"Nemzeti egységet! - Együtt tüntetett az ellenzék a Szabad sajtó úton

Publikálás dátuma
2019.03.15 15:09

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Közösen demonstráltak március 15-én az ellenzéki pártok és politikusok mivel - mint a rendezvényt a közösségi médiában hirdető egyik eseménynél írják - "ezt a kormányt csak együtt tudjuk megdönteni".
Máshol azt írták, "összegyűlünk, hogy 1848-as hőseink nyomába szegődve cselekvésre hívjunk minden, a hazáért aggódó, tenni akaró magyar állampolgárt". A szervezők között van a DK, a Jobbik, a Párbeszéd, az MSZP, a Liberálisok, a Momentum, továbbá Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők, a PDSZ, a Szolidaritás, és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is.

Lassan gyülekeznek az ellenzéki szimpatizánsok

Egyre többen érkeznek az összellenzéki tüntetés helyszínére, az Erzsébet híd pesti hídfőjéhez. A DK az Egyetem téri megemlékezése után közösen vonult a helyszínre, a Jobbik a Batthyány-örökmécsestől érkezik, a Momentum a Városligetből. A szervezők húsz fellépőt jelentettek be, s az ellenzék közös 12 pontot is megfogalmazott. 

2019-ben így hangzik a Mit kíván a magyar nemzet?

 • 1. Demokráciát és jogállamot!
 • 2. Pártatlan közmédiát, a propagandamédia állami finanszírozásának beszüntetését!
 • 3. Független ügyészséget és bíróságokat!
 • 4. A közvagyon gondos és jogszerű kezelését, a korrupt közszereplők felelősségre vonását!
 • 5. Igazságos közteherviselést, a szélsőséges jövedelmi különbségek felszámolását!
 • 6. A tudomány, a kultúra, az oktatás szabadságát és támogatását, minőségi oktatást az egész országban!
 • 7. Méltányos bérezést és munkakörülményeket, a munkavállalói jogok kiszélesítését és érvényesítését!
 • 8. Széleskörű társadalmi egyeztetést az érintettekkel, valamint a szakmai, érdekvédelmi és civil szervezetekkel!
 • 9. Színvonalas egészségügyi ellátást mindenkinek!
 • 10. Létbiztonságot, lakhatást mindenkinek, és kiszámítható jövőt!
 • 11. A klímaválsággal szembeni hatékony fellépést, természeti értékeink megőrzését és a környezetünk védelmét!
 • 12. Nemzetünk és az Európai Unió értékei melletti kiállást!

A fellépők és a szónokok sorrendje

Petőfi Sándor: A kutyák dala, A farkasok dala - Fodor Tamás, színművész Szövetség és szabadság: Deák Dániel - egyetemi tanár, civil aktivista Van egy álmom: Molnár Péter - slammer, magyar és Európa-bajnok Nagy Erzsébet - PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Káposznyák István - SZOLIDARITÁS Fehér Tibor - A Város Mindenkié Sipos Ferenc Norbert - egyetemista 12 pont - diákok Lakatos Béla - roma közéleti személyiség Magyar Anyák videoüzenete Mindenki Magyarországa Mozgalom: Márki-Zay Péter DK: Dobrev Klára Hadházy Ákos Jobbik: Jakab Péter LMP: Turcsán Szabolcs Liberálisok: Bősz Anett MSZP: Kálló Dániel Momentum: Donáth Anna Párbeszéd Magyarországért: Jávor Benedek Szabadságkórus 

Egyelőre néhány ezren gyűltek össze

A hivatalos kezdésre nagyjából háromezren gyűlnek össze, de még folyamatosan érkeznek az érdeklődők, akik a színpad mögött a Nemzeti egységet! molinót olvashatják. Az MSZP-sek közben Petőfi Sándor Magyar vagyok versét osztogatják a tömegben – ez az a vers, melynek utolsó két versszakát nem engedték elmondani a Nemzeti Közszolgálati Egyetem ünnepségén.

