Előfizetés

A CEU és az MTA közös matematikus képzése sem maradhat Budapesten

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.07. 21:11

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Ignatieff közölte az érintettekkel, hogy nem tudnak új hallgatókat felvenni.
Levélben tudatta Michael Ignatieff CEU-rektor az érintettekkel, hogy az egyetem matematikus képzése nem tud új hallgatókat felvenni – írja a 24.hu. A portál szerint a levélből kiderül, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Kutatóintézetével közös képzést azért nem tudja folytatni az egyetem, mert a magyar kormány döntése értelmében nem adhatnak ki amerikai diplomát Budapesten. A rektor reményét fejezte ki, hogy a bécsi CEU a jövőben is együtt tud majd működni a kutatóintézettel. A levél szerint azok, akik megkezdték a matematikus képzést, a tervek szerint még be is fejezhetik azt.

A britek parlamenti kódexe a hatalmaskodás elkerülésére koncentrál, Kövér szabályzata a képviselői jogok csonkolására

Z. Á. H.K. (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.02.07. 20:35

Fotó: Vajda József
Jelentősen szűkítené a parlamenti és az EP-képviselők jogait az a tizenkét oldalas törvényjavaslat, amely a kormányközeli Századvég Alapítvány honlapján jelent meg.
A tanulmányban az Index gyűjtése szerint például szerepel, hogy a képviselők „nem kérhetnek ki nemzetbiztonsági szempontból fontos titkos dokumentumokat, és nem szolgáltathatnak részükre semmilyen információt ilyen iratokból.” Azt is írták, hogy a közrend elleni bűncselekmények megakadályozásával kapcsolatos országgyűlési képviselői felelősséget, illetve az ilyen cselekményekben történő részvétel tilalmát explicit módon rögzíteni kellene.” A kódex külön kitér az EP-képviselőkre. Megemlítik például, hogy „az úgynevezett Sargentini-jelentést – amely számos durva valótlanságot és félinformációt tartalmaz – több magyar ellenzéki EP-képviselő is megszavazta, amely aktussal a magyar emberek markáns többsége szerint elárulták a hazájukat". A kormány agytrösztjének javaslata nyíltan reagál az aktuálpolitikára is. „Megállapítható, hogy – akár 2018. december 12-én az Országgyűlésben, akár később az MTVA-székháznál – a képviselői hatalmukkal, illetve a mandátumuk nyújtotta védelemmel akartak visszaélni egyes képviselők". Azt viszont nem említik, hogy milyen szankciókat szabnának ki a „renitens” képviselőkre, ahogy arról sem: ki döntene a retorziókról. Az ezt firtató kérdésünkre nem kaptunk választ a Századvégtől. Mindenesetre az Index úgy tudja, hogy a Fidesz-frakció háttéranyagként kezeli a javaslatot, a parlament tavaszi ülésszakában pedig tárgyalnak és elfogadnak egy hasonló kódexet.
Az EP érvényben lévő működési szabálya egyébként– amelyet január végén módosítottak – nem analóg a magyar ötleteléshez. E szerint ugyanis az európai parlamenti képviselőknek tartózkodniuk kell a “nem megfelelő viselkedéstől” (például plakát felmutatásától az ülésteremben), a “sértő nyelvezettől” (például a sértegetésektől, a gyűlöletbeszédtől) és a lelki vagy szexuális zaklatástól. Nem akadályozhatják a parlamenti munka zökkenőmentes végzését, a biztonság és a rend fenntartását. Az előírások betartására a képviselőknek írásban kell kötelezettséget vállalniuk. Akik ezt nem vállalják, nem tölthetnek be magas pozíciót. A módosítás arról is rendelkezik, hogy a jogalkotás kulcsszereplőinek kötelezően nyilvánosságra kell hozniuk a lobbistákkal lezajlott összes találkozójukat.

