Százezrek vonultak utcára Barcelonában

Publikálás dátuma
2019.02.17. 13:43

Fotó: LLUIS GENE / AFP
A demonstrálók a katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők elleni per miatt tiltakoztak.
Nagyjából 200 ezer ember vett részt szombaton Barcelonában azon a felvonuláson, mellyel a katalán függetlenségi politikusok és civil szervezeti vezetők ellen indult eljárás miatt tiltakoztak – írja a BBC. A tüntetők egyebek mellett „szabadságot a politikai foglyoknak” és „az önrendelkezés nem bűncselekmény” feliratú táblákat tartottak a magasba.
FOTÓ: AFP / LLUIS GENE
A bírósági tárgyalások ezen a héten kezdődtek. Oriol Junqueras, Katalónia volt elnökhelyettese – a tizenkét vádlott közül elsőként – csütörtökön tett vallomást. Azt mondta: a nézőpontjából semmi, amit tettek nem bűncselekmény. Meggyőződése szerint egy politikai per részese, amelyben elvei miatt áll bíróság előtt, nem pedig tettei miatt. Saját magát pedig „politikai fogolynak” nevezte, több mint 15 hónapja tartó előzetes letartóztatása miatt.
A bírósági eljárás a 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult.
FOTÓ: AFP / LLUIS GENE
FOTÓ: AFP / LLUIS GENE
Szerző
Frissítve: 2019.02.17. 13:44

Nem közvetítették Iránban a Bayern meccsét, mert rövidnadrágos nő volt a játékvezető

Publikálás dátuma
2019.02.17. 13:15
Bibiana Steinhaus
Fotó: STEFAN PUCHNER / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE / AFP
Törölték a műsorról a pénteki Bundesliga-összecsapást.
Helyi médiabeszámolók szerint azért nem közvetítették az iráni állami televízióban a Bayern Müchen és az Augsburg pénteki meccsét, mert egy nő, Bibiana Steinhaus volt a játékvezető, aki a pályán egy rövidnadrágot viselt – írja a Deutsche Welle. Iránban szigorúan szabályozzák, hogy mit viselhetnek a nők a képernyőn.
Szerző

"Katasztrofális" következményei lennének a megállapodás nélküli Brexitnek az Airbus számára

Publikálás dátuma
2019.02.17. 12:48
Illusztráció
Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Katherine Bennett a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában egyenes utalást tett arra, hogy az Airbus átgondolná jövőbeni nagy-britanniai beruházásait, ha nem lép életbe a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás.
Bennett, aki az Airbus nagy-britanniai részlegének vezetője, a BBC-műsorban kijelentette: megállapodás nélküli Brexit esetén kezelhetetlen helyzet állna elő, és ennek "abszolút katasztrofális" következményei lennének az Airbus számára. Hozzátette: rendezetlen kilépés esetén a cégnek "nehéz döntéseket" kellene meghoznia, mindenekelőtt komolyan át kellene tekintenie jövőbeni beruházásainak terveit. Az Airbus alelnöke elmondta: a cég már eddig több tízmillió eurót költött arra, hogy felkészüljön a megállapodás nélküli Brexitre, egyebek mellett részegységek készletezésével. Arra a kérdésre, hogy az Airbus hova telepítené át nagy-britanniai munkahelyeit megállapodás nélküli Brexit esetén, a cég alelnöke kitérően csak annyit válaszolt, hogy az Airbusnak világszerte vannak érdekeltségei, Európa több más országán kívül például Kínában és az Egyesült Államokban is. Néhány napon belül ez a második figyelmeztetés az Airbus vezetése részéről a szabályozatlan kilépés lehetséges következményeire. Tom Enders, az Airbus vezérigazgatója a londoni alsóház képviselőihez és a brit kormányhoz intézett, komoly feltűnést keltő minapi videóüzenetében kijelentette: tévedés az a Brexit-pártiak által hangoztatott "őrültség", hogy az Airbus úgysem tud kivonulni a brit gazdaságból, mert hatalmas üzemei vannak ott. Enders szerint sok más olyan ország van, amely "boldogan gyártana" például szárnyakat az Airbus repülőgépekhez. Az Airbus a walesi Broughtonban, legnagyobb brit üzemében gyártja összes modelljének szárnyait. A gyár évente ezer repülőgépszárnyat állít elő az A320-as, az A330-as, az A350-es és az A380-as típuscsaládok számára. Az Airbus közvetlenül 14 ezer, közvetve további 110 ezer alkalmazottat foglalkoztat Nagy-Britanniában. 

Összeomlás és megaláztatás: egyre távolabb az uniós Brexit-megállapodás

Rövid ideig tartott Theresa May brit miniszterelnök január 29-ikei fellélegzése, amikor esetleg úgy érezhette, hogy alapvető tárgyalási pozíciójának parlamenti jóváhagyásával könnyebb lett a helyzete brüsszeli partnereivel szemben - Valentin-nap estéjére megint minden összeomlott. A kormányfő az elmúlt két hétben sem az unió vezetésével, sem Belfastban a Demokratikus Unionista Párttal, sem pedig Dublinban Leo Varadkar ír kormányfővel nem ért el áttörést a megállapodás legkritikusabb kérdésében, az ír-északír határ ügyének rendezésében. Ezért újabb felhatalmazásért visszatért a londoni alsóházba. Indítványa, amely elfogadás esetén sem bírt volna jogerővel, arra lehetett volna jó, hogy Brüsszel érezze, a kormányfő élvezi a parlament bizalmát a megbeszélések irányát illetően. Ha a szavazás jelképes jelentőségű volt is, annak elvesztése komoly csapás Theresa Mayre hazai és nemzetközi presztízse szempontjából egyaránt. A stratégiát 45 fős többséggel utasította el a ház. A Konzervatív Párton belül szoros egységet képező ötven fős Európai Kutatócsoport, Jacob Rees-Mogg euroszkeptikus politikus vezetésével testületileg tartózkodott a szavazástól. Ők arra hivatkoztak, hogy a tárgyalási pozíció nem tartalmazza a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét. További 17 tory azért nem haladt át sem az “igen”, sem a “nem” előcsarnokon, mert a kormány nem vállalta fel nyíltan a kilépés elhalasztását. Öt konzervatív honatya szavazott nemmel az ellenzékkel együtt. A következő kritikus naptári bejegyzés február 27-e, amikorra a miniszterelnöknő újabb szavazást tűzött ki, természetesen abban a reményben, hogy addigra engedményeket csikar ki a vonakodó brüsszeliektől. Ha ez meghiúsulna, munkáspárti és konzervatív vezetők is nyomást gyakorolnának Mayre, hogy döntsön a megállapodás nélküli kilépés vagy annak elhalasztása között, ne húzza az időt az utolsó lehetséges pillanatig.    A BBC péntek reggeli jelentése szerint Andrea Leadsom, az alsóház konzervatív vezetője “megtorpanásnak és nem katasztrófának” minősítette a csütörtök este történteket. Kijelentette: May folytatja erőfeszítéseit, hogy elérje azokat a változtatásokat, melyek alapján a parlament támogatni tudja a megállapodást. Az előrehaladás reményében - várhatóan hétfőn - Steve Barclay Brexit-ügyi miniszter, majd maga a kormányfő is Brüsszelbe látogat. 
Témák
Brexit airbus
Frissítve: 2019.02.17. 13:49