Robbantásos merénylet Kolumbiában: legalább kilenc halott

Publikálás dátuma
2019.01.17. 18:59
A FARC már békét kötött a kormánnyal
Egyelőre ismeretlen merénylők egy robbanószerrel megpakolt gépkocsit juttattak egy bogotái rendőrakadémia területére.
Az első hírek szerint legalább kilencen vesztették életüket Kolumbia fővárosában, Bogotában egy csütörtöki robbantásos merényletben - tudósít a The Guardian. A sérültek számát jelenleg 22-re teszik.

A ország legsötétebb, drog- és gerillaháborúktól véres időszakára emlékeztet a mostani eset, amely során egy rendőrakadémián robbantottak autóba rejtett pokolgépet a tettesek, akiket egyelőre nem tudtak beazonosítani, sőt, egyelőre a motivációjuk is kérdéses. Az áldozatok rendőrkadétok voltak, köztük panamai és ecuadori állampolgárok is.

A dél-amerikai ország kormánya 2016 novemberében kötött békét a legnagyobb lázadószervezetként számon tartott Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FARC), pontot téve a konfliktusra, amely az évtizedek során több mint 220 ezer emberéletet követelte és hétmillió embert tett földönfutóvá.
Szerző
Frissítve: 2019.01.17. 19:01

Ha nem hívják meg, csúszik Trump évértékelő beszéde

Publikálás dátuma
2019.01.17. 18:10

Fotó: JIM WATSON / AFP
Későbbre halasztják az amerikai elnök szokásos évértékelő beszédét, hacsak gyorsan meg nem oldódik a szövetségi kormányzati intézményeket immár majdnem egy hónapja részlegesen megbénító költségvetési vita a Fehér Ház és az ellenzéki demokraták között.
 Donald Trump nem hajlandó aláírni olyan büdzsét, amelyben nem szerepel a mexikói határ mentén végig megépítendő védelmi létesítmény több milliárd dolláros finanszírozása. A demokraták azonban hatástalannak, egyszersmind erkölcstelennek tartanák a határvédő fal vagy kerítés megépítését. A képviselőházban a demokraták vannak többségben. Az amerikai elnök a hagyomány szerint mindig január végén, február elején mondja el beszédét az unió helyzetéről. Most azonban Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke ragaszkodik a halasztáshoz, mondván, nem lehet úgy tenni, mintha minden a normális mederben folyna, miközben a szövetségi kormányzati gépezet részleges kényszerszünetet tart. A demokrata párti házelnöknek e tekintetben ütőkártya van a kezében: az ő tiszte meghívni az elnököt, hogy mondja el beszédét a kongresszus két háza előtt – márpedig ha nincs meghívás, akkor Trump nem trombitálhatja össze a törvényhozókat, hogy meghallgassák. A kormányzat részleges leállása vicces esetekkel is szolgál. A minap például az elnök vendégül látta a Fehér Házban az amerikaifoci főiskolás bajnokságának győztes csapatát, de megvendégelésükre nem állt rendelkezésre a szükséges fedezet. Trump erre a saját zsebébe nyúlt, és saját ízlése szerint gyorséttermi menüt rendelt a fiúknak,. Több száz adag hamburgert, tengernyi sült krumplit és kólát „tálaltak” a jól ismert eldobható dobozokban – aranyozott szegélyű porcelán tányérokon, brokáttal és nemes vonalvezetésű kandeláberekkel díszített, elegáns környezetben. És talán ez Donald Trump titka: az utolsó falatig minden elfogyott. 
Frissítve: 2019.01.17. 18:11

Háromméteres kígyó torkából szabadították ki az alvó fiút

Publikálás dátuma
2019.01.17. 17:11
A kép illusztráció. FOTÓ: Shutterstock
Az ausztrál szülők tízperces küzdelem után tudták kiszedni fiúkat a hatalmas piton szorításából.
A 14 éves Ryan Jackson kiabálása ébresztette fel szüleit az éjszaka közepén Ausztrália északkeleti részén, a Weipa közelében lévő farmjukon. Ryan szobájába nyitva azt látták, hogy egy háromméteres piton a fiú jobb karja köré tekeredett, és fogait már a kezébe mélyesztette - számol be a hajmeresztő esetről a hirado.hu.

„A kezét próbálta megenni. Minél jobban próbáltuk kiszabadítani, annál mélyebbre fúrta a fogait” – mondta Emma Jackson, a fiú anyja. A nő végül felkapott egy kacsacsőrű emlőst formázó műanyag perselyt, melyet az állat szájába nyomott. Férje eközben megpróbálta hátrafeszíteni a kígyó fejét.

Tízperces küzdelem után végül kiszabadították a kígyó szorításából Ryant. A fiút mentővel szállították a közeli kórházba, sérülése ellenére jól van. A kígyó egy ametisztpiton vagy bozótpiton (Morelia amethistina) volt, melynek harapása nem mérgező: áldozatukat megfojtják, majd felfalják. „Azt tanítottuk a gyerekünknek, hogy ne féljen a kígyóktól. Ez azonban éhes volt és agresszív, nem akarta elengedni” – mondta el az anya.
Szerző