Gyorsan, valami ütőset!

Akár ironizálhatnék is azon, hogy egy magát kereszténydemokratának nevező miniszterelnök láthatóan nincs tisztában a jézusi mondással: „Szegények mindig lesznek veletek”. Ehhez képest Orbán Viktor a 21. évértékelőjén azt mondta lelkes hallgatóságának (nekik mondjuk bármit mondhatott volna, ugyanúgy lelkesedtek volna érte; számomra mindig megdöbbentő, ha azt látom: egy politikusért rajonganak csillogó szemmel, az illető ajkán csüngve magukat amúgy öntudatos választónak gondoló, felnőtt emberek, de ez legyen az én bajom), hogy a célja a szegénység teljes felszámolása Magyarországon. Könnyen beláthatja bárki, hogy ez lehetetlen, nálunk sokkal jobban szervezett, gazdagabb országokban is vannak szegények, vannak hajléktalanok – legfeljebb kevesebbet zaklatják őket az utcán, mint idehaza.
De nem csak kampányidőszak van, a Fidesz el is számolta magát a túlóratörvénnyel: a Medián felmérését a félmillió elveszített szavazóról még ott is komolyan veszik, hiába tagadják egyébként. Szóval nagyot, látványosat kellett bejelenteni. Az intézkedéscsomagot lapunkban is többen elemezték többféle szemszögből, én röviden csak a középiskolásoknak kínált kétszer kéthetes nyelvtanfolyamra térnék ki, mert ez mutatja a legjobban azt a valószínű kapkodást, amivel a jól hangzó ígéretgyűjteményt összerakták. Élő ember meg nem tudja mondani jelenleg, hogy fog működni, hova mehetnek majd, milyen nyelvterületre, milyen külföldi nyelviskolákkal kötnek majd megállapodást. (Ráadásul bárki, aki valaha tanult idegen nyelvet, tudhatja, hogy egy ilyen nyelvtanfolyamnak csak akkor van értelme, ha a diák egy már megszerzett, viszonylag széles alapszókincset használhat az idegen nyelvi környezetben. A hazai nyelvtanulás problémáinak megoldásáról pedig eközben szó sem esett.) 
De most be kellett jelenteni pár blikkfangos dolgot, mert a Fidesz úgy érezte, kicsúszott a kezéből a kezdeményezés. Emellett meg kellett szabni az irányt az ellenzék diszkreditálásához is az EP-kampányban. „Vörös-náci koalícióról” azért még nem beszéltek eddig fideszes politikusok sem. Biztosak lehetünk benne, hogy mostantól ez a szókapcsolat állandó eleme lesz minden megszólalásuknak.
Végül: mindig is utáltam az „Orbán Viktor fél a néptől!”, „A hatalom fél a néptől!” színvonalú politikai megállapításokat, de azért tényleg megdöbbentő volt látni azt az igyekezetet, amely pénzt (a miénket természetesen), energiát, emberi erőt nem spórolva próbálta a lehetséges legkisebb zavaró tényezőt is (értsd: maroknyi, senkire veszélyt nem jelentő ellentüntető, esetleg egy-két O1G transzparens magasba emelése) kiiktatni a miniszterelnök vagy a Fidesz vezetőinek látóteréből. Így még a (ki)válogatott híveknek is több száz méteres kerülőket kellett tenniük, többlépcsős beléptetésen kényszerültek átesni. Kíváncsi lettem volna, hogy az ő fejükben mindez hogyan csapódott le. A szerintük mindenki által imádott népvezért miért kell ilyen erősen  védeni?
2019.02.12 09:10
Frissítve: 2019.02.12 09:14

