Sztárcsapatok otthonában a magyarok

Publikálás dátuma
2019.03.07. 11:00

Fotó: Guillaume Horcajuelo / MTI/EPA
A legjobb nyolc közé jutásért zajló párharcok első mérkőzéseivel csütörtökön folytatódik a labdarúgó Európa Liga.
A csoportkör decemberi zárásakor búcsúzó hazai bajnokcsapat, a MOL Vidi már nem, két magyar labdarúgó klubja ugyanakkor még versenyben van: a Szoboszlai Dominiket is foglalkoztató Red Bull Salzburg este kilenctől a Napoli (tv: Digi Sport 2), a Kádár Tamást soraiban tudó Dinamo Kijev pedig szintén 21 órától a Chelsea vendége lesz (tv: Digi Sport 1).
Ami pedig a további párharcokat illeti: az El-t 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is megnyerő – a selejtező 2. fordulójában az Újpestet búcsúztató – Sevilla 18.55-től a Slavia Prágát fogadja (tv: Digi Sport 3), míg a sorozat favoritjaként emlegetett Arsenal a Rennes vendége lesz (18.55, tv: Digi Sport 1). A további párosítások és tévéközvetítések: Zenit–Villarreal (18.55, tv: Digi Sport 2), Eintracht Frankfurt–Internazionale (18.55, tv: Sport 1), Dinamo Zágráb–Benfica 18.55, Valencia–FK Krasznodar (21.00, tv: Digi Sport 3).
A visszavágókat március 14-én rendezik.
Szerző

