A változékony idő fokozza a tavaszi fáradtságot

Publikálás dátuma
2019.03.08. 15:15
Illusztráció
Fotó: Pexels
Pénteken hidegfront éri el térségünket, de a megterhelő humánmeteorológiai helyzetben nem csak a hidegfrontra érzékenyek érezhetik rosszabbul magukat.
Az első tavaszi hónap melegrekordokkal indított, helyenként tíz fokkal is többet mutatott a hőmérő az ilyenkor szokásosnál. Úgy tűnik azonban, a pénteken az északnyugat felől érkező hidegfronttal lassú változás kezdődik. A következő napokban aktívabb ciklontevékenységre és gyakori frontátvonulásokra kell készülni – olvasható a MeteoKlinika oldalán.
Az északnyugaton élők már csütörtök estétől érezhették a hidegfronti hatásokat: ingadozó vérnyomás, fejfájás és görcsös panaszok jelentkezhettek. Délkeleten ezzel szemben még pár napig a melegedés okoz terhelést az arra érzékenyeknél, de aztán ott is lassú lehűlés kezdődik.
A hidegfrontot követően vasárnap már egy melegfront okoz megterhelő humánmeteorológiai helyzetet. A változékonyra és hűvösebbre forduló idő sok időjárás-érzékeny ember szervezetét megviseli – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója a Facebook-oldalán.
Az átlagnál melegebb idő következtében fejfájás és fáradékonyság jelentkezhet lehet. A borús idő következtében romlik a hő-és komfortérzet. Az időjárásra érzékenyeknél általánossá válhat a fejfájás, görcsös panaszok jelentkezhetnek. A szív- és keringési betegséggel élők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és akár rosszullétet is tapasztalhatnak. A szél hatásaitól eleinte a Tiszántúlon élők szenvedhetnek, majd az ország középső és Dunántúli részein is erősödő fejfájásra kell készülni.

Idén nehezebb a tavasz

A tavaszi fáradtság időszaka idén a szokásosnál is jobban megterheli a szervezetet - mondta a meteogyógyász az M1-en. A végletek közt mozgó, változékony időjárás a klímaváltozás következménye, ezért igyekezni kell hozzászokni. A változó éghajlat és az extrém időjárás miatt jelentősen megnőtt a frontérzékenyek száma; sok ember szervezete nem bírja követni a melegrekordok és a tartósan szeles, hideg időszakok közötti nagy ingadozásokat.
Szerző
Témák
meteogyógyász

Mit jelentenek csomagoláson lévő dátumok?

Publikálás dátuma
2019.03.08. 14:14
Illusztráció
Fotó: Jacques / Photononstop / AFP
Évente több millió tonnányi élelmiszer végzi a szemétben világszerte, ennek az is oka lehet, hogy sokan szó szerint veszik a csomagolásokon található dátumokat, pedig az ételek több mint fele még fogyasztható lenne.
Rengeteg, nem csak romlott étel kerül a kukába világszerte. A csomagoláson jelzett dátum sokakat elriaszt az ételek elfogyasztásától, pedig a bontatlan zacskókban lévő ételek többsége még ehető lenne – írta a HáziPatika egy új tanulmány alapján.  
A több mint ezer ember részvételével készült kutatással a szakemberek megvizsgálták, az emberek tudják-e, mit jelentenek a csomagoláson lévő dátummegjelölések. Az eredmények alapján az derült ki, hogy az emberek egy része félreérti a "minőségét megőrzi" és az "árusítható" szövegek után feltüntetett dátumokat. Sokan azt gondolják, hogy ezek lejárata után már nem biztonságos megenni az ételt, ezért 84 százalékuk már a csomagoláson látható dátum előtt néhány nappal kidobja az élelmiszert. A tanulmány szerint a válaszadók 42 százaléka úgy gondolta, a "felhasználható" megjelölés a fogyaszthatóság végső dátumát jelenti, 19 százalékuk szerint pedig az "árusítható" címke utal a biztonságosságra.

Mit jelentenek a dátumok?

A dátumok meghatározására nincs egységes szabályozás: az élelmiszeripari forgalmazók döntenek arról, milyen időpont szerepel a csomagolásokon. A feltüntetett időpontok nem határidők, csupán segítséget nyújtanak az étel frissességének behatárolására. Ha közeli a dátum, a terméket valószínűleg hetekkel, de akár hónapokkal korábban gyártották, a feltüntetett napig azonban így is garantáltan nem lesz észlelhető romlás a minőségében. Az ételnek a "minőségét megőrzi" időpontig a legjobb az íze, az állaga, a minősége. Az "árusítható" szövegnél jelölt dátum azt határozza meg, hogy meddig kell eladni vagy a polcon tartani a terméket - mondta Janell Goodwin, az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium munkatársa. A legfélrevezetőbb jelölés a "felhasználható", mert a mögötte található dátum egy javaslat, hogy meddig kell elfogyasztani a terméket, hogy azt a garantáltan a legjobb minőségében tudjuk élvezni.
"Ezek a dátumok csak a minőséget és a frissességet jelzik, nem pedig azt, hogy meddig biztonságos az adott étel elfogyasztása"

- emelte ki a szakember.

