Előfizetés

Egy nemzetközi újságíró-szervezet szerint pár év alatt 5 milliárd dollárnyi piszkos pénzt mostak tisztára Putyin oligarchái

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.10. 21:13
A moszkvai Troika Dialog befektetési bank központja - illusztráció
Fotó: Krivobok Ruslan / Sputnik
75 tagú offshore céghálót és rengeteg hamisított aláírást használtak a dollármilliárdok mozgatásához 2006 és 2013 között.
A Troika Laundromatnak elnevezett csalássorozattal orosz oligarchák és politikusok több milliárd dollárt juttattak ki Oroszországból - írja az OCCRP nemzetközi újságíró-szervezet cikksorozata nyomán a 24.hu. Az éveken át működtetett rendszer segítségével titokban jutottak hozzá állami cégek részvényeihez, titokban tudtak ingatlant vásárolni Oroszországban és külföldön, titokban vehettek drága jachtokat és kérhettek fel világhírű énekeseket, hogy lépjenek fel a privát bulijaikon, és ugyancsak a piszkos pénzből fedezhették orvosi költségeiket és gyerekeik taníttatását nyugati magániskolákban. Mindezt sokszor mit sem sejtő strómanok hamis aláírásaival.
A pénzmosoda középpontjában a Troika Dialog nevű bank áll, amely Oroszország legnagyobb privát befektetési bankja.

A bank volt vezetője, Ruben Vardanyan tagadja ugyan, hogy bármi köze lett volna mindehhez, de az újságírók az átvizsgált dokumentumok alapján más következtetésre jutottak. A pénzintézet ügyfelei a szabályok megkerülésével juttatták külföldre dollármilliárdjaikat, és elrejtették a külföldi ingatlanjaikat. Ezt a módszert használták Vlagyimir Putyin orosz elnök barátai, oligarchák és bűnözők is, állítja a cikk. A pénzmozgatáshoz használt offshore cégek közül több is Putyin egyik barátjához, a dúsgazdag és az orosz állam által kitüntetett Szergej Roldugin csellistához kapcsolódik – ő körülbelül 69 millió dollárhoz juthatott hozzá.
Az offshore cégek 75 tagból álló bonyolult pénzügyi hálót alkottak, amelyen keresztül 2006 és 2013 között 4,5-5 milliárd dollárt mostak át.

A legnagyobb összegű tranzakcióknál kamuvásárlásokat használtak, az élelmiszerektől az autóalkatrészekig „vásároltak” mindenféle dolgokat. Ahhoz, hogy a pénz eljusson a rendeltetési helyére, szükség volt kereskedelmi bankokra is a hálózatban, így került bele a litván Ukio Bank, amely azonban akkor még nem használt eurót, ezért a partnereként megjelent például az osztrák Raiffeisen és a német Commerzbank is.
Az egyik legnagyobb csalás a moszkvai Seremetyevó repülőtérhez kapcsolódik, ahol 2003 és 2008 között mesterségesen felpumpálták a benzinárat, miközben az orosz államtól visszaigényeltek 40 millió dollár adót, és megdrágultak a repülőjegyek is. A trükknek köszönhetően 27 millió dollárt csatornáztak át a pénzmosodán keresztül.

Gyilkos vihar csapott le Németországra, megbénult egész Észak-Rajna-Vesztfália

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.10. 20:17

Fotó: FRISO GENTSCH / dpa Picture-Alliance / AFP
Súlyos közlekedési fennakadásokat és károkat okozott vasárnap Németország nyugati részén egy viharfront, több baleset is történt, egy ember meghalt.
Az Eberhard nevű front heves esőzéssel és óránkénti 110-120 kilométeres sebességű széllökésekkel csapott le az országra. A Deutsche Bahn vasúttársaság valamennyi járatát, a távolsági, a helyközi és a teherszállító vonatokat is leállította a legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában, mert a rendkívüli időjárás miatt nem lehet garantálni a közlekedés biztonságát, és számos vasútszakasz járhatatlanná vált a vágányokra dőlt fák és leszakadt villamos vezetékek miatt.
A térség több további tartományában akadozik a vasúti közlekedés, és a vihar miatt a légi és a közúti közlekedésben is fennakadások keletkeztek. A frankfurti repülőtéren például a az erős oldalszél miatt egy időre le kellett zárni az egyik leszállópályát, Aachen térségében pedig egy autópálya-szakaszt zártak le az útpályára sodródott vastag faágak miatt.
A vihar sokfelé megrongálta épületek tetőszerkezetét, kicsavart fákat, ledöntött közlekedési táblákat, leszakította állványzatok borítását. Csak Bochumban több mint 130 helyszínre riasztották a tűzoltókat.
Nem járnak a vonatok a vihar következtében, hirdeti a kijelző.
Fotó: OLIVER BERG / dpa Picture-Alliance / AFP
Több városban bezárták a parkokat és az állatkertet, és arra kérnek mindenkit, hogy ha csak tehetik, maradjanak otthon. Azonban így is több baleset történt. A Dortmund térségében fekvő Bestwignél meghalt egy 47 éves férfi, akinek menet közben az autójára zuhant egy kidőlő fa.
Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) az ország legnagyobb részére figyelmeztetést adott ki, a középső és nyugati régiókban a legmagasabb fokú, vörös riasztás van érvényben. A DWD előrejelzése szerint a viharfront hétfőre virradóra hagyja el az országot, utána hideg levegő és további csapadék érkezik, az esőt havazás, havas eső válthatja.

Megindult a támadás az Iszlám Állam utolsó területe ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.10. 18:24
Az SDF helyezkedő fegyveresei - illusztráció, a kép még szombaton készült.
Fotó: BULENT KILIC / AFP
Állítólag már minden civil elmenekült a csatatérről, az SDF megkezdi a végső offenzívát.
Megkapták a parancsot a támadásra az arcvonalbeli harcosok, adta hírül vasárnap az amerikai támogatással, kurd vezetéssel működő Szíriai Demokratikus Erők (SDF) - írja a Reuters. Ezzel Kelet-Szíriában megindult a harc az Iszlám Állam terrorszervezet által tartott legutolsó területért.
Az SDF egy fegyverese az Iszlám Állam menekültjeinek táboránál
Fotó: BULENT KILIC / AFP
A terület Baghouz város környékén van, az iraki határnál. A terroristák ellen küzdő koalíció többször szándékosan hagyta félbe az előrenyomulást, hogy a civileknek adjon időt elmenekülni. Az SDF sajtófőnöke, Mustafa Bali viszont vasárnap már azt közölte, szombat óta egy civil sem érkezett Baghouz-ból.
"Erőink készen állnak, hogy elinduljanak, és befejezzék azt, ami megmaradt az Iszlám Államból"

- fogalmazott Bali. Az SDF megfigyelői szerint már csak fegyveresek maradtak a helyszínen. Állásaikat és a terroristák állásait egy mindössze 200 méteres, falvakkal és földekkel tarkított senki földje választja el egymástól.
A megelőző hónapban nagyjából 4000 terrorista fegyveres adta meg magát az SDF-nek. Civilek tízezrei hagyták el a helyszínt, őket miután átvizsgálták, északra, a 2014 óta dúló háború évei alatt már zsúfolásig megtelt al-Hol táborba szállítják.
A terület elfoglalása ugyanakkor még nem jelenti az Iszlám Állam eltűnését: számos terrorista bujkál mind Irakban, mind Szíriában, akik rendszeresen hajtanak végre robbantásokat és emberrablásokat.