A britek segítségként használják

A brit parlamenti etikai kódex deklarált célja, hogy segítsen a képviselőknek a Házzal, választópolgáraikkal és az egész társadalommal szemben fennálló kötelezettségeik teljesítésében. A "normákhoz" való ragaszkodást a politikusok iránti bizalom feltételének tekintik. A felsorolt viselkedési irányelvek nagyon általánosak, magasztosak, nem térnek ki kifejezett tiltásokra.
Minden parlamenti ciklusban, azaz az elmúlt évtizedben háromszor, utoljára 2018. júliusában frissítették fel a világszerte a parlamentek mintaképének tekintett Westminsterben az alsóházi képviselők felelősségeit összefoglaló Code of Conductot, melyhez külön szabálygyűjtemény is tartozik. Utóbbi részletesen tartalmazza a honatyák pénzügyi fegyelmére vonatkozó kötelezettségeket, külső megbízásaik regisztrálásának és jövedelmük bevallásának rendjét, egyben korlátozza lobbizásukat. Reputációjukkal ellentétben a parlament tagjait gyakran kapta rajta és szégyenítette meg a média, amikor visszaéltek a hivatalból nekik járó anyagi előnyökkel, kicsinyes célokra fordítva reprezentációs költségkeretüket. A múlt év júliusában elfogadott módosítások értelmében új, a kor szellemét tükröző vonásként a parlament etikai “komisszára” felhatalmazást kapott arra, hogy mindenféle hatalmaskodási, zaklatási és szexuális molesztálási panaszt kivizsgáljon. A közvéleményt ugyanakkor zavarja, hogy a gyakran hangoztatott “átláthatósággal” szembeszállva a vizsgálatokat titkosan folytatják le. A hivatalos magyarázat szerint a “bizalmas” kezelés a bejelentők védelmét szolgálja. Az alsóház tory vezetője, Andrea Leadsom előrelépésként értékelte az új etikai kódexet, emlékeztetve arra, milyen sok zaklatási ügy rázta meg a parlamentet, többek között két minisztert lemondásra kényszerítve. A hivatali feladataik ellátása közben fizetett szexuális szolgáltatásokat igénybe vevő politikusok is repülhetnek a jól ismert zöld padsorokból.
R.Hahn Veronika London R.Hahn Veronika (London)

Nagy Feró: van biztosításom, miért kaptam volna magánellátást?

D. A.
Publikálás dátuma
2019.02.07. 19:59
FORRÁS: Facebook
Az orvosát választotta, de tényleg a közellátást kapott az énekes a siófoki kórházban.
 „Két hónapja voltam a főorvosnál, miután barátok ajánlották Majzik Endrét, mint kiváló térdspecialistát. Ő aztán elküldöd egy MR vizsgálatra, majd vártam, hogy mikor kerülök sorra - mondta a Népszavának Nagy Feró, miután a közösségi portálokon mind többen kételkedtek abban, hogy közellátás keretében operálták. Az énekes a minap azt írta: nyakon vágja azt, aki még egyszer hülyeségeket ír a magyar egészségügyi ellátásról. Mivel ő maga “szuper ellátást” kapott egy “szuperül felszerelt kórházban”, amikor műtötték a térdét. Bejegyzése komment cunamit indított. Sokan fölháborodtak, sőt többen úgy vélték: az énekes magánbetegként gyógyult Siófokon, hiszen területileg nem is tartozik oda. „Nem is értem, ki találta ki, hogy magánellátást kaptam. Rendesen bejelentkeztem, mondták melyik a szobám, aztán vittek operálni. Porcleválás miatt volt szükség a műtétre, még vissza kell mennem vasárnap kötözésre, aztán utókezelésre” - mondta. A Demokratikus Koalíció még kórház látogatásra elhívta az énekest. Mondván: beszéljenek együtt azokkal, akiket hosszas várakozásra kényszerít a rendszer a sürgősségin, vagy azokkal, akiket azért nem műtenek meg, mert nincs altatóorvos. Mondja a szemükbe, hogy szerinte nekik nem jobb ellátás, hanem nyakon vágás jár. A DK szerint nem árt, ha hoz magával egy testőrt is”