Orbán: nem a nemzet, hanem a hatalom beteg

Publikálás dátuma
2019.02.18. 17:00

A jelenlegi válság oka az emberi gyarlóság, a pénzéhség, a mértéktelenség.
Nem az ország, hanem a hatalom beteg – vélte Orbán Viktor. A pártelnök a fideszes budai kerületek Dísz téri rendezvényén szónokolt. Azt mondta, az országot a hatalmon lévő politikusok sodorták bajba. Szerinte most két komoly veszély fenyeget: az, hogy elértéktelenednek a fizetések, és hogy 250 ezer ember veszítheti el a munkáját.
Orbán, a kommunizmus hazug világáról és 1956 tanulságairól is beszélt, a nagygyűlésen egy legyengített ország vízióját vetítette néhány ezres hallgatósága elé. Megismételte, hogy a jelenlegi válság oka az emberi gyarlóság, a pénzéhség, a mértéktelenség.
A politikus szerint az országot az juttatta a jelenlegi helyzetbe, hogy bizonyos emberek loptak, csaltak, hazudtak, és adatokat hamisítottak meg.
Tanulságként pedig azt vonta le, hogy vissza kell térni az őszinteség és a törvénytartás ösvényére.
Kijelentette, Magyarország ma legyengített állapotban van, de nem mindig volt ez így. Csakhogy „ez a kormány képtelen a válság elhárítására” – vonta le a tanulságot Orbán, aki szerint nemcsak bizalmi, hanem vezetési válság is van Magyarországon. A válságot le kell győzni, ehhez azonban új gazdaságra, új politikára van szükség, és legfőképpen új kormányra, amelyiknek az a fő feladata, hogy felszabadítsa az emberek energiáit.
A pártelnök szerint a válság leküzdéséhez arra van szükség, hogy akárcsak 1956-ban, most is kiengedjék a polgárok a palackból a magyar szabadság szellemét. A Fidesz vezetője azt is leszögezte, hogy az embereket nem lehet átalakítani, nem létezik a „homo sovieticus”.
Népszava 2008. október 24.
Frissítve: 2019.02.18. 17:03