Petőfi: Magyar vagyok

Magyar vagyok. Legszebb ország hazám Az öt világrész nagy terűletén. Egy kis világ maga. Nincs annyi szám, Ahány a szépség gazdag kebelén. Van rajta bérc, amely tekintetet vét A Kaszpi-tenger habjain is túl, És rónasága, mintha a föld végét Keresné, olyan messze-messze nyúl. Magyar vagyok. Természetem komoly, Mint hegedűink első hangjai; Ajkamra fel-felröppen a mosoly, De nevetésem ritkán hallani. Ha az öröm legjobban festi képem: Magas kedvemben sírva fakadok; De arcom víg a bánat idejében, Mert nem akarom, hogy sajnáljatok. Magyar vagyok. Büszkén tekintek át A multnak tengerén, ahol szemem Egekbe nyúló kősziklákat lát, Nagy tetteidet, bajnok nemzetem. Európa színpadán mi is játszottunk, S mienk nem volt a legkisebb szerep; Ugy rettegé a föld kirántott kardunk, Mint a villámot éjjel a gyerek. Magyar vagyok. Mi mostan a magyar? Holt dicsőség halvány kisértete; Föl-föltünik s lebúvik nagy hamar – Ha vert az óra – odva mélyibe. Hogy hallgatunk! a második szomszédig Alig hogy küldjük életünk neszét. S saját testvérink, kik reánk készítik A gyász s gyalázat fekete mezét. Magyar vagyok. S arcom szégyenben ég, Szégyenlenem kell, hogy magyar vagyok! Itt minálunk nem is hajnallik még, Holott máshol már a nap úgy ragyog. De semmi kincsért s hírért a világon El nem hagynám én szűlőföldemet, Mert szeretem, hőn szeretem, imádom Gyalázatában is nemzetemet! 

A Himnusszal és Petőfivel kezdődik

A tüntetők az esemény nyitásaként eléneklik a Himnuszt. Aztán Fodor Tamás szavalja el A kutyák dala, illetve A farkasok dala című Petőfi-verseket, majd Deák Dániel egyetemi tanár bibliai idézetekkel támasztja alá, hogy szabadság és szövetség vezet a sikerhez. Ezek egymást erősítik, és ma Magyarországon ezek egységét a bátor polgárok civil politizálása jelenti. Molnár Péter Európa-bajnok slammer Van egy álmom címmel közéleti versét mondja el, egyre gyakrabban harsan fel füttyszó és pfújolás, mely természetesen nem az előadónak szól, hanem a témának.

Valódi sztrájkot akar a PDSZ

Nagy Erzsébet a Pedagógusok Demonratikus Szakszervezetének ügyvivője a szakszervezetek elmúlt hónapjairól beszél. Az érdekképviseletek a korábbinál határozottabban léptek fel, s végre megmutatták magukat, ám a törvényi korlátok megakadályozták, hogy még komolyabb eredményeket érjenek el. Példaként hozat fel a csütörtöki PDSZ szolidaritási sztrájkot, melyet hiába tárgyaltak le – már, ha volt, kivel, ugyanis a tankerületek és a szakképzési centrumok negligálták őket -, a Fidesz-KDNP végül nem engedélyezte. De ígéri, tovább folytatják a harcot, s bejelentette, május elsején újabb közös fellépésre készülnek: valódi sztrájkot akarnak.

A hazug kormány a kerékkötője az országnak

Káposznyák István, a Szolidaritás debreceni képviselője a hajdú-bihari megyeszékhely üdvözletét hozza el a fővárosnak, s emlékeztet rá: anno éppen Debrecenben mondták ki a Habsburg-ház trónfosztását. A Fideszt vallásos köntösbe bújt uszítóknak nevezi, s állítja, csak összefogással lehet az elnyomók fölé kerekedni. Ahogy ez 1848-49-ben történt. Akkor egy idegen hatalom vetett véget a szabadságnak, ma a hazug kormány a kerékkötője az országnak. Beszéde végre megélénkíti kissé a tömeget.

Lakhatási válság

A Város Mindenkié csoportból Fehér Tibor a lakhatási nehézségekről kezd beszélni, s állítja, ez már 1848-ban felmerült. Jelenleg pedig komoly a krízis: kevés a szociális bérlakás, magasak az albérlet árak, a hajléktalanokat pedig börtön fenyegeti. De a lakhatási válság mindenkit érint, hiszen az emberek nagy része a fizetésének komoly részét a lakhatására költi. Közjogi választ kell adni a kérdésre: a minimum minimuma, gyerekes családokat ne lehessen kilakoltatni! Törvénymódosítást akarnak, s petíciót indítanak az ügyben.

