Orbán: erős vezetőket akarunk Európa élén, akik nem a bajt hozzák ide

Publikálás dátuma
2019.03.15 10:02

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A Parlament előtti Kossuth téren ünnepélyes zászlófelvonással megkezdődött az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 171. évfordulója alkalmából meghirdetett ünnepségsorozat. Innen huszármenet indult a Nemzeti Múzeumhoz, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő mondott beszédet.
Cikkünk frissül!
A lengyel delegáció már a helyszínen várja az állami ünnepséget, ami nagyjából fél 11-kor kezdődik. A Kiskörúton egyelőre meglehetősen kevesen vannak, a boltok értelemszerűen zárva, csak a megszokott kokárda- és zászlóárusok, perecesek, jelvény- és mindenféle csecsebecsekínálók, ősmagyar holmikat árulók - köztük a többek között terrorcselekménnyel megvádolt Budaházy György - kínálják portékáikat. A lengyelek azonban így sem unatkoznak, kihasználják, hogy a kávézók és büfék nyitva vannak, illetve lelkesen fotózkodnak transzparenseik mögött, melyek közül többre a régi jelmondatot írták: Polak, Wegier dva bratanki! Vagyis: lengyel-magyar két jó barát.      

Közelről csak karszalaggal lehet Orbánt hallgatni

Az érkezők közül néhányan megállnak a körúton, mások a Múzeumkert felé veszik az irányt, ám oda csak karszalaggal lehet bejutni, amit előzetesen lehetett beszerezni, azaz, aki későn ébredt rá, hogy egészen közelről akarja hallgatni Orbán Viktort, bizony keserű szájízzel kell majd, hogy kanalazza az ünnepi levest, ugyanis a többvonalas ellenőrző-rendszeren nem juthat át. A kertben rendőröket nem látni, ők a környező utcákban várakoznak egyelőre.
A potentátok persze könnyen bejutnak a VIP-helyekre, egyre többen tűnnek fel közülük, Kovács Zoltán államtitkár, Rogán Antal, vagy éppen Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója már be is jutottak.
A hivatalos kezdési időpont előtt úgy tíz perccel tudósítóink szerint nagyjából öt-nyolcezren lehetnek a helyszínen, cirka harmaduk lengyel. 

Vidnyánszky rendezte az ünnepi műsort

A Nemzeti Múzeum homlokzatán hatalmas A haza minden előtt felirat fogadja az ünnepségre érkezőket. A tömegben a lengyel és a magyar mellett székely zászlók is látszanak, amikor felhangzanak az ünnepség kezdetét jelző fanfárok, s érkeznek a történelmi zászlók. Az ünnepség hivatalos moderátora Laklóth Aladár színművész, aki felkéri a hallgatóságot, énekeljék el közösen a Himnuszt. Aztán néhány Hajrá, magyarok!-kiáltás után megkezdődik az ünnepi műsor, melynek rendezője Vidnyánszky Attila.
Noha a hivatalos kezdés már negyed órája elmúlt, tudósítóink szerint még mindig folyamatosan érkeznek az emberek, s már tízezren is lehetnek a múzeum előtt. Láthatóan akadnak, akik csak a beszédekre, ezeken belül is természetesen Orbánéra kíváncsiak.
A tömegben ellenzékiek is feltűnnek, néhány fiatal Szabad ország, szabad egyetem kitűzővel a kabátján sétál, míg több lámpaoszlopon egy Gandhi-idézet olvasható: „Nem szabad elfelejtenünk, hogy a történelem során mindig is voltak olyan zsarnokok és gyilkosok, akik egy ideig legyőzhetetlennek tűntek, de végül mindig elbuktak. Mindig.”
A műsor lassan vélhetően vége, ugyanis megérkezett Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki. És tényleg, a Nemzeti dal közös elszavalásával véget ért az előadás. Meglehetősen érdekesen hangzott jelen helyzetben a rabok tovább nem leszünk. Laklóth Aladár ezután felkonferálja Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt.

Morawiecki: megvan bennünk a közös vágy a szabadságra

Aki nyitásként megköszöni a meghívást, s kijelenti, a lengyel-magyar barátság immár ezer éve tart, majd történelmi példákkal támasztja alá ezt a barátságot. Mindig is összetartottunk a múltban, most pedig a jövőnkért küzdünk együtt – mondja. Megvan bennünk a vágy a szabadságra. Bauer Sándor, a cseh Jan Palach és a lengyel Ryszard Siwiec példáját idézi, akik a kommunista diktatúra elleni tiltakozásul felgyújtották magukat.
Morawiecki ezek után a szabadságharc után darabokban elrejtett zászlókról beszél, melyekből aztán, amikor lehetőség volt rá, összeállt Magyarország, és persze Lengyelország. A két ország ma is a szabadság oldalán áll, s harcol az igazságért Európa számára is. A turul és a lengyel fehér sas megint elvezet bennünket az igazság felé. Egy olyan jövőbe, mely az emberekért lesz, nem a vezetőkért. Isten áldja meg a magyarokat és a lengyeleket, adjon nekünk jobb Európát!

