Előfizetés

Venezueláról tárgyal Kolumbiában az amerikai alelnök

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.02.24. 19:20

Fotó: Elyxandro Cegarra/Nur Photo / AFP
Mike Pence amerikai alelnök hétfőn Kolumbiába utazik, hogy ott több mint egy tucat, többségében konzervatív irányzatú latin-amerikai, illetve karibi állam külügyminiszterével folytasson válságtanácskozást a Venezuelában előállt helyzetről.
Lesz miről beszélni: a hétvégén a Cucuta nevű kolumbiai határtelepülés közelében található hídnál a venezuelai nemzeti gárda könnygázzal támadt a tömegre. Erőszak robbant ki Venezuela és Brazília határán is. Az összetűzésekben négy ember meghalt, mintegy háromszázan pedig megsebesültek. Az éhezéssel és gyógyszerhiánnyal sújtott Venezuelába szánt segélyszállítmányokat továbbra sem engedi az országba Nicolas Maduro elnök.  Juan Guaidó, a parlament ellenzéki vezetője, aki átmeneti államfőnek nyilvánította magát, arra hivatkozva, hogy Maduro törvénytelenül bitorolja a hatalmat, Ivan Duque kolumbiai államfő társaságában a határátkelő kolumbiai oldalához ment, és ott a Simon Bolivar hídnál kijelentette: a caracasi rezsim véres cselekményei nyomán az Egyesült Államoknak most már „minden lehetőséget mérlegelnie kell” a venezuelai demokrácia helyreállítása érdekében.  Washingtonban korábban többször utaltak burkoltan arra, hogy a helyzet elmérgesedése esetén akár amerikai katonai erőt is alkalmazhatnak Venezuelában, Maduro hatalomból való eltávolítása érdekében. Ezt most éppen Mike Pompeo külügyminiszter mondta a Fox tévétársaságnak. "Minden megoldás az asztalon van" - fogalmazott. Guaidó árulással vádolta azokat a venezuelai katonákat, akik még teljesítik Maduro parancsait, és nem engedik az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat átjuttatni a határon. Helyszíni médiaértesülések szerint a szóban forgó határtérségben mintegy hatvan venezuelai katona dezertált, többségükben alacsonyabb rangúak.    A kolumbiai elnök barbarizmusnak nevezte a venezuelai kormánycsapatok fellépését.  „A diktatúra a világ szemel láttára pecsételte meg saját erkölcsi és diplomáciai vereségét” - minősítette a történteket Duque, és nemzetközi választ sürgetett arra, hogy Venezuela nem engedi be a segélyszállítmányokat. Cucuta város raktáraiban mintegy 600 tonna, zömmel amerikai eredetű segélycsomagot halmoztak fel.      „Elfogyott a türelmem” - mondta vasárnap Maduro Caracasban, vörösinges támogatóinak nagygyűlésén, és 24 órát adott a kolumbiai diplomatáknak, hogy elhagyják Venezuelát.   

Agyonlőtték a férfit, aki megpróbált eltéríteni egy Dubajba tartó utasszállító gépet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.24. 18:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A bangladesi légitársaság egyik gépének személyzete észrevette, hogy a férfi gyanúsan viselkedik, magatartása arra utalt, hogy el akarja téríteni a gépet, ezért a kényszerleszállás mellett döntöttek.
Belehalt sérüléseibe az a 25 éves férfi, aki megpróbálta eltéríteni a Biman Bangladesh Airlines Dudajba tartó repülőgépét - írja a hvg.hu a bangladesi hadsereg tisztviselőinek közlésére hivatkozva. A gép 142 utassal a fedélzetén vasárnap hajtott cégre kényszerleszállást az Indiával szomszédos ázsiai országban.

A hírek szerint egy férfi kísérelt meg betörni a pilótafülkébe még a levegőben. A landolás után a rendőrség megpróbált tárgyalni a férfival, de mivel nem jutottak eredményre, a gépet a hadsereg különleges egységei megrohamozták, a férfit pedig meglőtték. A sérültet letartóztatták, ám később belehalt sérüléseibe. A hadsereg szerint a támadó bangladesi volt, egy pisztolyt találtak nála, semmi mást.

A rendőrség közölte, az utasok biztonságban elhagyták a gépet.

Brexit: március 12-éig sorsdöntő szavazás jön

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.02.24. 15:59

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
A kormánytagok fenyegetései közepette meghátrált a szerdára kitűzött fontos parlamenti erőpróbától Theresa May. Az unióból való brit kilépésről az érdemi szavazás újabb határideje: március 12.
A brit kormányfő vasárnap az Európai Unió és az Arab Liga Sarm-es-Sejk-ben rendezett csúcsértekezletére, Egyiptomba utazott, ahol kétoldalú beszélgetéseket is folytatott az unió vezetőivel. A közvélemény várakozását már előre lehűtve a Downing Street jelezte, nem vár áttörést a már csak alig több mint egy hónap múlva, március 29-én esedékes kiváláshoz vezető tárgyalásokban. A folytatódó brüsszeli egyeztetésekre, valamint a héten várható különböző módosítási javaslatokra hivatkozva May Egyiptomban bejelentette, a brüsszeli megegyezésről szóló, szerdára időzített szavazás elmarad. Meggyőződése viszont, hogy a határidő meghosszabbítása nem oldja meg a problémát. A kormányfő feltett szándéka, hogy március 12-ig elfogadható megállapodást terjesszen be az alsóház elé. A legalább fizikai állóképességéből mit sem vesztett Theresa May szombat este még a konzervatív párti aktivisták oxfordi összejövetelén tartott beszédet. Figyelmeztetett, milyen veszélyes lehet éppen a távozás előkészítésének végső szakaszában “célt téveszteni”, és cserben hagyni az unióból való kiválásra voksolt szavazópolgárokat. A szemmel láthatóan egyre inkább magára maradó tory vezetőre nehezedő nyomás növekedett a múlt héten, amikor három hangadó képviselője csatlakozott a Függetlenek - nyolc munkáspárti rebellis által létrehozott - frakciójához. A parlamenti aritmetikát tovább bonyolítva mindkét nagy párt frakciója, de különösen a Labour már a közeli jövőben további átülésekre számít.  Az unióból való távozás feltételeit tartalmazó egyezményről a múlt heti szünet után kedden folytatódik a parlamenti vita. A szűkkörű kabinet három tagja, David Gauke igazságügyi, Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi, valamint Greg Clark, az üzleti életért felelős miniszter előzetesen a Daily Mail napilap hasábjain jelezte: kész akár hivatali megbízásáról is lemondani, hogy támogathassa a parlamentet annak az indítványnak az elfogadásában, amely a kilépés késleltetését részesítené előnyben a megállapodás nélküli kilépéssel szemben. A megállapodás nélküli kilépés opciója a kormány tárgyalási stratégiájának fontos része, majdhogynem az EU-val szembeni egyetlen fegyvere. Eközben a Jacob Rees-Mogg vezette csökönyös euroszkeptikusok az ír határral kapcsolatos rendelkezések teljes eltávolítását követelik a megállapodásból, vagy legalábbis annak a lehetőségét kérik, hogy a londoni parlament befolyásolhassa, mikor érkezik el az ideje annak, hogy az ír sziget sajátos helyzete immár ne kösse Nagy-Britanniát az EU vámterületéhez. Az unió azonban egyelőre nem enged a kérdésben.