Jégmentessé válhatnak az északi félteke tavai a klímaváltozás miatt

Publikálás dátuma
2019.01.29. 15:15
Illusztráció
Fotó: Vladimir Smirnov / AFP
Eltűnhet a téli jégtakaró a Föld északi féltekéjén lévő több ezer tó felszínéről a globális átlaghőmérséklet emelkedése miatt - figyelmeztetnek kutatók, akik szerint a jég eltűnése komoly hatással lesz a tavak környékén élő több millió ember életére, valamint fenyegetést jelenthet az ivóvízellátásra és a halfajokra is.
Kanada, az Egyesült Államok és Európa északi területein jelenleg csaknem 15 ezer olyan tó van, amelyre az időszakos jégtakaró a jellemző a téli hónapokban. Ez azt jelenti, hogy ezek a tavak csak a hidegebb teleken fagynak be, és a melegebb teleken jégmentesek maradnak - írja a BBC hírportálja.    Ez a jelenség már most problémát jelent az érintett tavak környékén élő közösségek számára, amelyek az élelemszerzés és a társadalmi kapcsolataik tekintetében is rá vannak utalva a befagyott tavakon áthaladó utakra. A kutatók továbbá a klímaváltozás egyik fontos, hosszú távú "jelzőjeként" tekintenek a tavak jégborítására. A Nature Climate Change című folyóiratban publikált mostani tanulmányban, amely a tavak jégveszteségéről készített eddigi legátfogóbb elemzés, a kutatók azt állítják, hogy a jövőben még több tó válhat jégmentessé a téli hónapokban.
 A szakemberek szerint amennyiben sikerül a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozni a század végéig, akkor több mint 35 ezerre fog nőni azoknak a tavaknak a száma, amelyeken az időszakos jégtakaró lesz a jellemző a téli hónapokban. Ez 394 millió, az érintett tavaktól nagyjából egy órányira élő emberre lenne hatással. A legrosszabb forgatókönyv szerint pedig - amelyben a század végére 8 Celsius-fokkal melegszik a globális átlaghőmérséklet -, az érintett tavak száma 230 400 lenne. A tanulmány készítői szerint ez nem egy hosszú távú előrejelzés, hanem már most érezni a felmelegedés hatásait.
"Ez most történik - az észak-amerikai Felső-tó például már nem fagy be minden télen. A Nagy-tavakat is elérte a változás"

- mondta a tanulmányt vezető Sapna Sharma, a torontói York Egyetem munkatársa, hozzátéve, hogy a világ minden tájáról van már példa olyan tavakra, amelyek ezen a nagy változáson mennek keresztül.

A tavak jégborításának eltűnése nem csupán a szabadtéri korcsolyázás vagy a jég alatti halászat végét jelenti, hanem komoly hatással van a környezetre is. Azok a tavak, amelyek nem fagynak be, nagyobb mennyiségű vizet veszíthetnek el a párolgás révén. A télen jégmentes tavak tavasszal gyorsabban melegszenek, aminek hatására könnyebben beindulhat az ártalmas algavirágzás és emellett csökkenhet a víz oxigéntartalma, ami hatással van az élővilágra. A kutatók megállapították, hogy a tavak téli jégtakarójának legnagyobb ellensége a levegő hőmérséklete, ugyanakkor a tó alakja és mélysége is befolyásolja a jégborítás kialakulását.
Szerző

Pöckölés helyett: zsebre vágott cigicsikk

Publikálás dátuma
2019.01.29. 09:50
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Zsebhamutartó használatát javasolja a Cigicsikkmentes február elnevezésű kampány szervezője a cigarettavég környezettudatos gyűjtésére.
Sok cigarettázónak probléma: mit tegyen csikkel. A lehető legrosszabb, ha eldobja, ugyanis egy dekk akár 500-1000 liter vizet is beszennyez. A második leggyakrabban eldobott, egyszer használatos műanyaghulladékban ráadásul majdnem négyezerféle káros anyag is keletkezhet. A Hulladékvadász szerint az egyik legegyszerűbb, környezettudatos megoldás, ha a csikket egy, zsebbe rakható, légmentesen zárható fémdobozba gyűjti a dohányos .
Hamarosan indul a Cigicsikkmentes február elnevezésű kampány, amelyet a JÖN Alapítvány indít a cigarettavég elpöckölése ellen.
Szerző
Témák
cigaretta csikk
Frissítve: 2019.01.29. 12:11

Kutya ölhette meg a csendes-óceáni szigetre vetődött magányos kacsát

Publikálás dátuma
2019.01.28. 11:50

Fotó: Facebook/Trevor the Duck
Elpusztult a világ legmagányosabb kacsája: Trevor, a csendes-óceáni Niue sziget egyetlen kacsája valószínűleg egy kutya áldozatául esett.
A hírt a helyi kereskedelmi kamara vezetője, Rae Findlay közölte hétfőn a BBC televízióval. Findlay Facebook-oldalt is létrehozott Trevornak. A kacsa egy éve landolt az 1500 lakossal rendelkező Niue szigetén, de máig nem tudni, honnan érkezett. Feltételezhetően 2500 kilométert tett meg Új-Zélandtól, ezért kapta egy ottani politikus, Trevor Mallard keresztnevét - a mallard szó angolul vadkacsát jelent. Lehetséges az is, hogy Trevor Tongáról vagy más csendes-óceáni szigetről érkezett.
A szigeten Trevor volt az egyetlen kacsa. Mivel Niuén nincsenek folyók, vagy tavak, egy nagy pocsolyában élt, a helyi tűzoltóság pedig gondoskodott arról, hogy mindig elég víz legyen benne. Findlay szerint Trevor barátságot kötött a "szomszédaival" - egy kakassal, egy tyúkkal és egy wekával, egy Új-Zélandon honos madárral.
Szerző
Témák
kacsa
Frissítve: 2019.01.28. 11:52