Kominform újratöltve

Erősen kifogásolom Magyarország támadásait és alaptalan összeesküvés-elméleteit Juncker elnök ellen. A brüsszeli döntéseket, a bevándorlásról szólóakat is, közösen hozza az uniós tagországokat tömörítő tanács és az Európai Parlament, s mindkettőben ott vannak Magyarország képviselői is – mondta Joseph Daul, a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppárt elnöke a magyar kormány legújabb, ezúttal Soros Györgyre és Jean-Claude Junckerre kihegyezett kampányáról. 
Ami Daul szerint rágalmazó, hazug és félrevezető propaganda - ezen állításaival alighanem elérte, hogy majdan Soros György mellé kerüljön a következő  plakátkampányban -, az a magyar kormány szerint tájékoztató akció. Merthogy Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint „Magyarország ellen nyolc éve folyik dezinformációs kampány”, s a hagyományos médiában teljesen más képet adnak az országról, mint ami a valóság.
Ami önmagában igaz is, elég belenézni a köztévé bármelyik hírműsorába, vagy beleolvasni a kormányhű sajtóba, de Kovács éppen a másik oldalra gondolt mint hazug kampánymédiára, mely doszt az uniós választásokra koncentrál. De a kormánypártok az EP-szavazás kampányához sorolták a rabszolgatörvény elleni tüntetéseket vagy éppen az ellenzéki pártok akcióit is.
Aki nincs velük, az ellenük van, pontosabban az ország ellen, s mindez permanens kampányban jelenik meg. A nemzetközi jelzések, bírálatok mind-mind egy magyarellenes világösszeesküvés, a Soros-kampány részei, ahogyan a hazai korrupcióra rávilágító, a számonkérést hiányoló megnyilvánulások is. Teljesen érthető tehát, hogy a kormány az ország érdekében védekezik, s a defenzíva része a tájékoztatás. Ha kell, óriásplakáton, kolumnás hirdetésekben, tévéreklámokban, s biztos, ami biztos, a teljes kormánymédia is ezen kotta alapján dolgozik. 
Persze hazudoznak szakmányban, ezt a Birnbaum-interjú óta kvázi el is ismerték; mondhatni, permanens kampányban él az ország 2010 óta, mintha új életre kelt volna a Kominform, csak Zsdanov elvtárs útmutatása alapján immár nem Révai, hanem Habony és Rogán elvtárs tájékoztat, s nem a láncos kutya Titó Jugoszláviája, hanem Soros és Brüsszel az ellenség. Mely teljes fegyverarzenálját beveti Magyarország ellen, még a miniszterelnök családját sem kímélik, hiszen csak így fordulhat elő, hogy az Orbán-vő közvilágítás-javító projektjeit is kifogásolják. És van pofájuk Brüsszelbe hívni a legfőbb ügyészt, hogy az EP költségvetési ellenőrző bizottsága előtt számoljon be az Európai Csalás Elleni Hivatal által vizsgált ügyekről. 
Még szerencse, hogy Polt Péter nemcsak idehaza szelektál biztos kézzel a különféle feljelentések között, s utasítja el hideg fejjel az ellenzék kampány-lázálmaiban született, mondvacsinált ügyeket, de Brüsszel esetében is átlátja, hogy a vizsgálat nem szakmai, hanem politikai jellegű, így semmi keresnivalója a bizottság előtt. Mit képzelnek ezek arrafelé, majd éppen a legfőbb ügyész legitimálja az ócska kampányukat? Mindenki hülye, csak ő helikopter?
Meg még néhányan.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:10

Nagy levegőt!

Közeleg a fűtési szezon vége, most már nincs mit tenni. Új, várbéli rezidenciájáról az alant gomolygó szmogfelhőre tekintve Orbán Viktor is elengedte ezt a légszennyezéses balhét. Végtére égesse mindenki a megmaradt PET-palackokat, rongyokat, bútorlapokat, lakkot, festéket és mindent, ami akad: ez a tél már az ördögé.
A minap a Nemzeti Népegészségügyi Központ is elengedte, hogy – amiként tavaly október óta szinte naponta – tételesen felsorolja az egészségtelen vagy veszélyes  levegőjű településeket. Friss, helytakarékos megfogalmazásuk szerint most már Ajka és Esztergom kivételével mindenütt egészségtelen a lélegzés. A legsúlyosabb a helyzet Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Putnokon és Szegeden, ahol - az orvosi meghatározás szerint - a levegő már mindenkiben komoly egészségügyi kárt okozhat. Mint például: köhögés, nehézlégzés, véralvadékonyság és -rögösödés, asztma, légcső- és hörghurut, légúti görcs, szembántalmak, émelygés, hányinger, mellkasi fájdalmak, szívritmuszavar, sztrók, csökkenő munkaképesség, terhesek esetében a magzat agykárosodása, koraszülés, hosszú távon pedig érelmeszesedés, tüdőrák, élettartam-csökkenés és halál.
A Fidesz-kormány tudja is a dolgát. Kérdésre bármely kommunikációs robotjuk felrecsegi évek óta alig változó győzelmi jelentésüket megannyi programról, intézkedésről, akcióról és projektről. (Orbán Viktorék leglelkesebb híve az ellenőrzésükre hivatott Állami Számvevőszék.) Ezekben kevéssé összpontosítanak a hulladékból vagy a kipufogókból felgomolygó füstök megfékezésére. Ellenben rendre kiemelt hangsúlyt kap, hogy a rossz levegőt külföldről fújják át hozzánk (tudjukkik).
Ellenben a környezetvédők javaslatai is kevéssé értelmezhetők. Szerintük ugyanis most azonnal költöztessünk át mindenkit EU-kompatibilis passzívházakba. Ennek több tízezermilliárdos költsége csak összekaparható innen-onnan.
Egyelőre tehát a legészszerűbb megoldásnak egy búvár- vagy űrruha beszerzése látszik. Ennek híján pedig egy jó nagy, legalább tavaszig kitartó őszi levegővétel.
2019.02.21 09:00
Frissítve: 2019.02.21 09:11