Felrobbant két olajtartály Venezuelában

Publikálás dátuma
2019.03.14. 06:46

Fotó: FRANCISCO VILLEDA / AFP
Felrobbant legalább két olajtartály Venezuelában, az Orinoco olajmezőn, a Petróleos de Venezuela (PDVSA) állami társaság egyik létesítményében - jelentették be a hatóságok helyi idő szerint még szerdán.
Az ország olajipari minisztere a Twitteren azt a véleményét közölte, hogy szabotázs történt, „támadás érte az olajraktárt”, és közvetlenül Marco Rubio amerikai szenátort, és Juan Guaidót, a venezuelai ellenzék vezetőjét tette felelőssé a “terrorista támadásért”. Mint közölte, a robbanások befolyással lesznek az olajtermelésre is. Manuel Quevedo miniszter azt nem közölte, hogy mekkora a kár. A létesítménynek helyt adó Anzoátegui tartományból származó José Brito parlamenti képviselő tudomása szerint eddig három tartály robbant fel, és mozgósították a mentő alakulatokat mert további robbanások veszélye is fennáll - közölte a hirado.hu.
Az Orinoco olajmezőn található a világ legnagyobb ismert kőolajkészlete. Venezuelában 2012-ben ugyanilyen ipari baleset történt, amelyben 42-en életüket vesztették, és több százan megsérültek.
Szerző
Témák
Venezuela
Frissítve: 2019.03.14. 06:53

Nincs pardon: kizárják vagy felfüggesztik a Fideszt, a kampány sikerét féltik Orbántól

Publikálás dátuma
2019.03.13. 21:05

Egy hét múlva jön el a néppártban az igazság napja - Joseph Daul megemelte a tétet.
Az Európai Néppárt március 20-iki ülésén az elnökség olyan javaslatot terjeszt a résztvevők elé, ami az alapszabály 9. pontja értelmében a Fidesz felfüggesztésére vagy kizárására tesz javaslatot – hangzott el a pártcsalád európai parlamenti frakciójának strasbourgi ülésén. Információink szerint Joseph Daul pártelnök a tanácskozáson értésre adta, hogy ha a küldöttek elutasítják az előterjesztést, vagyis nem akarnak szavazni róla, akkor el fog gondolkodni azon, hogy érdemes-e megmaradnia a tisztségében. Forrásaink szerint a vitában 10-12 képviselő szólalt fel, köztük a kizárást kezdeményező skandináv és Benelux-államok-beli, valamint Orbán-barát szlovén és horvát EP-képviselők. Többen – köztük a németek – azt hangsúlyozták, hogy a Fidesz tevékenysége komoly károkat okoz az EP-kampányra készülő néppártnak. 
Frissítve: 2019.03.14. 10:44

Nagyon szoros volt, de leszavazták a megegyezés nélküli Brexitet is a britek

Publikálás dátuma
2019.03.13. 20:29
Illusztráció
Fotó: Alberto Pezzali / AFP
Újabb nap, újabb forgatókönyv lehetőségét zárták ki a brit képviselők. Hamarosan arról dönthetnek majd, kérvényezik-e az eredetileg március 29-re kiírt Brexit időpontjának kitolását.
312 igen és 308 nem szavazat mellett a brit alsóházi képviselők elutasították a megegyezés nélküli Brexit lehetőségét - írja élő tudósításában a BBC. A konzervatív párti kormány által eredetileg beterjesztett indítvány kifejezetten arra vonatkozott, hogy az Egyesült Királyság a Brexit március 29-i határnapján nem léphet ki megállapodás nélkül az EU-ból.

A kormányzati beterjesztéshez azonban érkezett egy módosító indítvány, amely azt kezdeményezte, hogy a parlament meghatározatlan időre mondja ki a megállapodás nélküli Brexit tilalmát, és a képviselők a szerda esti szavazáson a fentebb leírt, 4 szavazatos többséggel ezt támogatták.

Mint arról mi is beszámoltunk, kedd este a brit parlament alsóháza nagy többséggel elutasította Theresa May unióval kialkudott megállapodását, ezért az a forgatókönyv, amely szerint az Egyesült Királyság az eredeti időpontban, azaz március 29-én rendezetten kilép, már reménytelennek látszik. Ezek után került sor a mostani voksolásra, ahol azonban ismét nem kerültünk közelebb a megoldáshoz.
A soron következő szavazás arról dönt majd, hogy kéri-e az ország Európai Uniót a kilépési időpont eltolására.
Frissítve: 2019.03.13. 20:41