Néhány szó a rögeszméről

A doxazma egy a gondolkodásban felismerhető sajátos tartalmi csoport köré szerveződő, irreálisnak ható gondolatképződmény, melynek igazságához az egyén makacsul ragaszkodik. Így mondja a szaknyelv. Az átlagember ilyenkor téveszméről, veszélyesebbnek tűnő esetben rögeszméről beszél. 
Sokszor nem könnyű megmondani, hol a határ az „egészséges”, illetve a beteg rögeszme között. Ha valaki – mint egy bizonyos kortárs magyar mágnás – a gravitáció létezését tagadja, nem kétséges a diagnózis. Amikor Adolf Hitler az árja német faj felsőbbrendűségét hirdette, az is rögeszme volt, de hihetőnek tűnt mindazoknak, akiknek érdekében állt elhinni. Aki nem hitt neki, arról a propaganda és a terror „bebizonyította”, hogy aljas érdekében áll nem hinni a vezérnek. A magyar privatizációs mágnás ökörségének nincs társadalmi veszélyessége, egyszerűen kiröhögjük, főleg ha az (akkor még létező) Akadémia megreformálását is szorgalmazza. (Azóta más megreformálta.) A Führer rögeszméje veszélyesebb volt, uszkve 40 millió ember halálát okozta. 
Isten őrizzen attól a botorságtól, hogy a mi vezérünk egyik, bár irreálisnak tűnő központi gondolatáról a doxazmákra asszociáljak. Elhessegetem magamtól az ördögi sugallatot. De – Isten bocsássa meg nekem – pokolian furdal a kíváncsiság, mi sarkallja őt arra, hogy magyar olimpiát rendezzen, és pont a neki oly nagyon utálatos Budapesten. Két okot tudok elképzelni. A jobb és a valószínűbb eset, hogy kell a pénz. No nem a városnak, nem a nemzetnek, hanem neki. A rosszabb, ha nagy példaképeit (Tiszát és Horthyt) követve ismét bizonyítani akarja a haza nagyságát, a magyar faj erejét.
Hogy a gondolat irreális, az biztos. Nem azért, mert nem lehet megcsinálni. A rendezési jog megszerzése sima korrupció, amiben – ugye – biztos a magyar arany. Budapestet lerombolni és sporttelep halmazzá átépíteni – annak, aki nem szereti a várost – gyerekjáték. (Ez egyébként már folyik, Tarlós főlakáj úr lelkes és az ő legyőzésére gyúró főmester-jelöltkék lagymatag asszisztálásával. És az olimpia ellenzésével megjelent politikai erő (?) temetői csöndben maradásával.) A versenyek is ledöcögnek majd, mint a csepeli HÉV. 
Csakhogy mi marad itt a nagy verseny után? A megerőszakolt város, amely legjobban a saját szervezésünkben Budapesten megrendezett, 44-45-ös Hitler-Sztálin viadal utáni állapothoz lesz hasonlítható. Ugyanolyan erkölcsi és politikai széteséssel, meg (stadion és szálloda) romokkal. Továbbá jó nagy adóssággal.
2019.02.12 09:12
Frissítve: 2019.02.12 09:16