Elegük van a fiataloknak

Aki elereszti a fiataljait, a jövőjét veszíti el, idézte Orbánt Sipos Ferenc Norbert egyetemista, aki be nem teljesült álmok generációjának nevezte korosztályát. A hazai politika nem a fiatalok problémáitól hangos, pedig tőlük várják a változást. Iskolát zárnak be, hogy üdülőközpont legyen a helyén! A jövő egy kiló krumplit vagy egy fél disznót ér! Az eddigi kormányok arcon köpték a fiatalokat, akiknek elegük van, s ezért elsöprik ezt a rendszert! A diákok ezek után felolvassák 2019 12 pontját.

Ágyúszó a Duna-part felől

Közben a Mi hazánk Mozgalom közeli megemlékezéséről ágyúszó hallatszik át, a tömeg azonnal elkezdi taglalni, kik lőnek és miért? A lövések azért is hallatszanak át annyira, mert technikai problémák miatt nem hallatszik a magyar anyák videóüzenete. Így aztán Lakatos Béla, Ács korábbi roma polgármester következik, aki arról beszél, hogy a cigányok minden szabadságharcban részt vettek, ennek ellenére ma migránsoknak tekintik őket, pedig a vérükkel váltották meg ezt a földet. Arról is beszél, miért áll egy színpadra a Jobbikkal? Mit akarna Csorba Robika, a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú ma? Széthúzást? A Fidesz politikáját díszcigányokkal támogatva, vagy azt, hogy ugyanolyan lehetőségeik legyenek a cigányoknak, mint bárki másnak? Több lehetőséget kér, mint fájdalmat.

Új, hiteles emberek kellenek a politikába

Vicsek Ferenc moderátorként némi közös skandálásra próbálja rávenni a hallgatóságot, mielőtt bejelenti Márki-Zay Pétert a Mindenki Magyarországa Mozgalomból. A hódmezővásárhelyi polgármester a megosztottságról beszél: amíg a hatalom megoszt, addig nem lehet nemzetről beszélni, de az ellenzék helyre állítja a nemzet szó valódi értelmét. Ezért hozták létre bal- és jobboldaliak a mozgalmat. Tavaly áprilisban elveszett az ország az összefogás hiánya miatt. Komoly tanulság, hogy semmi sem fontosabb, mint a közös érdek és cél. Tavaly sokan az összefogás látszatával kampányoltak, de egyéni érdekektől vezényelve. Senkinek nem lehet drágább rongy élete, mint a haza becsülete!  
A közös ügyért 1848-ban is sokan összefogtak, akik sok dologról máshogy gondolkodtak. Ma is talán sikerül, egy év komoly munka után már körvonalazódik az összefogás: miután végre minden ellenzéki párt együtt van ezen a helyen, kijelenthető, ezen a napon létrejött a nemzeti egység. És az önkormányzati választásokra is sok helyen megvalósult már az összefogás, és még sok helyen kellene. Sajnos az EP-választásokra nem lesz ilyen egység. Segíteni fogják az ellenzékiek kampányait, cserébe azt kérik, ősszel legyenek képesek hátrébb lépni as településeken a települések felszabadítása érdekében, melyhez hiteles és önzetlen emberek kellenek. Újak, akik eddig távol tartották magukat a politikától, mert úgy látták, a politika mocskos. De ha nem jönnek új, tiszta emberek, nincs esély megtisztítani a közéletet.  

A mobil az új szabad sajtó

Nem véletlenül fél az összefogástól Orbán Viktor, aki ki is adta a parancsot: egyetlen város sem kerülhet „Brüsszel” kezébe, és meg fogja küldeni a selyemzsinórt azoknak a választókerületi fideszes vezetőknek, akik körzetében az ellenzék nyer. A hatalom is ünnepli március 15-öt, de hogyan is ünnepelheti, ha már a 12 pontból az első, a sajtószabadság sem jelent nekik semmit. 
Börtönbe! Börtönbe! – skandálja a tömeg. Márki-Zay pedig arról beszél, bekebelezheti a kormány a médiát, de az emberek a mobiljaikkal megvalósíthatják a szabad sajtót. Mert mindenkinek joga van tudni az igazságot, ki hozza be a migránsokat, ki árusítja ki Putyinnak az országot? A tömeg Mocskos Fidesz! skandálással reagál. El kell juttatni az igazságot azokhoz, akik még mindig támogatják ezt a hazug-korrupt rendszert – folytatja Márki-Zay, de szavait elnyomja az O1G-zés. Ez a színpad egy darab történelem, állítja a szónok, mert egy nemzet összefogásának jelképe. És amíg megmarad az összefogás, városról-városra, faluról-falura visszafoglalják az országot, mely mindenki Magyarországa lehet. 