Orbán: nagy, közép-európai reneszánsz előtt állunk

A lengyel miniszterelnököt hatalmas Viktor! Viktor!-ozás közepette Orbán Viktor váltja, aki köszönti az ünneplőket. "Itt vannak velünk a lengyelek, akik velünk voltak 1848-ban, végig a 20. században és ma is. A lengyelek nélkül ma Magyarország nem lenne szabad, és nem lehetett volna nélkülük újraegyesíteni Európát. megváltoztatták a történelmet, visszaadták nekünk a szabadságot, ezért a magyarok kalapot levetve tisztelegnek a lengyelek előtt. Valaki szerint két nép ilyen szoros barátsága romantikus legenda, s nem fér össze a modern politikával. Az élet romantikus kaland, mely igazi barátok nélkül mit sem ér. Közös volt a 20. századi szenvedésünk, de most másra készülünk. Nagy, közép-európai felemelkedésre, reneszánszra. Felívelő történelmi időszakban is barátok lehetünk, s végre úgy élhetünk, ahogy mindig is szerettünk volna. Közép-Európa legnagyobb országa Lengyelország, ha Brüsszelből őket támadják, akkor az egész régiót támadják, ezért azt üzenjük nekik, ha támadnak, számolniuk kell a lengyel-magyar szövetséggel. Mikszáthot idézi, bár telik az idő, de még mindig 1848. március 15-ből él az ország, s ez így van ma is. A 12 pont felvezetése arra emlékeztet, legyen közös, nemzeti cél a mindennapokban, ami összetart. Ez ma azt jelenti: Magyarországon egy szabad nemzet élhessen a saját, független államában."

A kereszténység Európa megmaradásának alapja

"A magyaroknak joguk van a saját hazájukhoz. Jöhetnek nehéz idők, de akkor is élni kell! Voltak idők, amikor nem élhettünk úgy, ahogy akartunk, de az igazság akkor is igazság maradt. Nem volt és nem lesz olyan birodalom, mely ezen változtatni tudna. Mindig tudni fogjuk, miről álmodik a másik magyar. És hiába szállták meg többször az országot, sohasem győzték le. Mindig győztünk a megmaradásért, a keresztény kultúráért folytatott harcban. És így lesz, amíg világ a világ!
Felnőtt nemzet vagyunk, s mindig tudjuk, mit, kiért teszünk. Ezt mutatja a történelmünk, s tudjuk, a szabadság gondolata a kereszténységből sarjad ki. Egyenlő minden nemzet, függetlenül történelme alakulásától. Keresztény kultúra nélkül nincs magyar szabadság és szabad Magyarország. Kívánjuk Európa népeinek, lássák és értsék, keresztény kultúra nélkül elveszítjük Európát! Vegyék észre, egy liberális európai birodalomban elveszítik szabadságukat. Az európai ember akkor lehet boldog, ha maga dönthet saját és nemzete sorsáról."

Az EP-választások után új világ kezdődik

"Közeleg az EU-választás. Tisztázni kell, mit akarunk! Erős Európát, erős nemzetállamokat, erős vezetőket Európa élén, akik nem a bajt hozzák ide, hanem a segítséget viszik oda. Új kezdetet, az Európai Egyesült Államok lázálmok végét! Magyarországon, ha szabadság van, minden van. Egyszerű dolgokat akarunk: saját hazát, munkát, családot, jó szomszédot. A szabadság nekünk nem elvont idea, hanem maga az élet. S az élet nagyszerű dolgokat tartogat a magyarok számára. Az előttünk álló évek bizonyítani fogják, nem azért jöttünk a világra, hogy elszenvedjük, hanem, hogy értelmet adjunk neki." 
A beszéd végén ismét hatalmas Viktor!-ozás kezdődik, sőt, egyesek Szeretünk, Viktor!-t skandálnak. A beszédeknek vége, felcsendül a a Kossuth-nóta, de a tömeg egy része már nem várja meg a végét, elindul hazafelé. 
Frissítve: 2019.03.15 12:19

Kiemelték a budafoki bombákat

Publikálás dátuma
2019.03.23 15:27

Fotó: Facebook/ Mh. 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred
Hajóról, csörlőkkel emelték ki a vízből tonnás súlyú amerikai bombákat.
Hozzálátott az óriási világháborús bombák kiemeléséhez szombat délután az Mh 1 Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred szakértő csapata: mint Facebook-oldalukon is látható, egy hajóra állított daruról emelték ki az egyenként egytonnás amerikai gyártmányú robbanótesteket.
A műveletet megelőzően egy kilométeres körzetben ürítették ki a környékbeli épületeket – mivel a bombák rosszabb esetben ekkora hatósugárban szórhatnák szét repeszeiket – az evakuálás során pedig mintegy négyezer embernek kellett elhagynia ideiglenesen otthonát.
A  két robbanótestet egyébként már tavaly októberben felfedezték, de a rendkívül alacsony, helyenként csupán 45 centis vízállás miatt akkor nem lehetett megoldani kiemelésüket.
Frissítve: 2019.03.23 15:57