Kubatov Gábor: a hazai siker már kevés

Publikálás dátuma
2019.03.07. 09:30

Fotó: Csaba Biro / ImagineMedia
„Egy építkezési folyamat közepén járunk” – mondta lapunknak a Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor, aki szerint a hazai siker már kevés.
Az FTC klubelnöki tisztségét 2011 februárja óta betöltő, tavaly októberben további négy évre újraválasztott fideszes politikust kizárólag sportról kérdezhettük, a válaszokat írásban kaptuk meg.
A tavaszi idény első mérkőzései után a futballcsapat játékával és az eredményességgel sem volt megelégedve. Változott a véleménye? Akkor is úgy gondoltam és most is úgy vélem, hogy egy építkezési folyamat közepén járunk. Orosz Pál vezérigazgató, Hajnal Tamás sportmenedzser és Varga Sándor, aki Szerhij Rebrov menedzsere és legjobb ismerője is elmondta, hogy türelemre van szükség. A világ 50 legjobb edzője közé sorolt szakembert szerződtettünk, de még neki is idő kell, mire átadja a tudását annak a csapatnak, amelyet már ő épített. Nem szabad kapkodni. Persze, a klub elnökeként, azt gondolom, finoman jelezhetem, ha valami szerintem nem jól működik. A hétvégi 7-0-s győzelmet ugyan nem szabad túlértékelni, de az azért jól látható, hogy megfelelő irányban haladunk.
Thomas Dollt azért menesztették négy és fél év után, mert az európai kupákban vele sem sikerült előrelépni. Szerhij Rebrovnak mennyi ideje lesz? Thomas Doll az FTC történelmének egyik legsikeresebb edzője volt a hazai bajnokságban, háromszor nyert sorozatban Magyar Kupát, rekordelőnnyel lett bajnok, csak köszönettel tartozunk neki. Ugyanakkor, tudom ez furcsán hangzik, de a Fradinak ez kevés. Ezért is szerződtettünk egy ilyen magasan jegyzett edzőt. Rebrov célja, hozzánk hasonlóan a sikeres nemzetközi szereplés. Mi hittünk Thomasban, kapott lehetőséget, időt. Ez most is így lesz, türelmesen haladunk a kitűzött cél felé.
Mi hiányzik a magyar futballedzőkből ahhoz, hogy a nevük felmerülhessen a Ferencvárosnál? Mikor jöhet el Lipcsei Péter ideje? A magyar edzők is remek munkát végeznek, senkit sem szeretnék név szerint említeni, sőt mindenki tudja, hogy európai topcsapatoknál is dolgoznak honfitársaink. Ezzel együtt mi úgy gondoltuk, hogy egy nemzetközileg is magasan jegyzett szakemberrel több esélyünk van az európai sikerekre. Megjegyzem, Szerhij Rebrov stábjában ott van Gera Zoltán, a sportmenedzserünk Hajnal Tamás, míg Lipcsei Péterre egyelőre a nekünk rendkívül fontos kis Fradiban, a Soroksárban számítunk.
A nemzetközi szereplésük szinte minden évben biztos, a Ferencváros és a Vidi lehetőségeivel mások nem tudnak versenyezni. Jó a magyar labdarúgásnak, hogy a 12 csapatos ligából két klub kiemelkedik? Két évvel ezelőtt a Honvéd cáfolt rá erre, korábban pedig a Debrecen, tehát ezt nem lehet ilyen kategorikusan kijelenteni. De az Újpest Magyar Kupa elsősége is azt bizonyítja, hogy nem csak két klub versenyez egymással.
Mi hiányzik ahhoz, hogy a Ferencváros és a Vidi évről évre bejusson valamelyik nemzetközi kupasorozat csoportkörébe? A feltételek biztosan nem. A Vidi nagyon jó úton halad, e tekintetben mindenképpen előttünk járnak. Most rajtunk a sor. Ahogy ön is fogalmazott, minden feltétel adott a jó szerepléshez. Én továbbra is türelmet kérek mindenkitől, a szurkolóktól, a médiától, hisz mi most olyan munkát végzünk, aminek – ebben biztos vagyok – inkább előbb, mint utóbb, meglesz az eredménye.
A Kisvárda, a Puskás vagy éppen a Mezőkövesd legyőzésén keresztül (is) vezet az út az aranyéremig. Nem gondolja, hogy a magyar futballnak inkább az volna az érdeke, hogy olyan városok csapatai szerepeljenek az élvonalban, ahol az emberek jobban kötődnek a klubhoz és többen járnak meccsekre? Azt azért még az elején tisztázzuk, hogy ez egy verseny, ide nem delegálnak csapatokat és rögzítsük azt is, hogy véleményem szerint a kötődés erőssége, intenzitása nem feltétlenül attól függ, hogy hány néző ül a lelátón. Az ön által említett csapatok szurkolói közül sokan ugyanúgy tudnak lelkesedni a csapatukért, mint akár egy Fradi-szimpatizáns. Mindenkit lebeszélnék arról, hogy lebecsülje a bajnokságban szereplő kisebb csapatokat, hiszen mindannyian keményen megdolgoztak azért, hogy ott lehessenek. A lehetőség mindenki számára adott. Persze, jól emlékszünk még, mondjuk egy zalaegerszegi vagy éppen nyíregyházi mérkőzés hangulatára, hatalmas csatákat vívtunk mindenütt, több ezer néző előtt. Bízom benne, hogy a jövőben újra kivívják a pályán ezt a lehetőséget. Köztünk szólva, azt azért nem egészen értem, miért azokat értékelik le, akik kiharcolták az NB I-es szereplést? Mindenkit az elért eredményei alapján kell megítélni, hogy mit tud felmutatni, hogy megtett-e mindent a siker érdekében.
Az elégedetlen nyilatkozatában megköszönte a szurkolók támogatását, pedig ők is kritikát fogalmaztak meg. Mit szólt a reakciójukhoz? Nekünk rendkívül korrekt a viszonyunk a szurkolóinkkal. Három és fél évig tartott a vita arról, mi helyes és mi nem. Mindenki megszenvedte ezt, minden fél okult belőle. Fantasztikus érzés látni és hallani, ahogy 90 percen át buzdítják a csapatot. Sőt, még annál is tovább, mert például a hét végén, a Diósgyőr elleni győzelem után 15 perccel még mindig a lelátón volt a B-közép és ünnepelt. Az ilyen pillanatok sok mindenért kárpótolnak.
A B-közép évekig bojkottálta a futballcsapat mérkőzéseit. Miben más a felek viszonya a korábbiakhoz képest? Ahogy azt az előbb is megfogalmaztam, korrekt a viszonyunk. Rendszeresek az egyeztetések, mindent meg tudunk beszélni. Talán ez a legfontosabb változás.
Ma is akadnak olyanok, akik állítják: ameddig Kubatov Gábor az FTC elnöke, addig nem járnak ki a mérkőzésekre. Erről mi a véleménye? A nézőszámok nem igazolják az ön felvetését. Amikor átvettük a klubot, akkor alig valamivel 5 ezer felett járt az átlag nézőszámunk, most 10 ezer közelében tartunk, szinte megdupláztuk tehát a számot. Vagy mondok mást, próbáljon jegyet venni egy Fradi–Győr női kézilabda mérkőzésre. Telt házas volt a vízilabda bajnoki döntő a Komjádi-uszodában. Jégkorongra is ezrek járnak. Nem az én személyem a fontos, hanem a Fradi. Idén 120 éves a klub és labdarúgásban a 30. bajnoki arany a cél.
A szövetség a klubokra bízza a szurkolói kártya alkalmazását – önöknél marad? Mi a helyzet a vénaszkennerrel? Semmi sem indokolja, hogy ne legyen, hiszen bevált és működik, kényelmesebben lehet jegyet és kedvezményrendszer kapcsolódik hozzá, amivel a szurkolóink évente sok millió forintot takarítanak meg. A kártyát egyébként majdnem 140 ezren váltották ki. A beléptetési rendszerünk biztonságos és kényelmes.
Hosszú Katinka nem lett az FTC sportolója, további klasszis úszókat és a téli olimpiai bajnok gyorskorcsolyázókat viszont leigazolták. Sokak szerint rossz időket idéz, hogy a kormánypárt alelnöke által vezetett sportklub manapság bárkit „megvehet". Ne haragudjon, de a kettőnek semmi köze egymáshoz. Az, hogy egyébként én a hazámat is szolgálom, nem keverendő össze a klubelnöki működésemmel. Itt húzzunk is egy vonalat. Egyébként pedig egyfelől nem igaz, hogy bárkit megvehetünk, másfelől pedig senkit sem vettünk meg. Az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók kerestek meg bennünket, és mi igyekszünk segíteni, hiszen az érdek és a cél közös, a magyar sport mindenek előtt. Ráadásul nem csak sztárokat igazoltunk, utánpótláskorú gyerekek is jönnek velük.
Amikor a klub első embere lett, csődközeli helyzetben volt a klub. Ma stabil lábakon áll? Higgye el, számunkra ez a legfontosabb, és ezért nap mint nap rendkívül sokat dolgozunk a kollégáimmal. Az átlátható, transzparens működés a szponzorok, támogatók elvárása, sőt feltétele is. Eredmények pedig akkor vannak és lesznek, ha minél több hirdető, cég adja a nevét és támogatását. Az elmúlt évek sikerei azt bizonyítják, hogy jól végezzük a dolgunkat. De sosem dőlünk, dőlhetünk hátra.
Szerző

