Száznál is több helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormányközeli média

Publikálás dátuma
2019.02.07. 15:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ez bő duplája az egy évvel korábbi aránynak.
Összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2 2018-ban – írja az Átlátszó, a portál az erről szóló adatokat közadatigénylésben kérte ki a Fővárosi Törvényszéktől. A bíróságtól kapott adatok szerint viszont a 444, az Index, a (választás után bezárt) Magyar Nemzet, az RTL Klub és az Átlátszó csupán 14 helyreigazítási pert vesztett el tavaly részben vagy egészben. A portál felidézi: a kormánysajtó elvesztett pereinek száma önmagában is magas, ráadásul romló tendeciát mutat. Tavaly ugyanis szintén kikérték az adatokat a Fővárosi Törvényszéktől az előző évre vonatkozóan, és abból a statisztikából kiderült, hogy 2017-ben összesen 53 helyreigazítási pert vesztett a kormányközeli média.
Szerző

Nyugodt időjárás várható a napokban, de vasárnapra nagyon feltámad a szél

Publikálás dátuma
2019.02.07. 14:27
Illusztráció: Shutterstock
A hét utolsó napjára öt megyére is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható viharos széllökések miatt.
Csütörtök estétől a Dunántúlon északnyugat felől kissé megnövekszik a felhőzet, másutt többnyire derült, gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Péntek reggelre főként a Dunától keletre több helyen párássá válik a levegő, foltokban átmenetileg zúzmarás köd is képződhet. Gyenge lesz a légmozgás, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig általában -6 és 0 fok között alakul: a nyugati országrészben lesz enyhébb az idő, míg a derült, szélvédett vidékeken, illetve az Északi-középhegységben akár -8 és -10 fok körüli értéket is mérhetnek.

Pénteken és szombaton a köd feloszlását követően hosszabb-rövidebb időre mindenütt kisüt a nap. Csapadék ekkor sem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet pénteken általában mínusz 6 és 0, szombaton mínusz 5 és plusz 2 fok között alakul, de a derült, szélvédett vidékeken ismét ennél jóval hidegebb is lehet. Pénteken napközben plusz 4-9, szombaton általában plusz 6-12 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap reggel is lehetnek ködfoltok. Napközben több órára kisüt nap és csapadék sem valószínű, de estefelé északon helyenként kialakulhat záporeső. A szél sokfelé megerősödik, a Dunántúl nyugati részén helyenként viharossá fokozódik.
Éppen ezért vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat a várhatóan a 70 km/h-s sebességet is meghaladó széllökések miatt elsőfokú veszélyjelzést adott ki 5 nyugati megyére.

A figyelmeztetés Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyét érinti.

A minimum hőmérséklet aznap mínusz 4 és plusz 2 fok között valószínű. A nappali maximumok többnyire plusz 10 és 15 fok között, északkeleten kevéssel 10 fok alatt alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Nem tilthatja be a rendőrség a Lánchídra tervezett vasárnapi tüntetést

Publikálás dátuma
2019.02.07. 14:05

Fotó: Tóth Gergely
Az utóbbi hetekben a rendőrség rendszeresen a "közlekedés rendjének sérelmére" való hivatkozással tiltott be kormányellenes demonstrációkat. A Fővárosi Törvényszék most a tüntetők javára ítélt.
Pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Fővárosi Törvényszéken a rendőrséggel szemben a gyülekezési törvény védelmében. A bíróság kimondta: a rendőrség nem hivatkozhat a forgalomkorlátozásra egy tüntetésre szóló bejelentés elutasításakor, ahogyan azt egyre inkább teszi a gyakorlatban -írja az Index a TASZ közleménye nyomán.
A döntéssel a bíróság hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát, amely megtiltotta volna a Lánchídra tervezett vasárnapi tüntetést.

„Az utóbbi hetekben, hónapokban egymást érik a “rabszolgatörvény” elleni tiltakozások, tüntetések, félpályás útlezárások, hídfoglalások, melyeket a rendőrség rendszeresen megtilt a közlekedés rendjének sérelmére való hivatkozással. Az új gyülekezési törvényben bevezetett gumiszabály rendőrségi alkalmazása visszaigazolja kezdeti félelmeinket: a hatóság hajlamos visszaélni a parttalan felhatalmazással. Szerencsére a tiltó határozatokat felülvizsgáló Fővárosi Törvényszék ezt nem hagyja” – tudatta a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének munkatársa, Hegyi Szabolcs. Orbán Viktor évértékelőjének napjára - az ellenzéki pártok budai várba tervezett demonstrációja mellett - a Fiatalok a Demokráciáért csoport is tüntetést jelentett be: ez a csoport vasárnap 13 órakor a Hősök teréről indulva menne a Lánchídra, majd később az ellenzéki vonuláshoz csatlakozva az ÁSZ felé venné az irányt. A TASZ szerint a mostani bírósági döntés értelmében a rendőrségnek érdemben kell egyeztetnie a tüntetés bejelentővel, kompromisszumot kell keresnie, azaz,
„ha az eredeti tervek szerinti gyűlés megtartása a jogszabályok szerint nem lehetséges”, akkor „a rendőrségnek érdemi alternatív javaslatokat kell tennie a rendezvény helyét és idejét illetően.”

„Ha tehát a rendőrség a közlekedés rendjének sérelmével indokolja egy tüntetés megtiltását, akkor a bíróság előtt bizonyítania kell, hogy milyen tartalmi alternatívák előterjesztésével kísérelte meg elkerülni a tiltást, és külön meg kell indokolnia, hogy miért tiltó határozatot hozott korlátozó határozat helyett" - teszi hozzá a jogvédő civil szervezet.


Szerző