Nem lázálom az Európai Egyesült Államok

Köztársaság! Köztársaság! – skandálja a tömeg a Szabadság Kórusa után, majd a moderátor bejelenti, mostantól a pártok képviselői következnek a színpadon. Elsőként Dobrev Klára, a DK európai listavezetője, aki nehéz, de gyönyörű feladatról beszél: fel kell építeni egy normális Magyarországot! De ehhez előbb el kell takarítani az Orbán-rendszert. A magyar nagyszerű nemzet, csakúgy, mint az EU többi népe, nem véletlen, hogy velük együtt építették fel az Uniót. Az Európai Egyesült Államok nem lázálom, üzente Orbánnak, aki a Múzeumkertben éppen ezt állította, nem úgy, mint a normális oktatás és egészségügy a mai Magyarországon. Ahol ma magyarok törnek magyarokra. Aki ma magyar hazafi, az 2019-ben lázad a Fidesz-kormány ellen. 

DK-s békejobb a Jobbik felé

Példaként az elmúlt hetek ipari sztrájkjainak kitartását hozza fel, akik nehéz helyzetben álltak ki a jogaikért, kockáztatva családjuk létbiztonságát. Ők a példaképek, ellen kell állni, nem lehet megalkudni az önkényuralommal. Aki a mai megélhetéséért alkut köt az Orbán-rendszerrel, az a pillanatnyi nyugalmáért a jövőjét teszi tönkre. Az ellenzéknek három dolga van: folytatni a lázadást, kisebbségbe szorítani az EP-választáson a Fideszt, ősszel pedig visszaszerezni a városokat és a falvakat tőle. És ez nem egy párt feladata, hanem mindegyiké, még ha nem is könnyű úgy összefogni, ha sok minden elválasztja a pártokat, de csak így lehet legyőzni a rendszert. Az EP-választásokon ugyan önállóan indulnak az ellenzéki pártok, de nem egymás ellen, hanem a Fidesz ellen. ősszel viszont együtt, egy az egy ellen a Fidesszel szemben. És aki akkor megtöri az egységet, az az ellenzék ellenzéke lesz. És onnantól ellenfél. Orbán hatalmának megtörése nem cél, hanem csak eszköz egy új Magyarország felépítéséhez, ezért abban is meg kell egyezni majd, milyen legyen az új ország. Aki minden tekintetben tiszteli az emberek méltóságát, részt vehet benne, függetlenül, mit tett a múltban – szólt az üzenete a Jobbikhoz.

Hadházy: szánalmas balfaszok vagyunk, ha hagyjuk

Hadházy Ákos függetlenként arról beszélt, mi a teendő, hogy sikerüljön elérni a nagy, közös célt. Sok beszéd helyett sok munka kell. Egymás elleni szervezkedés helyett saját magunk megszervezése. gyújteni kell az aláírást az Európai Ügyészséghez csatlakozáshoz – jelenleg 470 ezer van meg a remélt egymillióból -, részt kell venni az őszi választáson, be kell ülni a szavazatszámláló bizottságokba. Látni kell, ha kitartóan küzd valaki, eléri a célját: Orbán ma sokkal visszafogottabban beszélt, mint korábban. Szánalmas balfaszok vagyunk, mondja, ha hagyjuk, hogy a közmédia gyalázzon bennünket. Vissza kell menni az MTVA-székházhoz, nem elég itt beszélni, ezért a rendezvény végén ő kimegy a Kunigunda utcába, s kéri, minél többen tartsanak vele. Ígéri a hírhamisító igazgatónak, Papp Dánielnek, ne rettegjen, nem lesz balhé! És bejelenti, egyeztetve az ellenzéki pártokkal, blokád alá fogják venni a közszolgálati tévét. Mert a közpénzből fenntartott média nem lehet a kormány szócsöve. Ígéri, mindent megtesznek a sajtószabadságért.

