Nem kell árvízre számítani a Dunán

Publikálás dátuma
2019.02.08. 07:29
Illusztráció
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Nem kell arra számítani, hogy a Duna vízszintjének emelkedése miatt el kellene rendelni az árvízvédelmi készültséget Budapesten – mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.
Siklósi Gabriella szerint a fővárosban rakpartot sem kell valószínűleg lezárni a folyó vízszintjének emelkedése miatt. „Valóban árhullám is közelít a Dunán, illetve több nyugat-magyarországi folyón, de ez semmiképpen nem lesz hatalmas árhullám” – tette hozzá. A szóvivő elmondta azt is, hogy akár három-négy métert is emelkedhet a Duna vízszintje, de ez – valószínűleg – csak Nagybajcsnál (a folyó Szigetköz utáni része) okozhat másodfokú készültséget egy időre. Komáromnál elsőfokú árvízvédelmi készültség várható, Esztergomnál pedig megközelítheti a víz szintje az elsőfokú készültség szintjét - írta a Magyar Hírlap.
Utalt arra is, hogy a legutóbbi áradások, azaz a 2002-es, a 2006-os, a 2010-es és a 2015-ös egyike sem az olvadás, hanem a rengeteg eső miatt következett be.
Szerző
Témák
árvíz Duna

Orbán akarja, hát lesz junior úszó vb is

Publikálás dátuma
2019.02.08. 07:24
Orbán szerint kár lenne kihasználatlanul hagyni a 46 milliárdból felhúzott Duna Arénát
Fotó: Molnár Ádám
Gombhoz varrja a kabátot a miniszterelnök, mindenképpen sportrendezvényt szeretne a 46 milliárdért felépített Duna Arénában.
Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy ha már megépítettük, a lehető legtöbb rangos nemzetközi eseményt kell megrendezni a Duna Arénában – ez lesz a központi üzenet a nyári junior-úszó vb kommunikációjában. A hvg.hu birtokába került, még nem nyilvános előterjesztésből úgy tűnik, az sportbüdzsét kezelő Emminek viszont nincs pénze az újabb világversenyre, ezért közpénzeket szeretnének átcsoportosítani. Kiadás lenne bőven: újra mobillelátót kell építeni, a nemzetközi úszószövetség "színvonalas megnyitóünnepséget vár", a FINA elöljáróinak pedig "lehető legjobb elérhető szállás" dukál.
Az már biztos, hogy megint építeni kell egy mobil lelátót az Aréna mellé. Bár a 2017-es úszó vb-re épített, 15 ezer fő befogadására alkalmas szerkezetet arra hivatkozva bontották el, hogy többé nem lesz rá szükség, a junior vb előterjesztéséből kiderül: ahhoz, hogy "a nemzetközi előírásoknak megfelelő versenyhelyszín" legyen, szükség lesz újra a "fény- és hangtechnikai rendszerek, show-elemek kiépítésére, a versenymedencetérben mobillelátó telepítésére", vagy az eredményhirdetésre alkalmas helyszín kialakítására. Ugyanis "a 2017. évi FINA Világbajnokság után a Duna Arénába telepített technikát elszállították" – írják, de az nem derül ki, hogy mi lett a sorsa. 
És hogy mennyibe fog mindez kerülni? A dokumentum 1,255 milliárd forintos állami támogatás mellett más bevételekkel (szponzori támogatás, jegybevétel stb.) számolva az úszószövetség összesen 1,745 milliárd forintból, valamint a jogdíjakra és díjakra szánt 70 000 dollárból rendezné meg a világbajnokságot. A 2017-es esemény után azonban már sejthető, hogy a költségek emelkedni fognak -az eleinte még 24,5 milliárd forintos büdzsével tervezett úszó vb ugyanis több mint 100 milliárd forintba került végül, a portál számítása szerint, 
A lap úgy tudja, hogy csak a versenyhelyszín kiépítésével kapcsolatos kiadásokra 289 millió forintot szánnak az esemény költségvetése alapján. Ebben további furcsa tételeket is találtak, így: • csak a közpénzből épült Duna Aréna bérleti díja 100 millió forint, • további létesítmények bérleti díja még 100 millió forint, • sajtó, média, tévéközvetítésre 100 millió forintot szánnak (egy másik részben azt írják, hogy az M4 Sport élőben közvetíti majd a versenyeket), • a fogadások, értekezletek, megnyitó- és záróünnepség 63 millió forintba, • személyi jellegű kiadások 347 millió forintba, • a teljes rendezvénybiztosítás tervezett költsége 71 millió forintba kerülne. 

A szállodáknak jól jön

Egyes szállodáknak bizonyára jó üzlet lesz a junior vb amire 1000 főt várnak, ebből 800 sportoló, edző, kísérő, míg ötöde "FINA tisztségviselő-vendég". Így átlagosan 10 éjszakával számolva 10 ezer vendégéjszakáról van szó, méghozzá az előterjesztés szerint a Duna Aréna közelében található nagyobb szállodákban – így a Danubius szállodalánc egységeiben, a Hotel Aquincumban és a Westend Hiltonban.
Szerző
Frissítve: 2019.02.08. 07:41

Megint lett egy cége Kósa Lajos édesanyjának

Publikálás dátuma
2019.02.08. 07:01
Forrás: 444.hu
A Kaméleon Dizájn Kft. nem ismeretlen a keleti végeken. A fideszes politikus édesanyjának céghálója januárban is bővült.
Lapunk is megírta januárban, hogy Kósa Lajos 83 éves édesanyja a gabonaiparban és az agráriumban terjeszkedik, a Bászna Gabona Kft.-t az előző  év végén jegyezte be a Nyíregyházi Törvényszék Cégbírósága. Korábban pedig nagy port vert fel, amikor kiderült, egy másik cége, a Méker Kft. 123 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrást nyert egy sertéstelepek korszerűsítését támogató pályázaton.
Most az mfor.hu adott arról hírt, hogy 
egy másik vállalkozás is a Méker érdekeltségébe került. A Kaméleon Dizájn Nyomdai Előkészítő és Reklámtervező Kft. országos ismertségre ugyan nem tett szert eddig, de a keleti országrészen, a Hajdúságban és a szabolcsi tájakon már többet tudnak a cégről.

A főtevékenység szerint sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker tavaly december 13-án szerezte meg a fő profilja szerint nyomdai előkészítő tevékenységet folytató Kaméleont. A Kaméleonnak az elmúlt években nem ment jól, 2-4 milliós nettó értékesítési árbevétel mellett 1,2-4,4 millió forintos negatív adózás utáni eredményt mutatott ki, vagyis veszteséges volt a cég. Ezt megelőzően, 2015-ig jobban ment a vállalkozásnak, akkoriban 9-12 milliós árbevétel mellett volt olyan év, amikor 3,6 milliós eredményt ért el. 
Szerző
Témák
Kósa Lajos cég