Páncélautót küldtek az Iszlám Állam hóhérának tartott férfiért, és Polt személyesen kért nyomozást ügyében

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:52
F. Hasszán elfogása
Fotó: tek.gov.hu
Embercsempészés miatt ítélték el, végül a legsúlyosabb váddal kellett szembenéznie F. Hasszánnak. A fiatal férfi mindent tagad.
Polt Péter személyesen kért nyomozást a szír férfi, F. Hasszán ellen, akit a Fővárosi Nyomozó azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam magas rangú vezetőjeként kivégzésekben vett részt – tudta meg a Népszava a gyanúsított ügyvédjétől, Kelen Lászlótól. A hatóságokat jócskán megmozgatta az ügy: információink szerint a 27 éves férfit hat TEK-kommandós vitte el talpig fegyverben egy páncélautóval Nyírbátorból, ahol a Menekültügyi Őrzött Befogadóközpontban őrizték, és Budapesten hallgatták ki.
A 27 éves férfit nem sokkal korábban ítélték el korábban embercsempészés miatt – egy barátja feleségét vitte volna illegálisan Magyarországról Franciaországba, amikor december végén Ferihegyen lebuktatták. Felfüggesztett börtönbüntetés terhe miatt akarták kiutasítani az országból, amikor több külföldi terrorelhárító csoport – információink szerint az antwerpeni elhárítás - is jelzést küldött róla a magyar hatóságoknak.
Védencem ellen három pontban nyomoznak: találtak egy felvételt, amin ő – vagy egy rá hasonlító férfi – hangosan élteti az Iszlám Államot; azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban, Homszban részt vett 20 ember meggyilkolásában; végül hamis iratok használatával is meggyanúsították – sorolta Kelen.
Az ügyvéd hozzátette, a vádhatóság mindhárom pontban csak valószínűsíti a férfi bűnösségét, aki egyébként következetesen tagad minden, ellene felhozott állítást. „Hang és írásszakértő részvételére is szükség lesz ahhoz, hogy kiderüljön, valóban védencem van a képeken, tényleg ő a kivégzések egyik elkövetője”. Kelen szerint sem bizonyított, hogy a szír állampolgárságú, de görög menekültstátusú férfi hamis papírokat használt – az ügyvéd szerint ezt a kormánysajtóban előszeretettel "migráns bankkártyának" nevezett szociális kártyával kapcsolatban vélelmezik; a férfi felesége viszont ugyanilyen papírokkal és kártyával élhet Görögországban.
Kelen László az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, védőként feladata , hogy bízzon védence állításaiban, ha azonban bebizonyosodik, hogy F. Hasszán tényleg bűnös, megérdemeltnek tartaná az akár életfogytiglani börtönbüntetést is. Az ügyvéd szerint azonban több olyan pont is van, ami a szír férfi ártatlanságára utal: F. Hasszán az eljárás során eddig végig következetesen ugyanazt állította, és akkor sem bizonytalanodott el, amikor megtudta: a beismerés esetén jóval enyhébb büntetést kaphat. „A terrorelhárító szolgálatoknak jóval többet ér egy beszédes rab, aki lebuktatja bűntársait és a terrorszervezet bujkáló tagjait, mint akit „csak” leültetnek – védencem ezt is megértette, mégis állította, hogy ártatlan, és bizonyítékot emlegetett, amik alapján nem vehetett részt a 2016-os gyilkosságokban” Az is ellentmondásos, hogy a magyar sajtóban elterjedt, a férfi a szíriai Homsz városában vett részt az Iszlám Állam mészárlásaiban, miközben Homsz 2016-ban már régóta a dzsihadistákkal is szembenálló Aszad-rezsim ellenőrzése alatt állt. 
F. Hasszán következő tárgyalására vasárnap kerül sor, ahol eldől, hogy a csak 72 órán át fenntartható őrizet után kiutasítják vagy le is tartóztatják. Ügyvédje az utóbbit valószínűsíti, mivel bűnösségének bizonyításához vagy cáfolatához hosszas eljárásra, külföldi hatóságoktól beszerzett információkra is szükség lesz. 
Annyi azonban biztos, hogy az eset politikai és kommunikációs szempontból úgy jöhet a kormánynak, mint egy falat kenyér: miután a Fideszt, „saját kérésére” felfüggesztették a Néppártban, csak még fontosabbá vált hangoztatni a sokszor ismételt alaptételt – vagyis a bevándorláspárti és bevándorláspárti erők küzdelmét, a migráció veszélyeit. Egy ilyen nyomozás pedig a gyanú megalapozottságától újabb témát, löketet ad bevándorlásról folytatott propagandának.
Frissítve: 2019.03.23 15:36