Kominform újratöltve

Erősen kifogásolom Magyarország támadásait és alaptalan összeesküvés-elméleteit Juncker elnök ellen. A brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is – mondta Joseph Daul, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt elnöke a magyar kormány legújabb, ezúttal Soros Györgyre és Jean-Claude Junckerre kihegyezett kampányáról. 
Ami Daul szerint rágalmazó, hazug és félrevezető propaganda - ezen állításaival alighanem elérte, hogy majdan Soros György mellé kerüljön a következő  plakátkampányban -, az a magyar kormány szerint tájékoztató akció. Merthogy Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint „Magyarország ellen nyolc éve folyik dezinformációs kampány”, s a hagyományos médiában teljesen más képet adnak az országról, mint ami a valóság.
Ami önmagában igaz is, elég belenézni a köztévé bármelyik hírműsorába, vagy beleolvasni a kormányhű sajtóba, de Kovács éppen a másik oldalra gondolt mint hazug kampánymédiára, mely doszt az uniós választásokra koncentrál. De a kormánypártok az EP-szavazás kampányához sorolták a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket vagy éppen az ellenzéki pártok akcióit is.
Aki nincs velük, az ellenük van, pontosabban az ország ellen, s mindez permanens kampányban jelenik meg. A nemzetközi jelzések, bírálatok mind-mind egy magyarellenes világösszeesküvés, a Soros-kampány részei, ahogyan a hazai korrupcióra rávilágító, a számonkérést hiányoló megnyilvánulások is. Teljesen érthető tehát, hogy a kormány az ország érdekében védekezik, s a defenzíva része a tájékoztatás. Ha kell, óriásplakáton, kolumnás hirdetésekben, tévéreklámokban, s biztos, ami biztos, a teljes kormánymédia is ezen kotta alapján dolgozik. 
Persze hazudoznak szakmányban, ezt a Birnbaum-interjú óta kvázi el is ismerték; mondhatni, permanens kampányban él az ország 2010 óta, mintha új életre kelt volna a Kominform, csak Zsdanov elvtárs útmutatása alapján immár nem Révai, hanem Habony és Rogán elvtárs tájékoztat, s nem a láncos kutya Titó Jugoszláviája, hanem Soros és Brüsszel az ellenség. Mely teljes fegyverarzenálját beveti Magyarország ellen, még a miniszterelnök családját sem kímélik, hiszen csak így fordulhat elő, hogy az Orbán-vő közvilágítás-javító projektjeit is kifogásolják. És van pofájuk Brüsszelbe hívni a legfőbb ügyészt, hogy az EP költségvetési ellenőrző bizottsága előtt számoljon be az Európai Csalás Elleni Hivatal által vizsgált ügyekről. 
Még szerencse, hogy Polt Péter nemcsak idehaza szelektál biztos kézzel a különféle feljelentések között, s utasítja el hideg fejjel az ellenzék kampány-lázálmaiban született, mondvacsinált ügyeket, de Brüsszel esetében is átlátja, hogy a vizsgálat nem szakmai, hanem politikai jellegű, így semmi keresnivalója a bizottság előtt. Mit képzelnek ezek arrafelé, majd éppen a legfőbb ügyész legitimálja az ócska kampányukat? Mindenki hülye, csak ő helikopter?
Meg még néhányan.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:10

Nagy levegőt!

Közeleg a fűtési szezon vége, most már nincs mit tenni. Új, várbéli rezidenciájáról az alant gomolygó szmogfelhőre tekintve Orbán Viktor is elengedte ezt a légszennyezéses balhét. Végtére égesse mindenki a megmaradt PET-palackokat, rongyokat, bútorlapokat, lakkot, festéket és mindent, ami akad: ez a tél már az ördögé.
A minap a Nemzeti Népegészségügyi Központ is elengedte, hogy – amiként tavaly október óta szinte naponta – tételesen felsorolja az egészségtelen vagy veszélyes  levegőjű településeket. Friss, helytakarékos megfogalmazásuk szerint most már Ajka és Esztergom kivételével mindenütt egészségtelen a lélegzés. A legsúlyosabb a helyzet Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Szegeden, ahol - az orvosi meghatározás szerint - a levegő már mindenkiben komoly egészségügyi kárt okozhat. Mint például: köhögés, nehézlégzés, véralvadékonyság és -rögösödés, asztma, légcső- és hörghurut, légúti görcs, szembántalmak, émelygés, hányinger, mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar, sztrók, csökkenő munkaképesség, terhesek esetében a magzat agykárosodása, koraszülés, hosszú távon pedig érelmeszesedés, tüdőrák, élettartam-csökkenés és halál.
A Fidesz-kormány tudja is a dolgát. Kérdésre bármely kommunikációs robotjuk felrecsegi évek óta alig változó győzelmi jelentésüket megannyi programról, intézkedésről, akcióról és projektről. (Orbán Viktorék leglelkesebb híve az ellenőrzésükre hivatott Állami Számvevőszék.) Ezekben kevéssé összpontosítanak a hulladékból vagy a kipufogókból felgomolygó füstök megfékezésére. Ellenben rendre kiemelt hangsúlyt kap, hogy a rossz levegőt külföldről fújják át hozzánk (tudjukkik).
Ellenben a környezetvédők javaslatai is kevéssé értelmezhetők. Szerintük ugyanis most azonnal költöztessünk át mindenkit EU-kompatibilis passzívházakba. Ennek több tízezermilliárdos költsége csak összekaparható innen-onnan.
Egyelőre tehát a legészszerűbb megoldásnak egy búvár- vagy űrruha beszerzése látszik. Ennek híján pedig egy jó nagy, legalább tavaszig kitartó őszi levegővétel.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:11