A szakszervezet akadályozta meg a sztrájkot az autóipari cégnél

Publikálás dátuma
2019.02.22. 14:37

Sokan a munkabeszüntetés eszközéhez akartak nyúlni a Denso székesfehérvári üzemében.
A Liga helyi képviseleténél azt állítják, hogy pattanásig feszült helyzet alakult ki az elmúlt hetekben Székesfehérvár legnagyobb munkáltatója és adófizetője, a Denso üzemében, ahol a szakszervezetnek kellett lecsendesítenie az embereket, hogy elkerüljék a sztrájkfenyegetést – írja a napi.hu. A LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezetének (LIMÉSZ) helyi csoportja tavaly július 2-án alakult meg. Idén január elsején az érdekképviselet már 613 főnyi munkaviszonnyal rendelkező tagot tudott igazolni a munkáltatónál, ezzel pedig meghaladta a 10 százalékos limitet, ami jogosulttá tette kollektív szerződés megkötésére. Év eleje óta a létszám tovább bővült: januárban a dolgozók hetente ötvenesével léptek be, mostanra a szervezetnek közel 1100 tagja van - részletezte a portálnak Bognár Ferenc elnök. Szerinte a „szédületes növekedés” oka az, hogy a 2008-ban kitört válság elhúzódása miatt a gyárban évek óta elmaradtak az érdemi bérfejlesztések, a január végi Audi-sztrájk pedig felbátorította az embereket. Szavai szerint az ősszel kezdődő bértárgyalás során többször is egyeztettek a munkáltatóval, a LIMÉSZ átlagosan 20,2 százalékos bérfejlesztési javaslatot tett le az asztalra. Kezdetben nyitottságot, majd bezárkózást tapasztaltak, végül a munkaadó novemberben egyoldalúan átlagosan 5,5 százaléknak megfelelő bérkorrekciót rendelt el január 1-től. Az emelés korántsem hozott elégedettséget, és a szakszervezet többször próbálta elérni a tárgyalások megkezdését, amitől a vállalat elzárkózott. A Denso végül engedett, így elindulhatott a 2019-es bértárgyalás. A munkáltató javaslatára a szakszervezet elfogadta, hogy a bérmegállapodások tekintetében is térjenek át a Nyugat-Európában alkalmazott üzleti évre, ahol az évforduló áprilisban van. Ezután a két fél számai közeledni kezdtek egymáshoz. Bognár szerint a tárgyalási korrektség mellett a munkáltató részéről kiszivárogtak a részeredmények, amelyet az emberek jelentős része még mindig nem akart elhinni: azt gondolták, hogy emögött valami „tárgyalástechnikai trükk” lehet, ezért sokan azonnal a sztrájk eszközéhez kívántak nyúlni. Itt volt az a pont, amikor a szakszervezet „felelősségérzete” megnyilvánult az ügy iránt: „folyamatosan hűtöttük az embereket és arra kértük őket, hogy türelemmel viseltessenek a bejelentés időszakáig”, továbbá higgyék el, hogy mindenki számára vállalható megállapodás kapujában vagyunk – fogalmazott Bognár. A portál szerint a gyár japán menedzsmentje végül felismerte, hogy mindenképp el kell kerülnie a munkabeszüntetést és lépnie kell a befektetői bizalom megőrzéséhez, hiszen a társaságot a tokiói tőzsdén jegyzik. Szerdán végül aláírták a megállapodást, amely a munkáltatói adat szerint átlagosan 14,7 százalékos bérfejlesztést tartalmaz.
Szerző

Mészáros fia ült be az egykori Simicska-cégbe

Publikálás dátuma
2019.02.22. 12:51

Fotó: Google Street View
Nem vesz részt az operatív irányításban a volt felcsúti polgármester.
Az egykori Simicska-birodalom több cége is Mészáros Lőrinc közelébe került a tavalyi év során. Egy céggel kapcsolatban azonban úgy döntött a felcsúti milliárdos, hogy saját nevére veszi. A Mezort Zrt.-t nézte ki magának, az operatív irányításban azonban nem kíván részt venni – írja az mfor.hu.
A portál szerint 2018. december 7-én került bejegyzésre egyedüli tulajdonosként a volt felcsúti polgármester, és az Opten adatai szerint 12 nappal később az igazgatóságba is új tagokat delegált. Mészáros maga helyett a fiát, ifjabb Mészáros Lőrincet ültette be az igazgatóságba. A cikkben szerepel, hogy rajta kívül december 19-étől lett igazgatósági tag a cégben Csák Gyula, aki 2016 óta a Mészáros érdekeltségi körébe tartozó Murátó Zrt. vezérigazgatója, tavaly október óta pedig a Talentis Agro Zrt. igazgatósági tagja is. Az ifjabb Mészáros és Csák mellett Konczné Kondás Tünde is az igazgatóság tagja lett. Ő a jelenleg is fideszes országgyűlési képviselő Koncz Ferenc felesége és nem ez az első Mészáros-cég, melynek vezetésében szerepet kap. Tavaly szeptember végén lett a 2rule mezeket gyártó Magyar Sportmárka Zrt. felügyelő bizottságának a tagja, áprilistól a Talentis Consulting Zrt. vezetőségének tagja Mészáros Beatrix és Tima János mellett. Májusban a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság igazgatósági tagja lett, októbertől pedig a Talentis Agro vezetőségében kapott szerepet.
Szerző

Csaknem 18 ezer lakás épült tavaly

Publikálás dátuma
2019.02.22. 11:46

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Ez 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 1 négyzetméterrel csökkent.
Tavaly 17 681 új lakás épült, 3292-vel, vagyis 22,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 36 719 volt, 3,4 százalékkal kevesebb, mint 2017-ben – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A tavalyi negyedik negyedévben 7463 lakás lett kész, kétszer annyi, mint a harmadik negyedévi 3701. Az új lakások közel felét Budapesten és Pest megyében vették használatba: 53 százalék családi házban, 38 százalék többlakásos épületben, 5,0 százalék pedig lakóparkban készült el. A kiadott engedélyek és bejelentések alapján az új lakások 54 százalékát a fővárosban és Pest megyében építenék fel. Az építendő lakások száma Budapesten 18 százalékkal csökkent, a megyei jogú városokban változatlan maradt, a többi városban 8 százalékkal, a községekben 10 százalékkal emelkedett. Az építtetők a projektek 42 százalékánál éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten 7,4 százalék, a kisebb települések felé haladva egyre magasabb, a községekben elérte a 80 százalékot – közölte a KSH. A természetes személyek által épített lakások aránya 51-ről 46 százalékra csökkent, míg a vállalkozások által építetteké 49-ről 53 százalékra nőtt 2017-hez képest. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 1 négyzetméterrel 99 négyzetméterre csökkent az előző évhez képest. 
Szerző
Témák
KSH lakások