Jakab Péter: a nemzetet foglyul ejtette egy elmebeteg

- Orbán Viktor ma lemerészkedett a budai várból Pestre, az emberek közé – mondta a Hadházy után szót kapó jobbikos Jakab Péter. – Nem érti, hogy március 15. nem a zsarnokok ünnepe, hanem az utca emberéé. Tavaly ilyenkor Orbán megígérte, bosszút fognak állni, s meg is tette: eltipornak, megfélemlítenek mindenkit, aki szembe mer szállni vele. 
Örülök, hogy 1848-ban nem élt Soros György, mert Rogán Antal azt állította volna róla, hogy ő áll a márciusi ifjak vagy a jobbágyok mögött. Brüsszelnek egy pontja van: kívánjuk Brüsszel eltörlését. Ez a kormány nem egyenlőséget, szabadságot és testvériséget hozott a nemzetnek, hanem gyűlöletet, megfélemlítést és széthúzást. Az egyenlőség nem azt jelenti, hogy Orbán Viktor egyenlő az állammal. Gyűlöletből nem lesz kenyér az asztalon, a gyűlölet gyűlöletet szül – üzente Orbánnak. – De van egy rossz hírem, ma az ellenzéki összefogás született. A küzdelmünk nem az egyes pártokról szól, hanem a nemzetről, melyet foglyul ejtett egy elmebeteg! De nem engedjük, küzdeni fogunk ellene!

Bősz Anett: a kormány ellopta március 15. örökségét

Jóval visszafogottabban szólal meg Turcsán Szabolcs az LMP-ből , aki a zöldpolitika fontosságáról beszél, persze ő is szóba hozza az összefogást. Ha sok a zászló, nagy a tábor, mondja, s ettől félni fog a hatalom. A zöldpárti politikust Bősz Anett követi a Liberálisoktól. Aki azzal kezdi, egy illiberális demokráciában nem biztonságos tüntetni. és hogy sajnos ugyanazért kell kiállniuk ma, mint anno Petőfiéknek, hiszen nincs sajtószabadság, törvény előtti egyenlőség. Jogállamot, jogegyenlőséget, demokráciát követel, mire a tömeg skandálni kezd: Demokráciát! Demokráciát!
A Fidesz látszólag azt mondja, mint a régi 48-asok, de számukra a béke azt jeleni, mindenki hagyja őket békén garázdálkodni, a szabadság neki, hogy őket senki sem korlátozhatja, az egyetértés pedig az egyet nem értés jogának elvesztést. Olyan rendszer kell, ahol a közjó vitákban dől el, ez a kormány nem méltó március 15. örökségére, amit ellopott tőlünk. Vissza kell venni tőle, ahogy az országot.

A fiatalok megvalósítanák a márciusi ifjak álmát

Kálló Dániel, az MSZP EP képviselő-jelöltje arról beszél, nem a fiatalok lettek apolitikusak, hanem ez a politika nem kér belőlük. A fiataloknak ugyanúgy van véleményük a helyzetről, a problémákról, csak éppen senki sem kíváncsi rájuk. És azért mennek el az országból, mert nem látnak itt jövőt. A márciusi ifjak a szabadságért harcoltak, a mostani fiatalok déd- és nagyszülei viszont szögesdrótok mögött kellett, hogy leéljék az életüket. A fiatalok szülei harminc éve azért tüntettek, hogy a gyerekeiknek ne így kelljen élniük. És most megint itt vannak, mert rémálommá váltak akkori álmaik. A mai fiatalok tisztelik elődeiket, de tanulnak a hibáikból, s azt a hazát akarják felépíteni, melyért 1848 óta küzd ez az ország. A 48-as eszméknek nem a múzeumokban van a helyük.
Újabb fiatal, a momentumos Donáth Anna lép színpadra. Együtt lázadt fel Európa és Magyarország 1848-ban, polgárok, jobbágyok és nemesek. Mert voltak közös céljaik, így tudtak együttműködni. Most is meg kell nevezni a közös értékeket, s akkor sikerül milliókat aktivizálni. Meg kell győzni az embereket, az az ország, amiben élni szeretnénk, jobb, mint a mostani. Ehhez együtt kell meggyőzni az embereket