Megint van miről beszélni: videobírós tizenegyessel verte ki a Manchester United a PSG-t a Bajnokok Ligájából

Publikálás dátuma
2019.03.07. 09:11
A mindent eldöntő kezezés
Fotó: FRANCK FIFE / AFP
A manchesteriek ideiglenes edzője, Ole Gunnar Solskjaer megint tett egy nagy lépést afelé, hogy végleg őt bízzák meg a Vörös Ördögök irányításával. Igaz, ehhez elsősorban a párizsi hibák és a bíró ítélete kellett.
Egy nappal ezelőtt mindenki biztosra vette, hogy az idei labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőinek legemlékezetesebb összecsapása a keddi Real Madrid-Ajax (1-4) lesz, ám szerda éjszaka "feltűnt" egy nagyon komoly rivális: a Manchester United a hazai pályán 2-0-ra elvesztett első találkozó után 3-1-re nyert Párizsban, ezzel idegenben lőtt több góllal kiejtette a Paris Saint-Germaint.

Önmagában már ez is elég drámai, főleg, hogy a BL-ben korábban egyetlen csapat sem esett ki oda-visszavágós párharcban, ha az első meccset idegenben két góllal megnyerte (pedig 106 ilyen eset is volt), ám a körülmények még elképesztőbbé tették a találkozót.
A vendég angolok ugyanis szinte az egész mérkőzésen alárendelt szerepet játszottak, kis túlzással nemhogy 3 gólhelyzetük, de három jó támadásuk se volt.

Hogy mégis szereztek 3 gólt, azt 2 hatalmas párizsi védelmi hibának (az egyiket ráadásul a rutinos Gianluigi Buffon kapus követte el, és mindkettőt Romelu Lukaku használta ki), illetve egy a hosszabbításban befújt tizenegyesnek köszönhetik. Diogo Dalot távoli lövése ugyanis a háttal felugró Presnel Kimpembe kezéről vágódott le (lásd képünkön), Damir Skomina játékvezető pedig hosszas videózás után büntetőt ítélt, amit Marcus Rashford értékesített is.
A katari milliárdokból felemelni kívánt PSG ezzel két éven belül másodszor búcsúzott már-már hihetetlen módon a legrangosabb európai kupasorozattól,

2017-ben ugyanis a hazai 4-0 után idegenben 6-1-re kaptak ki a Barcelonától.

A másik szerdai meccs, a Porto-Roma is izgalmasan alakult, a rendes játékidő végén ugyanúgy 2-1 állt az eredményjelzőn, mint az első felvonás végén, így jöhetett a hosszabbítás, ahol egy - szintén videobírós - portói tizenegyes mindent eldöntött.

A legjobb 8 mezőnyéből így már az Ajax, Tottenham, Manchester United, Porto négyes ismert, jövő héten pedig a Manchester City-Schalke, a Juventus-Atletico Madrid, a Bayern München-Liverpool és a Barcelona-Lyon párharcokban is sor kerül a visszavágókra.
Szerző
Frissítve: 2019.03.07. 09:53