Értetlenkedik Szijjártó Péter

Publikálás dátuma
2019.02.04. 15:52

Fotó: Burger Zsolt / MTI/KKM
Magyarország azért nem hajlandó elfogadni az EU és az Arab Liga országainak február végi csúcstalálkozójára kidolgozott közös nyilatkozattervezetet, mert az “lopakodva próbálja átnyomni, és hivatkozási alappá tenni az ENSZ migrációs paktumát”.
Ezen kívül a migrációt “kezelni” akarja és nem tekinti biztonsági kockázatnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a két szervezet brüsszeli külügyminiszteri ülésének szünetében. A politikus szerint fennáll a veszély, hogy a dokumentum kidolgozása az állam- és kormányfőkre marad, bár vannak kísérletek rá, hogy a részes államok helyett csak a két társelnök nevében szülessen meg a közlemény. Lapunk megkérdezte a minisztert, hogy a kormány miért nem akarta fogadni a magyarországi jogállamról vizsgálódni szándékozó holland parlamenti bizottságot. “Hollandia nem felügyeleti szerve Magyarországnak, nem pontosan értjük, hogy mit és milyen alapon akarna vizsgálgatni. Az nem megy, hogy bírálnak, majd utána odajönnek, hogy tárgyalni akarunk. Mi egy ország vagyunk, ezeréves nemzet” - mondta Szijjártó Péter.

Holtan találták meg a november végén eltűnt zilahi fiút

Publikálás dátuma
2019.02.04. 14:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 15 éves Tudor Niream több mint két hónapja távozott nagyszülei házából. Azt mondta, csak sétálni megy.
A varsolci víztározóban megtalálták vasárnap a két hónapja eltűnt zilahi fiú holttestét – közölte a maszol.ro cikke szerint az Antena1 híradójával Bréda Lajos, a Szilágy megyei község polgármestere. A 15 éves Tudor Niream eltűnését tavaly november 24-én jelentette a rendőrségnek az édesanyja. Arról számolt be, hogy a fia előző nap este 9 óra körül távozott a Varsolc községhez tartozó Krasznarécsén élő nagyszülők házából, és azóta nem látták. A nagyszüleinek azt mondta, sétálni megy, és sem a személyes dolgait, sem a telefonját nem vitte magával. A fiú holttestét a víztározó gátjánál dolgozó személyek egyike vette észre vasárnap a tó felszínén, és értesítette a hatóságokat. A halál oka csak a kórbonctani vizsgálatok elvégzése után derül ki. Bréda Lajos elmondta, hogy a fiút korábban is keresték a környéken, a napokban pedig a krasznarécsei katolikus templom pincéjét is átvizsgálták. „Száz százalék, hogy Tudor holtteste került elő a vízből” – közölte a polgármester. A szülők több mint két hónapja keresték gyermeküket. A család pénzjutalmat is felajánlott azoknak, akik nyomravezető információkkal rendelkeznek a fiú hollétével kapcsolatban.
Szerző

Elérte a sertéspestis Székelyföldet, 60 állatot pusztítottak el

Publikálás dátuma
2019.02.04. 14:34
Illusztráció
Fotó: NÉMETH ANDRÁS PÉTER / Népszava
Fertőtlenítették az érintett gazdaságokat, és korlátozásokat vezettek be az emberek és járművek számára.
Mintegy hatvan sertést kell elpusztítani Sepsiszentgyörgy Őrkő negyedében, ahol a múlt hét végén igazolták az afrikai sertéspestis (ASP) megjelenését - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetőjére, Sikó Barabási Sándorra hivatkozva. 
Sepsiszentgyörgyben múlt csütörtökön találták meg két elhullott sertés tetemét. Az elvégzett vizsgálatok péntek estére igazolták, hogy az állatok afrikai sertéspestisben pusztultak el. Nem szerepeltek az állategészségügyi igazgatóság nyilvántartásában sem, és többnyire a szeméttárolókból származó ételmaradékkal etették őket.
Vasárnap este újabb állat megbetegedését állapították meg, az Őrkő negyedben nevelt valamennyi sertés elpusztítását ekkor rendelték el.

A hatóság három kilométeres körzetben védelmi övezetet, tíz kilométeres körzetben pedig megfigyelési övezetet jelölt ki. Fertőtlenítették az érintett gazdaságokat, és korlátozásokat vezettek be az emberek és járművek számára.
A romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA) február elsejei összesítése szerint jelenleg Románia 19 megyéje 302 településén 1137 fertőzésgócot tartanak számon. Ezek több mint fele a Duna-deltában van, ahol a vaddisznók és a szabadon kóborló háztáji sertések akadálytalan érintkezése miatt terjedt el a kór.
A sertéspestis a 2017-es romániai megjelenése óta először jelentkezett Székelyföldön.

2017 júliusa óta az országban 364 920 sertést kellett elpusztítani, hogy így próbálják megállítani a fertőzés terjedését. Eddig összesen 8537 állattartót kártalanítottak, összesen 251,19 millió lej (17,58 milliárd forint) értékben.