Jávor Moszkvától függő, köpcös kis bábhelytartóról beszél

Olyan Magyarországot szeretnénk, amilyet az EU elindítói akartak – mondja a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek. Amikor Petőfiék elindították mozgalmukat, a korabeli hatalom éppen úgy felforgatónak tartotta őket, mint a mai a progresszív Európa híveit. Meg kell harcolni érte, hogy ne egy Moszkvától függő, köpcös kis bábhelytartó irányítása alatt éljen az ország. Meg kell védeni Európát az önkénnyel, a zsarnoksággal, a keleti despotizmussal szemben. Tisztesség vagy züllött, korrupt állam, zsarnokság vagy szabadság a következő választás tétje.
Jávor az utolsó felszólaló, Vicsek ezek után felolvassa ismét az ellenzék 12 pontját, majd felharsan az EU himnusza. Felszólítják a résztvevőket, hogy az Astoria felé távozzon mindenki - kerülve a konfliktust a Duna partján emlékező szélsőjobbosokkal -, majd a Szózat eléneklésével, majd a szokásos mobilfény-üzenetével hivatalosan is véget ért az ellenzéki megemlékezés-demonstráció. 
Közös nyilatkozatot, az úgynevezett Márciusi kiáltványt fogadták el az ellenzéki pártok a Szabad Sajtó úti demonstráción, melyet fel is olvastak, majd együtt a Kossuth térre vonultak, hogy kitűzzék a Parlament épületére. A nyilatkozat szerint az állam nem szolgálhatja egyetlen párt érdekeit sem; mindenki egyformán részesüljön a jogokból; követelik a sajtószabadságot, bértollnokok helyett független újságírást; harcolni a szegénység és a társadalmi kiszolgáltatottság ellen; az állam nem uszíthat saját polgárai ellen; az ország történelmi helye az európai népek közösségében van; megvédik a országot, támogatják a magyar közösségek identitásának megőrzését; mindenkinek joga van a színvonalas oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz; kiállnak a tisztességes bérekért, a sztrájkjogért, harcolnak a rabszolgatörvény megsemmisítéséért; követelik a jogbiztonságot és a törvény előtti egyenlőséget; fellépnek a korrupció és a közvagyon ellopása ellen.
Frissítve: 2019.03.15 19:06

Így áll össze a Fidesz-fölény a közösségi médiában: nem népszerű, csak sokat szidják

Publikálás dátuma
2019.03.21 14:41

Fotó: Shutterstock
Abban igaza van a Nézőpont Intézet médiakutatójának, hogy rengeteg embert ér el a nagyobbik kormánypárt az online térben, ám ez nem feltétlenül siker.
Sokak számára megdöbbentő eredménnyel zárult a Nézőpont Intézet médiakutatójának, a Fidesz-barát Médianéző Központnak legutóbbi Facebook-elemzése. Az elemzés azt vizsgálta, hogy az egyes politikai csoportosulások mennyire tudják elérni az embereket a Facebook-on, és a március 15-i ünnep kapcsán azt állította: a kormánypártnak ötszörös a fölénye, és az ellenzéknél sokkal hatékonyabban juttatja el üzenetei az olvasókhoz.
A gyorselemzés készítői a Fidesz és hat ellenzéki párt (MSZP, Jobbik, DK, Párbeszéd, Momentum, LMP) Facebook-oldalát vizsgálva összesen 134.100 interakciót (kedvelést, megosztást, kommentet) talált március 15-én, ebből 113 ezer a kormánypárthoz sorolható. A részletek kapcsán a Hírklikk.hu kereste meg a Médianéző Kft. vezetőjét, Boros Bánk Leventét. Rákérdeztek, nézték-e a kommentek tartalmát, és tettek-e különbséget a pozitív és negatív reakciók között? Boros Bánk válaszából kiderült:
a Médianézőt egyáltalán nem érdekelte, szidják-e vagy dicsérik Orbánt a kommentelők, ők csak a mennyiséget vizsgálták.
Márpedig ha az embernek van szerencséje egy moderálás előtt álló poszt hozzászólásaira egy pillantást vetnie, vagy esetleg egy friss kiírást még akkor szemlél meg, mikor éppen csak érkeznek alá a kommentek, bizony nem csak szívecskéket és gratulációt fog ott látni. Sőt, néhány kritikus hozzászólás még tovább is megmarad:
A módszertanról az is kiderült, hogy a Fidesz mellett ellenzékként a DK, a Párbeszéd, az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik, illetve Gyurcsány Ferenc, Szél Bernadett, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely, Tóth Bertalan és Demeter Márta hivatalos Facebook-oldalait nézték. Ez pedig közel sem fedi le a teljes ellenzéki online jelenlétet:
a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak például közel háromszor annyi követője van, mint a Momentumnak, de még a Fidesznél is 20 ezerrel több követővel bír az oldala, mégis kimaradt az elemzésből.
Megjegyzendő, a Kutyapártnak a választók körében szintén a Momentuméval azonos, 5 százalék körüli a támogatottsága. A Médianéző kihagyta ugyanakkor a kormányfő Facebook-oldalát is. Erről Boros Bánk azt mondta: "Orbán Viktor oldalára vonatkozóan rendelkezünk adatokkal, de, minthogy hasonló a helyzet, mint a pártok viszonylatában (azaz egyedül több interakciót váltott ki, mint a vizsgált ellenzéki politikusok együttvéve), így ennek közlése tartalmi szempontból újdonságot nem hozott volna, míg az ellenzéki szereplők egymáshoz viszonyított arányai ténylegesen új információnak bizonyultak".
Arra a kérdésre, hogy vajon a szakember szervezett mozgásnak tudja-e be a Fidesz sikerét, tekintetbe véve a nagyobbik kormánypárt által működtetett ál-profilok tömegének aktív működését. A portál azt írja, Boros Bánk Levente válasza a felvetésre a következő volt: a nagyobbik kormánypárt tudatosan és hatékonyan használta a Facebookot már tavaly is.

