Iskolaszünetet rendeltek el az influenzajárvány miatt Szerbiában

Publikálás dátuma
2019.02.15. 09:26

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A diákoknak legközelebb február 25-én kell beülniük az iskolapadba.
Egyhetes iskolaszünetet rendelt el a szerb kormány a jövő hétfőtől általános és középiskolákban, hogy ezzel akadályozza meg, vagy legalább lassítsa az influenza terjedését az országban. A dél-szerbiai iskolákban egy héttel hosszabbították meg a téli szünetet, míg a Vajdaságban rendkívüli szünetet rendeltek el. A diákoknak legközelebb február 25-én kell beülniük az iskolapadba. A javaslatot az egészségügyi minisztérium terjesztette a kormány elé, mert az idei influenzajárvány során az idén eddig több mint százezren betegedtek meg, és 29-en bele is haltak a betegségbe. A tárca szerint most tetőzik a járvány, és a leggyakrabban éppen a gyerekek betegednek meg. Az országos közegészségügyi intézet jelentése szerint az idén eddig 104 687 beteget regisztráltak.
Szerző
Témák
influenza Szerbia

Megszólalt az Angliában eltiltott magyar orvos

Publikálás dátuma
2019.02.15. 09:12

Fotó: Google Street View
Azt mondta, nem igaz, hogy hiányos angol nyelvtudása okozta a hibát. Szavai szerint olyan anyag került a műtőbe, aminek nem lett volna szabad ott lennie.
Nemrég a Daily Mail nevű brit bulvárlap arról számolt be, hogy hiányos angol nyelvtudása miatt követett el csaknem végzetes hibát egy magyar orvos. A cikk szerint a férfinak egy kisfiút kellett megműtenie végbélprobléma miatt még 2009-ben a Royal Manchester Children’s Hospitalben. A beavatkozás során fenolinjekciót is használtak, ám a 3 százalékos hígítású helyett a gyerek a 80-ast kapta. A hiba miatt 30 alkalommal kellett korrekciós beavatkozásokat végezni, és a lap szerint az orvos gyenge nyelvtudása eredményezte a bajt. A magyar orvos most a Blikknek azt mondta: valójában azért történt baj, mert egy olyan anyag került a műtőbe, aminek nem lett volna szabad ott lennie.
„A fenolinjekció csomagolásán nem volt feltüntetve, hogy milyen koncentrációjú, így kaphatta meg a gyermek a jóval erősebb készítményt. Elismerem, ha intravénásan kerül be a fiú szervezetébe, halált is okozhatott volna, de nem így történt. Tudtommal viszont nem volt szükség 30 műtétre az eset után”

– tette hozzá.

A férfit később felelősségre vonták, 3 évvel elmúltával 3 hónapra felfüggesztették.
„Nem igaz, amit a brit lap állított, miszerint emiatt csak felügyelet mellett dolgozhattam. Két éve nyugdíjba vonultam, de szívesen visszamennék a kórházba dolgozni”

– hangsúlyozta.

Ez viszont – úgy tűnik – egyelőre biztos nem sikerülhet, ugyanis a magyar orvost a közelmúltban meghallgatta egy testület, mégpedig az orvosokra érkező panaszokat kivizsgáló Medical Practitioners Tribunal Service. A Daily Mail szerint arra voltak kíváncsiak, a gyógyító tud-e annyira angolul, hogy gyógyíthasson, és a cikk szerint az derült ki, hogy a testület véleménye szerint nem.
Szerző

Theresa May újabb Brexit-veresége

Publikálás dátuma
2019.02.14. 19:55

Fotó: Jessiva Taylor / AFP
A brit miniszterelnök újabb jelentős vereséget könyvelhetett el a parlament alsóházában, nem is az elsőt a Brexit folyamatában. A képviselők 45 szavazatos többséggel vetették el egy – különben kevésbé lényeges – javaslatát.
Ez egyúttal azt is jelenti, hogy továbbra sem sikerült maga mellé állítani pártja, a konzervatívok keményvonalasait. Az már csak hab a tortán, hogy az ellenzéki Munkáspárt vezére, Jeremy Corbyn azonnal azt követelte, Theresa May haladéktalanul álljon elő terveivel, mit szándékozik ebben a helyzetben tenni. A kormányfő azonban a jelek szerint ezt nem tudja.  A londoni alsóházban egész nap vitáztak arról, miképpen távozzon Nagy-Britannia – lehetőleg az előre tervezett március 29-én – az Európai Unióból. A Brexit radikális híveit tömörítő csoport tagjai most a kormányfőnek azt az indítványát vetették el, mely szerint országa nem léphet ki a közösségből a folyamatot szabályozó és egy átmeneti időszakot beiktató egyezmény nélkül. A szavazásnak semmiféle jogilag kötelező erejű következménye nincs. A vitában azonban Steve Barclay Brexit-ügyi miniszter kijelentette, ha elvetik az indítványt, az "kellemetlen helyzetet" teremt a miniszterelnöknek, és megnehezítené a további tárgyalásokat. A vereség így nemcsak belpolitikai szempontból kínos Theresa May számára. Brüsszelben ebből azt láthatják, hogy saját pártjával sem bír, tehát olyan gyenge tárgyalópartner, akinek nem kell engedni. A miniszterelnök szerdán még arról beszélt, hogy kormánya nem feltétlenül akarja halasztani a távozást. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy szeretne „előnyös alkut” elérni, azaz rávenni Brüsszelt, hogy némiképp módosítsa a már megkötött kilépési egyezményt. Brüsszelben azt kifogásolják, hogy a britek lényegében semmit sem tettek eddig a patthelyzet feloldására. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren azt írta, London semmi újjal nem állt elő. Michel Barnier, uniós főtárgyaló pedig úgy fogalmazott: a jelenlegi megbeszélések a britekkel még csak „nem is nevezhetők tárgyalásnak”. Az unióban úgy látják, May az időt húzza. A tegnapi londoni szavazás tükrében ez teljesen érthető, de nem segít a kormányfőnek, hogy valamiképpen megoldja a megoldhatatlant.
Témák
Brexit