Egyik fő szövetségeséhez utazik Orbán Viktor

Publikálás dátuma
2019.02.18. 07:44
MTI Fotó: Mohai Balázs
A visegrádi országok (V4) és Izrael csúcstalálkozójára Jeruzsálembe utazik hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t.
A magyar delegációban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vesz. Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Izrael vezetőinek megbeszélését a jeruzsálemi King David szállodában tartják, ahol a tárgyalások után közös sajtótájékoztatót is terveznek. A csúcstalálkozót megelőzően kétoldalú egyeztetést folytat egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő - közölte Havasi Bertalan.
Szerző

Az ellenzéki szavazók szerint szükség van a decemberihez hasonló parlamenti akciókra

Publikálás dátuma
2019.02.18. 07:29

Fotó: Molnár Ádám
Az IDEA Intézet felmérése alapján úgy látják az ellenzéki szavazók, pártjaiknak a decemberi botrányok után is részt kell venniük az Országgyűlés munkájában.
Az IDEA Intézet 2019. január 26. és 28. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján az ellenzéket támogató választók többsége szerint a „rabszolgatörvény” elfogadását követően is részt kell vennie az ellenzéknek a parlamenti munkában - közölte a 24.hu. A felmérés a decemberben megerősödő, majd januárra némileg megkopó tiltakozási hullámot követően készült. Mégis a számokból egyértelműen látszik, hogy a túlóratörvény elfogadása után új szakaszába léphet az ellenzéki munka a parlamentben.
Az ellenzéki szavazók többsége abban is egységes, hogy megítélésük szerint a tavaly decemberi megmozdulásokhoz hasonló akciókkal érhető el politikai változás Magyarországon.

Az IDEA Intézet felmérése alapján az ellenzéki pártok támogatói leginkább azért szorgalmazzák a parlamenti politizálást, mert szerintük a pártok arra kaptak felhatalmazást a választáson, hogy az Országházban is képviseljék szavazóikat. A Jobbik támogatóinak 36 százaléka, az MSZP-szavazók 33 százaléka, a Demokratikus Koalíció szimpatizánsainak 45 százaléka, az LMP támogatóinak 44 százaléka fogalmazta meg ezt a véleményt. A Fidesz-KDNP támogatóinál ez a szám még magasabb, a megkérdezettek 59 százaléka ért egyet ezzel az állásponttal. 
Az ellenzéket támogató szavazók között is sokan vannak azonban, akik úgy látják, már nem lehet érdemi munkát folytatni a törvényhozásban.  
Az ellenzéki pártok támogatói abban is egyetértenek, hogy a „rabszolgatörvény” elfogadását követő megmozdulásokhoz hasonló akciókra lenne szükség, ha politikai változást kíván elérni az ellenzék.

A Jobbik szavazóinak 60 százaléka, az MSZP támogatóinak 70 százaléka, a DK szavazóinak 72 százaléka, az LMP szimpatizánsainak 61 százaléka, míg a Momentum támogatóinak 65 százaléka ért egyet ezzel az állítással. A kormánypártot támogató válaszadók mindössze 14 százaléka van hasonló állásponton.  
Szerző

Három új képviselő is esküt tesz ma a parlamentben

Publikálás dátuma
2019.02.18. 07:06

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az ellenzék pedig összehangolt akcióval készül az Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napjára.
A házelnök napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd három új képviselő teheti le esküjét. A kormánypárti padsorokban Hollik István (KDNP) kormányszóvivő kerül a decemberben elhunyt Hirt Ferenc (Fidesz) helyére, míg a Jobbik frakciójából távozó Staudt Gábor és Szávay István helyére Csányi Tamás és Bencsik János érkezik.
Ennél sokkal izgalmasabbnak ígérkezik, hogy - amint azt lapunk elsőként megírta -, az ellenzéki frakciók látványos akcióval készülnek az ülésnapra. Pénteken is egyeztettek erről, de részleteket egyik pártnál sem akartak elárulni. Azonban mivel a nyitóülésen minden bizonnyal Orbán Viktor is részt vesz majd, így várhatóan ő lesz az egyik „alanya” a performansznak.