A Médianéző álmodta az ellenzéki médiatúlsúlyt

A Médianéző volt az, amelyik tavaly decemberben, közvetlenül azt is "kikutatta", hogy "a hazai médiapiac továbbra is balliberális dominanciájú". A közvetlenül a KESMA létrejötte után nyilvánosságra hozott elemzés elképesztő sarkításokkal van tele, kezdve onnan, hogy a független sajtót balliberálisnak bélyegzi, egészen odáig, hogy egy az egyben megfeledkezik a közmédiáról.
Ez természetesen nem áll útjában annak, hogy az "eredményekkel" még Brüsszelben is példálózzanak és mentegetőzzenek a fideszesek, ha a magyar sajtószabadságról kérdezik őket.

Puzsér kiakadt: A Momentum mit keres a politikában ezek után?

Publikálás dátuma
2019.03.21 14:15

Fotó: Népszava/ Lakos Gábor
Minden ellenzéki párt beleállt Budapesten az előválasztásba, Puzsér Róbert ettől nem tűnik boldognak, és ellentmond egy héttel ezelőtti önmagának. A médiaszemélyiség.
Indulatosan reagált Puzsér Róbert a Népszavának arra, hogy Donáth Anna, a Momentum alelnöke – lapunk korábbi információját megerősítve – bejelentette: pártja beáll az előválasztás győztese mögé. Az LMP és a Jobbik favoritja tőlünk értesült a hírről. – Mit gondolnak ezek valójában? Mi szükség van Momentumra Magyarországon? Az előválasztást nélkülük is megrendezik, és az a személy indul Tarlós István ellen, aki megnyeri a folyamatot - fogalmazott keresetlenül a médiaszemélyiség. Puzsér feltette továbbá azt a kérdést is: „A Momentum mit keres a politikában ezek után?” Semmilyen dilemmában nem hajlandóak dönteni, és még „ők akarnak várost, vagy országot vezetni!?" – háborgott. Arra a kérdésünkre, hogy ezek után örömmel fogadná-e, ha a Momentum támogatná, azt mondta: egyértelműen nem. "– Ha Fekete Pákó nyeri az előválasztást, akkor mögé állnának be? Viccnek is rossz ez a Momentum, ők tényleg egy párt?" A múlt héten Puzsér Róbert – miután az LMP után a Jobbik is bejelentette, hogy őt támogatja –, még azt mondta: várja, hogy a Momentum „megforduljon a kárhozat útján”, továbbra is ott egy szék az asztalnál részükre. 
Puzsér Róbert cikkünk megjelenése után arra kérte lapunkat, hogy pontosítsuk álláspontját. Puzsér ugyanis állítása szerint nem mondott ellent önmagának, továbbra is várja, hogy támogassa őt a Momentum, „de ne a győztes mellé álljanak, hanem érték és programalapon válasszanak köztem vagy Karácsony Gergely közül”.
Frissítve: 2019.03.21 14:57