Ha az élelmiszer már nem fogyasztható, annak biztosan van valami jele: más lesz a színe, az állaga, az illata, vagy valamilyen elváltozás jelenik meg rajta - például penész. Amennyiben semmilyen különbséget nem észlelünk a vásárlás előtti állapothoz képest, akkor nyugodtan megehetjük. 
"Egyetlen termék, a csecsemőtápszer esetében kell szigorúan betartani a feltüntetett felhasználási időpontot. Minden más esetben jó eséllyel csak feleslegesen dobjuk ki a még fogyasztható ételeket"

- hangsúlyozta Goodwin.

Ha nem fogy el

Nem kell azonnal kidobnunk azt sem, amit főztünk, de a szakemberek szerint négy napnál tovább akkor sem érdemes tárolni a megmaradt ételt, ha nem változott meg az illata, íze, állaga, mert ekkor már elszaporodhatnak benne a baktériumok. Ha a pár nap alatt biztosan elfogyó mennyiségnél többet vettünk vagy főztünk, a maradékot érdemes lefagyasztani. Ez a legtöbb élelmiszernek nem befolyásolja az ízét, minél hosszabb ideig hagyunk azonban valamit a mélyhűtőben, annál jobban veszít a frissességéből és a minőségéből. A fagyott étel nem romlik meg, ezért gyakorlatilag bármeddig eltartható, a minőségromlás miatt azonban azt tanácsolják a szakemberek, hogy az adott élelmiszereket - fajtájától függően - 3-6 hónapon belül fogyasszuk el.
Szerző
Frissítve: 2019.03.08. 15:11

Napokra elnémíthat a hangszalaggyulladás

Publikálás dátuma
2019.03.07. 15:15
Illusztráció
Fotó: COLLANGES / BSIP / AFP
Akár egy náthából is kialakulhat a kellemetlen tünetekkel járó, gyakran csak lassan múló hangszalag-gyulladás.
Vírus és baktérium is okozhat hangszalag-gyulladást, de általában gyakoribb a vírusos felsőlégúti fertőzésekkel járó hangszalag- és a vele együtt jelentkező gégegyulladás. Nátha után, a lecsorgó váladék miatt lefelé terjed a gyulladás, de előfordulhat egy alsólégúti fertőzés, elhúzódó köhögés kapcsán is – mondta Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.
A hangszalaggyulladást rekedtség, a hang elhalkulása, hangképzésre való képtelenség, nyelési problémák, torokfájás jelzi, de a betegség gyakori tünete az is, amikor azt érezzük, hogy be vagyunk rekedve, megszólalnánk, de nem tudunk. Ilyenkor gyakran krákogással, torokköszörüléssel próbáljuk visszanyerni a hangunkat. 
„Szerkezetéből adódóan, a hangszalagnak a széle a legfontosabb a tiszta hangképzés szempontjából. A krákogás nagyon erőteljes mechanikai inger a hangszalag szélnek, emiatt idővel meg fog vastagodni. Egy vastag húr egészen máshogy fog rezegni, mint egy vékony: hosszabb idő elteltével a hang fátyolosabbá, rekedtebbé válik, nem zár a hangszalagunk.”

A legjobb, amit ilyenkor tehetünk, ha csendben maradunk, és kíméljük a hangszalagokat. Ha viszont muszáj beszélnünk, ne suttogjunk, mert az plusz terhet ró a hangszálakra, és lassítja a gyógyulást. A tiszta beszédhang visszanyerésének ideje egyéni lehet. Elhúzódhat a felépülés annál, aki sokat használja a hangját, illetve a dohányosoknál is. Fontos, hogy sok folyadékot fogyasszunk. Kerüljük a fűszeres, túl hideg vagy túl forró ételeket, szénsavas italokat, mellőzzük a dohányzást. A meleg pára kifejezetten ártalmas, ebben az időszakban kerüljük a szaunázást is. A fiziológiás sóoldattal történő hideg inhalálás viszont jótékony hatású. Gyulladáscsökkentőt érdemes szedni és a nyákoldók használata is segíthet – ajánlotta a szakorvos.
Szerző
Frissítve: 2019.03.07. 15:37