 2019.01.16. 14:33

Megkezdődött az influenzajárvány

Publikálás dátuma
2019.01.16. 14:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az előző hetinél 75,6 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
Megkezdődött hazánkban az influenzajárvány – közölte heti jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2019. január 7 és 13. között az országban 19 300 ember,
az előző hetinél 75,6 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Fejér megyében, Budapesten, Pest és Somogy megyében volt, a legkevesebb pedig Somogy, Nógrád és Csongrád megyében. A betegek 19,7 százaléka gyermek, 42,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7 százaléka, 11 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A második naptári héten a 100 000 azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 15-24 és a 25-34 évesek körében volt a legmagasabb.
Forrás: antsz.hu
Szerző

Negyedmillió szavazóval csökkent a Fidesz tábora

Publikálás dátuma
2019.01.16. 14:16

Fotó: Német András Péter
A Závecz Research közvélemény-kutatása szerint nem tett jót a túlóratörvény elfogadása és az utána kialakult politikai helyzet a Fidesznek.
Az elmúlt hónap történései, a túlóratörvény elfogadása és az azt követő ellenzéki reakciók hatással voltak a pártpreferenciákra: gyengült a Fidesz és összességében erősödött az ellenzék, de a változások nem forgatták fel a korábbi erőviszonyokat – derül ki a Závecz Research Intézet új közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint
  • legnagyobb arányban a Fidesz támogatottsága módosult, ugyanis december első felében a választópolgárok 35 százaléka állt mögöttük, most 32 százalék,
  • a Jobbik javítani tudott, 9-ről 11 százalékra bővült a támogatottsága,
  • az MSZP és a Demokratikus Koalíció az előző hónapok eredményeit érte el most is, az előbbinek 7, utóbbinak 5 százalékos a tábora a teljes választói körben,
  • a Momentum támogatottsága 3-ról 4 százalékra nőtt,
  • a Kétfarkú Kutyapárté 2-ről 3 százalékra emelkedett,
  • az LMP-nek harmadik hónapja stabil a pozíciója, a választókorúak 3 százaléka e pártot kedveli leginkább,
  • a Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom pedig – az előző hónapokhoz hasonlóan - 1-1 százalékon áll.
A pártnélküliek aránya változatlan, ezúttal is 32 százaléknyian tartoznak ebbe a csoportba.
Forrás: Závecz Research
A közvélemény-kutatás adatai alapján a biztos pártválasztók körében a Fidesz 48 százalékot ér el, míg a Jobbiknak 17 százalékos a tábora, az MSZP-nek pedig 12 százalékos, és az elkötelezett pártválasztók 8 százaléka voksolna a DK-ra – tehát ezek a pártok parlamenti pártok lennének egy mostani választáson is. A Momentum 5 százalékkal a bejutási határértéken van. Az felmérés szerint a biztos szavazók 4 százaléka támogatja az LMP-t, 2 százaléka a Párbeszédet, 1 százaléka a Mi Hazánk Mozgalmat.
Forrás: Závecz Research
A felmérésből kiderült, hogy nem tett jót a túlóratörvény elfogadása és az utána kialakult politikai helyzet a Fidesznek, mivel egy hónap alatt 3 százalékponttal – körülbelül 250 ezer választópolgárral – csökkent a tábora. Az aktív dolgozók körében 5, a 40 év alattiak csoportjában 7, a szakmunkás képzettségűek között 5, a diplomásoknál 7 százalékpontot veszített, tehát ezekben a választói közegekben az átlagosnál többet esett a Fidesz támogatottsága. A lemorzsolódás alapvetően a nagyvárosokban és a falvakban történt, a legnépesebb településkategórián belül, a kis- és közepes városokban egyáltalán nem észrevehető. A Fidesz leginkább eltökélt bázisát alkotó rétegekben, az alacsony iskolázottságúak, az idősebb emberek körében nem távoztak kormánypárti szavazók, még 1-2 százalékos emelkedések is voltak. A Fidesz-tábor aktivitási szintje, elkötelezettsége magasabb a múlt havinál, ami azt jelzi, hogy a pártot a kevésbé kötődő támogatói ezekben a hetekben elhagyták. 
Forrás: Závecz Research
Az ellenzék valamelyest profitált az elmúlt hetekből. A Jobbiknál, a Momentumnál és a Kétfarkú Kutyapártnál ez új szavazók érkezését, míg az MSZP-nél és az LMP-nél az aktivitás némi emelkedését jelentette. A Jobbik elmozdult a novemberi mélypontjáról, azóta 7-ről 11 százalékra nőtt a támogatottsága, különösen a 30-50 év közöttiek, a szakmunkások valamint a falvakban élők körében erősödött, ezekben a csoportokban 7-8 százalékponttal bővült.
Forrás: Závecz Research
A közvélemény-kutatást az ország felnőtt lakossága körében, 1000 fő megkérdezésével készítették 2019. január 4. és 11. között.
Szerző
Frissítve: 2019.01.16. 14:22